Αναγορεύτηκε σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών του Πανεπιστημίου Reading του ΗΒ η Στέλλα Κυριακίδου

Η αναγόρευση της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέλλας Κυριακίδου, σε επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Επιστημών του Πανεπιστημίου του Reading, έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο ‘Great Hall’ του Πανεπιστημίου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023.

Η απόφαση για την αναγόρευση της κας Κυριακίδου σε επίτιμη Διδάκτορα λήφθηκε ομόφωνα από τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, «για τη συνολική προσφορά της στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα για τη διαχείριση της κρίσης της Πανδημίας του Κορονοϊού, ευεργετώντας εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών». Η κα Κυριακίδου είχε αποφοιτήσει από το εν λόγω πανεπιστήμιο το 1977.

Στη διάρκεια της παρουσίασης της κας Επιτρόπου, αναφορά έγινε και σε μια επισήμανση που της είχε κάνει κατά τη διάρκεια των σπουδών της, ο τότε καθηγητής της, Professor Bernard Molden, ο οποίος της είχε πει χαρακτηριστικά: « Έχεις ένα φυσικό χάρισμα που οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν σκληρά για να αποκτήσουν: δυνατό ένστικτο». «Το ένστικτο της Στέλλας Κυριακίδου», σημειώθηκε στη συνέχεια, «την οδήγησε να λάβει σοβαρά υπόψη της από πολύ νωρίς την απειλή του Covid-19 , και να δράσει άμεσα, καταλυτικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς Πανδημίας».

«Η Παγκόσμια κρίση της πανδημίας είχε μια "χρυσή ελπίδα"- υπό την ηγεσία της Στέλλας», όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής.

Επισημάνθηκε επίσης πως ως αποτέλεσμα της πεποίθησης της, ότι η ισότητα στην υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη για όλες οι χώρες της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την απόσταση, ή την οικονομική τους δυνατότητα, έγινε κατορθωτό το φαινομενικά ακατόρθωτο: Όλες οι χώρες- μέλη να προμηθευτούν με εμβόλια ταυτόχρονα και ισότιμα».

386886418_1870637336684074_8846389375260391546_n

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στο γεγονός πως παρότι ότι η υγεία αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών σύμφωνα με τη Συνθήκη, στην διάρκεια της δικής της εποπτείας, οικοδομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Με ενισχυμένους επιστημονικούς Οργανισμούς της ΕΕ, το σχέδιο της Ευρώπης για την Καταπολέμηση του Καρκίνου-με προϋπολογισμό 4 δισεκατομμυρίων, τη νέα φαρμακευτική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίσει την ισότητα στην πρόσβαση στα φάρμακα, τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας για την ψηφιοποίηση των συστημάτων υγείας και την πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για την ψυχική υγεία».

Στη διάρκεια της αναγόρευσης τονίστηκε επίσης η προσφορά της κας Κυριακίδου όχι μόνο ως πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχολογίας, όπου δημιούργησε το πρώτο τμήμα ψυχολογίας παιδιών και εφήβων στην Κύπρο, έχοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα έπρεπε να βρίσκεται στο δημόσιο νοσοκομείο και όχι σε ψυχιατρικό ίδρυμα, αλλά και μιας ιδιαίτερα δυναμικής φωνής σε ότι αφορά στα δικαιώματα των γυναικών με καρκίνο του μαστού, των παιδιών καθώς και όλων των ασθενών. Αναφορά έγινε επίσης στα διάφορα αξιώματα που κατείχε έως σήμερα όπως αυτό της πρώτης Κύπριας Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δειτε Επισης

Έκκληση ΠΕΟ να μην γίνονται εκπτώσεις στα μέτρα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων
Επιστρέφουν βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Χειμωνιάτικο σκηνικό μέχρι την Πέμπτη
Έλαβε μέτρα για τους θεματοθέτες των Παγκυπρίων το ΥΠΑΝ-Οι τρεις όροι που έθεσε η Μιχαηλίδου
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που μοιράζουν πάνω από 4 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ασφάλεια και συλλογική ανταπόκριση στη Σύνοδο FINABEL με συμμετοχή ΓΕΕΦ
Υπ. Υγείας: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει εκδηλώσεις για βελτίωση υπηρεσιών υγείας
Μία γυναίκα ανάμεσα σε άνδρες... Η Κύπρια που κατάφερε να επιβληθεί στον τομέα της άμυνας στην Αργεντινή
Καλά κρατεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης νοσηλευτών-Στην αναμονή για λύσεις από τον ΟΚΥπΥ
Δύο τα περιστατικά δαγκώματος από οχιά-Νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση
Τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη Βάσου Λυσσαρίδη 4 χρόνια από τον θάνατό του