Οι πηγές χρηματοδότησης των υποψηφίων-«Λένε είμαι εξαρτώμενος από τους Ρώσους»

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης των προεκλογικών τους εκστρατειών κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, στο πλαίσιο του debate του ΡΙΚ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου διαβεβαίωσαν ότι έχουν κινηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία και ότι θα υποβάλουν αναλυτικά στοιχεία.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε «είμαστε απόλυτα σαφείς και διαφανείς. Σεβόμαστε τις πρόνοιες της νομοθεσίας». Τόνισε πως δεν έχουμε καμία απολύτως εξάρτηση και απέδωσε τις εισφορές που δέχθηκε σε πίστη στην υποψηφιότητά του. Αναφορικά με το μισό εκατομμύριο που πήρε από το ΑΚΕΛ, δήλωσε πως, με πλήρη διαφάνεια θεώρησε σωστό, όπως ήταν και η λογική της ενίσχυσης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να συνεισφέρει. «Το θεωρώ απόλυτα ορθό. Εμείς δουλεύουμε πάντοτε στο φως», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ακόμα ένα debate Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης

«Βάλαμε συγκεκριμένους κανόνες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ: Να είναι ίσο ποσοστό από τη συνεισφορά του κόμματος, που είναι μέσω της κρατικής χορηγίας, και το άλλο 50% από ιδιωτικές ή εταιρικές εισφορές. Δεν δεχθήκαμε οποιαδήποτε εισφορά πάνω από 50,000 ευρώ για ευνόητους λόγους, πρόσθεσε. «Εμείς θεωρούμε ότι σε μια προεκλογική εκστρατεία 50,000 δεν δημιουργούν οποιαδήποτε εξάρτηση, γι’ αυτό και αρνηθήκαμε οποιαδήποτε εισφορά υπερέβαινε αυτό το ποσό, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται στον νόμο», ανέφερε περαιτέρω, ενώ είπε πως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μέχρι και το τελευταίο σεντ των δαπανών θα δοθεί.  

Από πλευράς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό από συγκεκριμένη εταιρεία, εξήγησε πως πριν ανοίξει τον λογαριασμό του πήγαν στον Γενικό Ελεγκτή και τους εξήγησε τη νομοθεσία που ψήφισαν τα κόμματα. «Εμείς τηρούμε αυτό που προνοεί η νομοθεσία», υπογράμμισε. Επανέλαβε πως δεν πήρε κρατική χορηγία, ούτε από άτομα που απόκτησαν κυπριακή υπηκοότητα μέσα στο πλαίσιού ΚΕΠ.

«Λένε είμαι εξαρτώμενος από τους Ρώσους ολιγάρχες, τους Γερμανούς, τα κόμματα που με στηρίζουν, τον Αναστασιάδη. Δεν ξέρω πόση λάσπη θα πέσει», ανέφερε ενοχλημένος. Μετά τις εκλογές θα δημοσιοποιηθούν όλα, τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι στην εκστρατεία του όποιος ήθελε μπορούσε να συνεισφέρει από 1 ευρώ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε αν ο κ. Μαυρογιάννης θα είναι εξαρτώμενος από το ΑΚΕΛ. «Έχει δίκαιο ο κ. Κολοκασίδης, γιατί να μην δοθεί η χορηγία και στους ανεξάρτητους; Δεν πρέπει να υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές;», διερωτήθηκε, με τον κ. Μαυρογιάννη να αναφέρει πως με βάση τον νόμο η χορηγία δίνεται στα κόμματα, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής τους στις Προεδρικές Εκλογές. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι ανεξάρτητοι. Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν φέρει καμία ένσταση, αλλά δεν εξαρτάται από αυτούς.

 

 

Δειτε Επισης

Διεκδικεί τη θέση του Αντιπροέδρου στον ΔΗΣΥ ο Μιχάλης Μιχαήλ
Καταδικάζουν τα σοβαρά επεισόδια τα κόμματα-«Οι ευθύνες βαραίνουν όλους»
Παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος
Επίσημη πρώτη ΥΠΟΙΚ στη Βουλή με ειδήσεις και φλέγοντα θέματα στην ατζέντα
Οι «φιλοαριστεροί» Συναγερμικοί, η διατήρηση του κλίματος και η συζήτηση που δεν έγινε
Οι καταγγελίες, η αντίδραση του συστήματος και η ηρεμία της αιώνιας ανοχής
Αποχαιρέτησαν την αδελφή του Αυξεντίου-«Φεύγεις ήρεμη και ήσυχη, αγαθή θα είναι η μνήμη σου »
Αποστάσεις Λευκωσίας από Αθήνα-«Δεν μας δεσμεύει η απόφαση Ελλάδας για στήριξη Τουρκίας για ΙΜΟ»
Υπουργός Άμυνας: Ένταξη Κύπρου στο πρόγραμμα SPP για συνεργασία με την εθνοφρουρά του New Jersey
Αννίτα Δημητρίου: Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας