Περαιτέρω μείωση της σοδειάς σιτηρών αναμένει η Ουκρανία το 2023

Εκ νέου μείωση της σοδειάς σιτηρών αναμένεται το 2023 στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Ντένις Κούντιν, όπως μεταφέρονται από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Συγκεκριμένα, ο όγκος της σοδειάς αναμένεται να πέσει στους 49,5 εκ. τόνους, από περίπου 51 εκ. που αναμένονταν το 2022.

Το 2021, τα σιτηρά στην Ουκρανία έφτασαν την ποσότητα ρεκόρ των 86 εκ. τόνων, αλλά ο αγροτικός τομέας έχει δεχθεί βαρύ χτύπημα από τη ρωσική εισβολή στη χώρα, καθώς εκτάσεις γης στα ανατολικά, βόρεια και νότια της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί λόγω των εχθροπραξιών. Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας φαίνεται να δηλώνει ότι, παρά τη μειωμένη σοδειά, δεν κρίθηκε αναγκαίο να περιοριστούν οι εξαγωγές σιτηρών, καθώς η Ουκρανία έχει αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της σε τροφή.

«Μέσω της αδειοδότησης λαμβάνουμε πληροφορίες για τον όγκο των εξαγωγών και αν δούμε ότι το υπόλοιπο δεν θα συγκλίνει, ότι η εγχώρια κατανάλωσή μας κινδυνεύει να μην εξασφαλιστεί, τότε διατηρούμε το δικαίωμα να περιορίσουμε τις εξαγωγές», φέρεται να είπε.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι η σοδειά σιτηρών του 2023 αναμένεται να μειωθεί σε 35-40 εκ. τόνους, συμπεριλαμβανομένων 12-15 εκ. τόνων σιταριού και 15-17 εκ. τόνων καλαμποκιού. Σημειώνουν, ακόμα, ότι η χαμηλή παραγωγή σιταριού μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφής για την ντόπια κατανάλωση, που πιθανόν να οδηγήσει και σε περιορισμό των εξαγωγών σιταριού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας, η χώρα κατά την περίοδο 2022-2023 εξήγαγε σχεδόν 26,3 εκ. τόνους σιτηρών, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν 37,9 εκ. τόνοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Αποζημίωση σε ομοφυλόφιλο άνδρα μετά από «εξορκισμό» για «μεταστροφή» στην Αγγλικανική Εκκλησία
Επιστρέφει στην Πομπηία ρωμαϊκό ψηφιδωτό ερωτικού περιεχομένου που είχαν κλέψει οι ναζί
Ζήτησε από τον Ζελένσκι να μην βάλει στο στόχαστρο τη Μόσχα ο Τραμπ
Ποινή φυλάκισης με αναστολή επέβαλε η Σρι Λανκα σε τρανς τουρίστρια που περιφερόταν γυμνόστηθη
Μπλόκο στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας στο ΣΕΥ μετά από βέτο της Σλοβακίας
Ευρηματικός δραπέτης στη Γαλλία-Κρύφτηκε σε τσάντα με τα άπλυτα άνδρα που αποφυλακίστηκε
Η Βρετανία δέχτηκε μυστικά χιλιάδες Αφγανούς έπειτα από μαζική διαρροή δεδομένων το 2022
Κυρώσεις ΕΕ σε πρόσωπα από Ρωσία και Ιράν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Απτόητος από τις απειλές του Τραμπ, ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο
Υποσιτισμένο ένα στα δέκα παιδιά που εξετάζεται στη Γάζα