Περαιτέρω μείωση της σοδειάς σιτηρών αναμένει η Ουκρανία το 2023

Εκ νέου μείωση της σοδειάς σιτηρών αναμένεται το 2023 στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Ντένις Κούντιν, όπως μεταφέρονται από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Συγκεκριμένα, ο όγκος της σοδειάς αναμένεται να πέσει στους 49,5 εκ. τόνους, από περίπου 51 εκ. που αναμένονταν το 2022.

Το 2021, τα σιτηρά στην Ουκρανία έφτασαν την ποσότητα ρεκόρ των 86 εκ. τόνων, αλλά ο αγροτικός τομέας έχει δεχθεί βαρύ χτύπημα από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, καθώς εκτάσεις γης στα ανατολικά, βόρεια και νότια της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί λόγω των εχθροπραξιών. Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας φαίνεται να δηλώνει ότι, παρά τη μειωμένη σοδειά, δεν κρίθηκε αναγκαίο να περιοριστούν οι εξαγωγές σιτηρών, καθώς η Ουκρανία έχει αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της σε τροφή.

«Μέσω της αδειοδότησης λαμβάνουμε πληροφορίες για τον όγκο των εξαγωγών και αν δούμε ότι το υπόλοιπο δεν θα συγκλίνει, ότι η εγχώρια κατανάλωσή μας κινδυνεύει να μην εξασφαλιστεί, τότε διατηρούμε το δικαίωμα να περιορίσουμε τις εξαγωγές», φέρεται να είπε.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι η σοδειά σιτηρών του 2023 αναμένεται να μειωθεί σε 35-40 εκ. τόνους, συμπεριλαμβανομένων 12-15 εκ. τόνων σιταριού και 15-17 εκ. τόνων καλαμποκιού. Σημειώνουν, ακόμα, ότι η χαμηλή παραγωγή σιταριού μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφής για την ντόπια κατανάλωση, που πιθανόν να οδηγήσει και σε περιορισμό των εξαγωγών σιταριού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας, η χώρα κατά την περίοδο 2022-2023 εξήγαγε σχεδόν 26,3 εκ. τόνους σιτηρών, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν 37,9 εκ. τόνοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
ΒΙΝΤΕΟ: Μετά το Al Jazzeera έριξε μαύρο και στο AP το Ισραήλ για τη Γάζα
Στην Τεχεράνη την Τετάρτη η σορός του Εμπραχίμ Ραϊσί, στη Μασχάντ την Πέμπτη (pics&vid)
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Η Ρωσία αρχίζει στρατιωτικές ασκήσεις στη χρήση πυρηνικών όπλων-Έδωσε εντολή ο Πούτιν
Αποζημιώσεις για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα θα δώσει η βρετανική Κυβέρνηση
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»