Με το σταγονόμετρο οι μειώσεις στις τιμές του κρέατος-Οι διακυμάνσεις στις τιμές

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων να πλησιάζουν, αρκετές οικογένειες αρχίζουν να ετοιμάζουν τη λίστα για το οικογενειακό τραπέζι, ώστε να ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό τους και να αγοράσουν τα απαραίτητα. Όλα αυτά την ώρα που οι τιμές των προϊόντων δεν λένε να πέσουν, παρά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το κρέας και τα λαχανικά, αρκετοί είναι οι καταναλωτές που δεν έχουν καταλάβει κατά πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές ή όχι, δεδομένου ότι στην αγορά παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα στις τιμές, ειδικά των λαχανικών. Εκτός αυτού, φαίνεται ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου, σε κάποια προϊόντα ενδεχομένως να υπήρξε αύξηση στην τιμή, με αποτέλεσμα όταν επιβλήθηκε η μείωση, η τιμή να μην διαφοροποιήθηκε αρκετά.

«Στο αρνάκι πριν από το 0 συντελεστή, αυξήθηκε 15 σεντ το κιλό 15 μέρες πριν. Με το μηδενικό συντελεστή είναι 60 σεντ. Αν κάποιος που αγόρασε πριν το 0 σεντ αρνί, με τη επιβολή των μέτρων, δεν είδε διαφορά, αντίθετα είδε αύξηση. Δεν είναι ορατό το ποσό που επικρατεί», επεσήμανε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης.

Οι δύο στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος δέχεται και παράπονα από τους καταναλωτές, βάσει των οποίων φαίνεται ότι παρατηρούνται λανθασμένες πρακτικές από εταιρείες, όσον αφορά στα προϊόντα κρέατος. Ωστόσο, οι εν λόγω περιπτώσεις φαίνεται ότι χαρακτηρίζονται τυπικές και αποδίδονται σε λάθος προγραμματισμό από πλευράς των υπευθύνων.

«Η μία περίπτωση σε κρεοπωλείο μεγάλης υπεραγοράς το πρωί αφαίρεσε τις τιμές. Σε ερώτησή μας απάντησε ότι περίμενε να τις φέρουν. Δεν μπορούσε στις 10:05 να μην είχαν τις τιμές. Είναι σεβασμός και επαγγελματισμός. Στη δεύτερη περίπτωση, σε άλλη υπεραγορά, δεν άλλαξε η τιμή στα συσκευασμένα κρέατα και υπήρχε η παλιά χωρίς τη μείωση. Στο ταμείο αφαιρείτο το 5%. Είναι παράβαση του νόμου, επειδή δεν μπορεί να μην υπάρχει η μείωση. Και τα δύο οφείλονται στο ότι δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό».

Πάντως, ο Σύνδεσμος φαίνεται ότι είχε δεχθεί και ένα άλλο ασυνήθιστο παράπονο, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αληθεύει, ενδεχομένως να πρόκειται για σοβαρή παραβίαση.

«Υπάρχει και ένα παράπονο ότι συγκεκριμένο κρέας, την 1η Δεκεμβρίου ήταν μειωμένος ο συντελεστής και αυτές τις ημέρες αυξήθηκε. Δεν δικαιολογείται αυτό να γίνει τώρα. Να αυξηθεί η τιμή και να είναι ίδια πριν τη μείωση. Έκανε 20% έκπτωση και επανήλθε στην προηγούμενη τιμή. Το διερευνούμε. Είναι καταγγελία και αν ευσταθεί είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθούν».

Αυξάνονται οι ανάγκες του κόσμου

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών καταγράφει και τις περιπτώσεις των ατόμων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας, λόγω της ακρίβειας που επικρατεί, με τους αριθμούς, όσο περνούν οι μέρες να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

«Γενικά ο κόσμος θα δυσκολευτεί. Η μερίδα που ήδη δυσκολεύεται, θα συνεχίσει να δυσκολεύεται και τις επόμενες εβδομάδες, επειδή δεν προβλέπονται μειώσεις στις τιμές. Θα είναι δύσκολες μέρες για εκείνα τα άτομα τα Χριστούγεννα. Μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανάγκη, επειδή έχουν και δάνεια και δόσεις. Σε προϊόντα βασικής ανάγκης δεν μειώνονται οι τιμές και αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που έχουν ανάγκη».

Δειτε Επισης

Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας