Έξι αναφορές στον ΟΣΑΚ κατά ιατρικού προσωπικού σε ένα μήνα-Οργή για τον ασθενή που άφησαν σε αποθήκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά κατά ασθενών από νοσηλευτικό ή ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η πρόσφατη καταγγελία, ταρακούνησε ξανά τους άμεσα εμπλεκόμενους. Ένας ηλικιωμένος ασθενής, που είχε χειρουργηθεί, παρέμεινε μόνος και για ώρες κλεισμένος σε μια αποθήκη, γιατί αυτό αποφάσισε ένας νοσηλευτής. Παρά τις φωνές και τις εκκλήσεις του, δεν τον άκουγε κανείς.

Μπορεί η υπόθεση, πέραν του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να βρίσκεται και ενώπιον της Αστυνομίας για διερεύνηση, ωστόσο θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η νέα αυτή καταγγελία καταδεικνύει πως τα περιστατικά, δεν είναι μεμονωμένα. Άλλωστε, μόνο τον προηγούμενο μήνα, στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) από τις συνολικά 39 αναφορές, οι έξι αφορούσαν σε παράπονα για τη συμπεριφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτές οι έξι αναφορές δεν θεωρούνται από τους ασθενείς μεμονωμένες, αλλά πρόκειται για έναν μεγάλο – συγκριτικά – αριθμό, που επιβεβαιώνει το ζήτημα που είχε αναδείξει η ΟΣΑΚ από τον περασμένο χειμώνα. Δηλαδή, ότι μετά από τόσα περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών, θα πρέπει ο Οργανισμός να προχωρήσει σε εσωτερική έρευνα στο προσωπικό του. Όπως σχολίασε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «είναι εγκληματικό αυτό που έγινε από τον νοσηλευτή και ήταν απόφαση εκ προ μελέτης γιατί γνώριζε ότι υπάρχει το δωμάτιο εκείνο. Εάν υπάρχει αυτή η τάση ανάμεσα στους νοσηλευτές, είναι ανησυχητικό και θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να κάνει έρευνα».

Οι οργανωμένοι ασθενείς, βλέπουν αυτό το περιστατικό ως μια ευκαιρία ο ΟΚΥπΥ να μην παραμείνει σε διερεύνηση μόνο αυτής της υπόθεσης, αλλά να προχωρήσει σε εσωτερική έρευνα σε όλα τα νοσοκομεία που διαχειρίζεται, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. «Να διαφανεί δηλαδή, σε πιο βαθμό υπάρχει αυτή η τάση συμπεριφοράς. Δεν μπορούν να υπάρχουν άτομα που δρουν με τέτοιο τρόπο και θα πρέπει να απομακρυνθούν», είπε ο κος Παπαδόπουλος.

Μάλιστα φαίνεται πως τις περισσότερες φορές, αυτές οι καταγγελίες αφορούν ηλικιωμένα πρόσωπα, που είναι ευάλωτα ή ανήμπορα να αντιδράσουν. Παρόλο που σε αυτές τις αναφορές υπάρχουν στοιχεία ηλικιακού ρατσισμού, ο κος Παπαδόπουλος θωρεί, πως πρόκειται για άτομα που συμπεριφέρονται αντιεπαγγελματικά και τα οποία θέλοντας να καλύψουν τα δικά τους κενά βρίσκουν διάφορές δικαιολογίες. «Βρίσκουν διάφορες προφάσεις και τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλά. Για παράδειγμα, ότι χρησιμοποιούν τις πρακτικές αυτές για να μην αυτοτραυματίζονται ή να αφαιρέσουν τους ορούς οι ασθενείς. Τους έδεσαν σε κρεβάτια για να μην μετακινούνται και άλλα πολλά απαράδεκτά. Δεν είναι λύση αυτή», είπε ο κος Παπαδόπουλος.

Συμπλήρωσε δε πως, «μόνο με την έννοια του σεβασμού, πέραν της ασθένειας, θα έπρεπε να είναι διαφορετική η συμπεριφορά αυτής της ομάδας νοσηλευτών. Το ευτυχές είναι ότι δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Είναι λίγοι, αλλά θέση μας είναι ότι θα πρέπει να ελεγχθούν και να απομακρυνθούν από τις τάξεις των νοσηλευτών».

Αυτό επί της ουσία που ζητά η ΟΣΑΚ, είναι η εμβάθυνση της έρευνας από τον ΟΚΥπΥ ώστε να εντοπιστούν, είτε τα πρόσωπα που προχωρούν σε τέτοιες συμπεριφορές, είτε εάν τα στελέχη του Οργανισμού έχουν την κατάλληλη δομή. «Το πρόσφατο περιστατικό είναι σημαντικό για να διαφανούν αυτά. Δεν ήταν μόνος του εκεί ο νοσηλευτής, ήταν και άλλοι εκεί. Τι έκανα οι συνάδελφοί του μετά την απομάκρυνση του ασθενή; Δεν διερωτήθηκαν που πήγε και γιατί δεν ήταν στο θάλαμο; Όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα».

Δειτε Επισης

Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους
Ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της σε ορεινή κοινότητα περιμένοντας το ασθενοφόρο
Υπ. Γεωργίας: Εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο φάκελος ροδοστάγματος Αγρού ως ΠΠΓΕ
Νέο Νομικό Πλαίσιο Ελέγχου Εγκαταστάσεων Υγρών Πετρελαιοειδών
Α. Μιχαηλίδου: Κατά 100% η εργοδότηση αποφοίτων ΜΙΕΕΚ την τελευταία διετία
Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, συστήνεται αποφυγή ανοικτών χώρων
Βροχές στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Πάνω από 280 υιοθεσίες στην Κύπρο μέσα σε πέντε χρόνια-Τριψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων από το 2021