Το καλοκαίρι του 2024 τίθεται σε εφαρμογή το e-kalathi-Ποια προϊόντα θα επιλεγούν

Γύρω στο καλοκαίρι του 2024 τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα e-kalathi, η οποία αποσκοπεί στο να προσφέρει στους καταναλωτές την αναγκαία διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση, σε καθημερινή βάση για τις τιμές βασικών προϊόντων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, είπε ότι έπειτα από την χθεσινή έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και μετά τη δημοσίευση του νόμου στην επίσημη εφημερίδα, η Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών από την ημέρα της δημοσίευσης, ενώ ακολούθως θα χρειαστεί μία περίοδος 3 με 5 μήνες για ολοκλήρωση των αναγκαίων διεργασιών. «Συνεπώς η εκτίμηση είναι ότι πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή γύρω στο καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, το «e-kalathi» θα αφορά σε μια εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (android και iOS), αλλά και διαδικτυακή εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο στόχος μας, σημείωσε ο κ. Καραγιώργης, είναι «ειδικά σε περιόδους κρίσεων, ο καταναλωτής να έχει στη διάθεσή του ένα εργαλείο που να του παρέχει διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορεί να κάνει τις πιο συμφέρουσες επιλογές αναλόγως με τα οικονομικά του δεδομένα».

Σε σχέση με τα προϊόντα που θα περιληφθούν στην πλατφόρμα, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι τα προϊόντα που θα επιλεγούν θα είναι αυτά με την ψηλότερη ζήτηση και βαρύτητα στο καλάθι του νοικοκυριού, βάσει στατιστικών δεδομένων και θα περιληφθούν στο διάταγμα που αναμένεται να εκδώσει ο Υπουργός Εμπορίου.

Ο κ. Καραγιώργης ευχαρίστησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την θέσπιση του σχετικού νομοσχεδίου σε νόμο, καθώς και για τη συνεργασία που είχε με την Υπηρεσία όλο αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν τροπολογιών που εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια της Παρασκευής, ο ελάχιστος ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, που υποχρεώνει μια υπεραγορά να υποβάλει τιμές πώλησης προϊόντων στην πλατφόρμα, αυξήθηκε από €2 εκατομμύρια σε €5 εκατ., ενώ προστέθηκε ο ορισμός του όρου «κωδικός προϊόντος», ώστε να διασαφηνιστεί ότι η σύγκριση θα γίνεται στη βάση του ιδίου κωδικού (barcode).

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Νετανιάχου: Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς
Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο
«Οι διαπραγματευτές βρήκαν κοινό έδαφος για εκεχειρία»-Όσα λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες
BINTEO: «Άλλη μια μέρα στη δουλειά»-Τύπος έγινε viral επειδή έπιασε με τα χέρια του καρχαρία
Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»
Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
Με Αναστασιάδη, Αννίτα και Αβέρωφ τα εγκαίνια του εκλογικού επιτελείου Δημητριάδη
BINTEO: Ροντέο από το ξύλο μεταξύ θεατών το UFC Mexico-Τύπος έριξε 2 νοκ-άουτ σε 5 δευτερόλεπτα
Διέκοψε επίσκεψη σε ουκρανική πόλη η Μπέρμποκ-Την παρακολουθούσε ρωσικό drone