Τόνισε σε Γκουτέρες την ανάγκη για τερματισμό των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ απασχόλησε η παρούσα φάση του Κυπριακού, και η δεδηλωμένη πρόθεση του ΓΓ να διορίσει απεσταλμένο που θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον ΓΓ των ΗΕ την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη βούληση του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε, επίσης, με τον ΓΓ των ΗΕ για τις πρόσφατες, συνεχιζόμενες παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού τέτοιων ενεργειών και αποκατάστασης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

Την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γκουτέρες απασχόλησαν, επίσης, οι προσπάθειες υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, και για την πρόθεση κρατών να συνδράμουν, το συντομότερο, στην υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας.

Δειτε Επισης

Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ
Ο Δήμος Κυθρέας καταδικάζει την πρόθεση για οικισμό στην κατεχόμενη Τύμπου
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Νικόλα Παπαδόπουλου-Ελένης Θεοχάρους
Δεν επηρεάζει μελλοντικούς χειρισμούς η απόφαση για τον Κιουρσάτ, διαβεβαιώνει ο Κόμπος