Κάθε σπίτι και ένας άρρωστος-Αυξημένα τα περιστατικά λοιμώξεων

Κάθε σπίτι και ένας άρρωστος. Αυτή είναι η εικόνα που παρατηρείται τον τελευταίο μήνα, μετά και την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η παραμονή σε κλειστούς χώρους αποτελούν συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση λοιμώξεων και όπως ήταν αναμενόμενο, τα περιστατικά λοιμώξεων, αυτό το διάστημα έχουν αυξηθεί. Γρίπη, νοροϊός, κορωνοϊός και άλλες λοιμώξεις έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί ανησυχία για τα αυξημένα περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στα μικρά παιδιά, με το Μακάρειο Νοσοκομείο να είναι υπερπλήρες.

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως με την πτώση της θερμοκρασίας, θα καταγραφεί και έξαρση των λοιμώξεων. Άλλωστε πρόσφατα ο λειτουργός της μονάδας επιδημιολογικής Επιτήρησης, Δρ. Χρίστος Χαραλάμπους, ανακοίνωσε πως μέσα σε μια βδομάδα καταγράφηκαν 990 νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο. Ο κορωνοϊός, είναι παλιός μας γνώριμος και πλέον ξέρουμε πως μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το ότι οι ευάλωτες ομάδες της κοινότητας θα πρέπει να προστατεύονται, είτε με περιορισμό, είτε με εμβολιασμό.

Παρά την αύξηση των περιστατικών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο καθηγητής μοριακής-ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, η αύξηση λοιμώξεων, αυτό το διάστημα, συνέβαινε και πριν την πανδημία. «Θα υπάρχουν αυξομειώσεις στους αριθμούς των περιστατικών. Εάν δεν υπάρξει κάποιο στέλεχος του ιού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε.

Παράλληλα, όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν, ο κος Καραγιάννης πιστεύει πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που δεν δηλώνουν ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, καθώς γνωρίζουν πλέον ότι θα πρέπει να περιοριστούν.

Ο νοροϊός ή ιός εμετού του χειμώνα, δεν είναι άγνωστος προς εμάς. Είναι αυτός που ονομάζουμε συνήθως γαστρεντερίτιδα που εμφανίζεται τους χειμερινούς μήνες και καταγράφονται αρκετά περιστατικά. «Εκτός από εκκενώσεις προκαλεί και εμετούς. Επομένως, το άτομο που έχει γαστρεντερίτιδα, αισθάνεται άσχημα για 48 ώρες. Το πρόβλημα δημιουργείται σε παιδιά και ηλικιωμένους που μπορεί να πάθουν αφυδάτωση, κάτι που θεωρείται επικίνδυνο», εξήγησε ο κος Καραγιάννης.

Είναι και η «περίεργη πνευμονία», όπως έχει χαρακτηριστεί ο ιός που προκάλεσε ανησυχία στην Κίνα, που ωστόσο πρόκειται για λευκή πνευμονία που προκαλείται από το μυκόπλασμα, ένα βακτήριο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγωγή. «Τα συμπτώματα, αρχίζουν με πονόλαιμο, πονοκέφαλο και ίσως να υπάρξει δύσπνοια. Στα μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει ρινική καταρροή και βήχα παρατεταμένης διάρκειας», ανέφερε.

Τα περιστατικά RSV γεμίζουν το Μακάρειο, 100% η πληρότητα

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι τα αυξημένα περιστατικά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στα μικρά παιδιά. Ήδη το Μακάρειο νοσοκομείο, μέσα σε ένα μήνα, έχει φτάσει στο 100% της πληρότητάς του, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου παιδιά αποστάλθηκαν σε άλλα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κλινών.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, δρ Αβραάμ Ηλία, «παρά το γεγονός ότι τοποθετούνται επιπλέον κλίνες, υπήρξε περίπτωση, που η πληρότητα ξεπέρασε το 100% και αναγκάστηκαν στείλουν παιδί σε άλλη Παιδιατρική Κλινική. Εάν κρίνεται αναγκαίο μπορούμε να στείλουμε παιδιά σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Λάρνακας και της Λεμεσού».

Όσον αφορά τον RSV, ο δρ Ηλία είπε πως πρόκειται για ιό που βρίσκει έδαφος λόγω των διακυμάνσεων του καιρού και προσβάλει μικρά παιδιά, «Ο RSV προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια, ανορεξία και επίμονο βήχα. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται νοσηλεία συνήθως και η νοσηλεία διαρκεί από τέσσερις, μέχρι επτά ημέρες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους γονείς όσον αφορά τα άρρωστα παιδιά. Τα παιδιά θα πρέπει να παραμένουν περιορισμένα μέχρι να περάσει η λοίμωξη, γιατί μεταδίδεται εύκολα από το ένα παιδί στο άλλο και μπορεί ακόμη και στην οικογένεια», είπε.

Σημειώνεται πως, σήμερα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, ωστόσο η έγκρισή του αφορά ενήλικες. «Για παιδιά δεν έχει δοθεί έγκριση και μέχρι τότε τα παιδιά χρειάζεται να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως περιορισμό και στενή παρακολούθηση από τον γιατρό τους».

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα