Χαραλαμπίδου: Σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία η διαφθορά

Η διαφθορά αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια καθώς υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, την ευημερία τους καθώς και την ισότητα, τονίζει σε ανακοίνωση η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπό την ιδιότητα της Ειδικής Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενόψει της σημερινής Διεθνούς Μέρας κατά της διαφθοράς.

Η κ. Χαραλαμπίδου σημειώνει πως η διαφθορά διευκολύνεται από την έλλειψη διαφάνειας, λογοδοσίας και ακεραιότητας στους δημόσιους θεσμούς υποδεικνύοντας  πως εκ τούτου, για την πρόληψη και την καταπολέμησή της, «πρέπει να προωθήσουμε μια πολύπλευρη προσέγγιση που να περιλαμβάνει την ενίσχυση των μηχανισμών διαφάνειας και λογοδοσίας, την ύπαρξη επαρκών θεσμικών αντιβάρων, την υιοθέτηση και συνεχή ενημέρωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, τηνελευθερία πρόσβασης στην πληροφόρηση, καθώς και την επέκταση των πρωτοβουλιών ανοιχτών δεδομένων».

«Πρέπει επίσης να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την ερευνητική δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι στην προσπάθεια αυτή, οι συνέργειες με διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι και πολύτιμες και απαραίτητες.

Αναφέρει ακόμη πως τα Μέλη των Κοινοβουλίων, πρέπει να ασκήσουν στο έπακρο τις αρμοδιότητες κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να διασφαλίσουν αποτελεσματική λογοδοσία των άλλων θεσμικών οργάνων και ταυτόχρονα να φροντίσουν για τη δική τους λογοδοσία και τη λογοδοσία των πολιτικών τους κομμάτων.

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ σημειώνει επίσης πως η ΚΣ ΟΑΣΕ οφείλει να διασφαλίσει ότι η πάταξη της διαφθοράς θα παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Οργανισμού. «Οι προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τις συνέργειες με τους διεθνείς φορείς που εργάζονται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και η υιοθέτηση ενός δεσμευτικού Κώδικα Δεοντολογίας για όλα τα Μέλη της ΚΣ ΟΑΣΕ, πρέπει να ενταθούν περαιτέρω», επισημαίνει. 

Κατά τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα» επισημαίνει καταλήγοντας η κ. Χαραλαμπίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νετανιάχου: Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς
Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο
«Οι διαπραγματευτές βρήκαν κοινό έδαφος για εκεχειρία»-Όσα λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες
BINTEO: «Άλλη μια μέρα στη δουλειά»-Τύπος έγινε viral επειδή έπιασε με τα χέρια του καρχαρία
Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»
Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
Με Αναστασιάδη, Αννίτα και Αβέρωφ τα εγκαίνια του εκλογικού επιτελείου Δημητριάδη
BINTEO: Ροντέο από το ξύλο μεταξύ θεατών το UFC Mexico-Τύπος έριξε 2 νοκ-άουτ σε 5 δευτερόλεπτα
Διέκοψε επίσκεψη σε ουκρανική πόλη η Μπέρμποκ-Την παρακολουθούσε ρωσικό drone