Στρατηγική έρευνας-καινοτομίας Κύπρου παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο Χατζηζαχαρίας

Τη στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου για την περίοδο 2024 με 2026 παρουσίασε την Παρασκευή ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Έρευνας και Διαστήματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χατζηζαχαρίας παρουσίασε τη στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο συζήτησης για αξιοποίηση της έρευνας ως εργαλείου οικονομικής και βιομηχανικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η στρατηγική της Κύπρου, εξήγησε σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επικεντρώνεται στην προώθηση της έρευνας σύμφωνα με τη στρατηγική ‘έξυπνης εξειδίκευσης’ και στην αξιολόγηση του αντίκτυπου της δημόσιας επένδυσης που γίνεται στο χώρο της έρευνας.

Υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία να αντιμετωπίζει τον κατακερματισμό του ερευνητικού τοπίου, μέσω της δημιουργίας συστάδων κοινής ερευνητικής δραστηριότητας, οι οποίες να προωθούν την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πραγματική οικονομία.

Σε σχέση με το διάστημα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής και της Διαστημικής Στρατηγικής της ΕΕ για την Ασφάλεια και την Άμυνα.

Ο κ. Χατζηζαχαρίας σημείωσε ότι η επιτυχής υλοποίηση προγραμμάτων προσανατολισμένων στην άμυνα θα έχει θετικές συνέπειες για ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας επιτήρησης, της διαχείρισης των συνόρων και της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι απαιτείται ισχυρή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και ενεργών φορέων στο χώρο του διαστήματος που έχουν την ίδια προσέγγιση, καθώς και σοβαρές επενδύσεις και την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού διαστημικού οικοσυστήματος στην Ευρώπη.

Οι Υπουργοί υιοθέτησαν επίσης συμπεράσματα για τον αντίκτυπο της έρευνας και της καινοτομίας στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής, συμπεράσματα για τη Διαχείριση της Κυκλοφορίας του διαστήματος (STM) και σύσταση Συμβουλίου σχετικά με διατήρηση και προσέλκυση ταλέντων στην ΕΕ.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι 27 αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών προώθησης της ισότητας των φύλων και της εμπλοκής των νέων στην έρευνα και την καινοτομία.

Τον Υφυπουργό Έρευνας συνόδευσε στις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Δρ Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ
Ο Δήμος Κυθρέας καταδικάζει την πρόθεση για οικισμό στην κατεχόμενη Τύμπου
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Νικόλα Παπαδόπουλου-Ελένης Θεοχάρους
Δεν επηρεάζει μελλοντικούς χειρισμούς η απόφαση για τον Κιουρσάτ, διαβεβαιώνει ο Κόμπος