Kάνει λόγο για νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας ο Ερντογάν-«Kάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη στη Άγκυρα»
14:43 - 08 Δεκεμβρίου 2023
«Η επίσκεψή μου στην Αθήνα θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «κάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη στη Άγκυρα».
Προανήγγειλε συνεργασία με Αθήνα και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και είπε ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα. Εξέφρασε, εξάλλου, την άποψη πως "είναι δυνατός ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός στην Ανατολική Μεσόγειο".
Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήση επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο κ. Ερντογάν είπε πως «ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που βρεθήκαμε ξανά στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου".
Πρόσθεσε πως "πραγματοποιήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη θητεία μου ως Πρωθυπουργός, το 2016. Πραγματοποιήσαμε την 5η συνεδρίαση του συμβουλίου μας έπειτα από 7 χρόνια. Κατά τη συνάντησή μας υπογράφηκαν κείμενα συμφωνιών σε διάφορους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι τη γεωργία, από τον τουρισμό μέχρι το εμπόριο".
Επεσήμανε πως "κατά τις συναντήσεις μας στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "φέραμε στην ημερήσια διάταξη την καταπίεση που γίνεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα στη Γάζα. Μοιραστήκαμε την άποψή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση της αδιάκοπης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας».
«Κάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη»
Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη πως «υπέγραψα τη Διακήρυξη της Αθήνας για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Έτσι, επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων", επεσήμανε.
Για να διασφαλιστεί αυτό, συνέχισε, "πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Κάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Κατά την επίσκεψή μου, δέχτηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της ‘Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης’. Συζήτησα με τους ‘συμπατριώτες’ μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα δικαιώματα των μειονοτήτων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες", ανέφερε.
"Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Ελπίζω οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε να είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας», είπε ο κ. Ερντογάν.
Συνεργασία και στα πυρηνικά
Σε ερώτηση για τα ενεργειακά, ο κ. Ερντογάν είπε «προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», επεσήμανε.
Ανέφερε ότι «οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές χώρες της περιοχής. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εξετάσουμε ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα".
Πρόσθεσε πως "η ευχή μας είναι η εξής: ας ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι με το μισοάδειο. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή. Όπως δεν έχουμε βλέψεις για το δίκαιο κανενός, έχουμε ισχυρή θέληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας", ανέφερε.
Εξέφρασε την άποψη πως "είναι δυνατός ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα τον διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις. Αυτό το συνέδριο που προτείνουμε να διοργανώσουμε θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτής της βάσης», επεσήμανε.
«Ας τελειώνουμε με αερομαχίες»
Σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «μπορώ να πω με σιγουριά ότι ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμύρια και επιφάνεια 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων προσέχουμε τις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. Η Ελλάδα ξοδεύει πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές της δαπάνες», επεσήμανε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε, ακόμη, ότι «σχετικά με τις αερομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε ‘ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε’. Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους Πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους", σημείωσε.
Είπε πως "η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή σαν τη δική μας. Βρισκόμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε σε επίπεδο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα που παράγει για τη δική της αμυντική βιομηχανία και αυτό έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Επί του παρόντος δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε σε θέση να τα επισκευάσουμε και να τα συντηρήσουμε", σημείωσε.
Για το Μεσανατολικό, ο Ερτογάν ανέφερε πως «είπα στον Μητσοτάκη πως 'θα θέλαμε να σε δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης’. Είπα: ‘Μακάρι να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν (από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα) και να είχατε ταχθεί στο πλευρό αυτών των 121 χωρών’. Καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια", επεσήμανε.
Στις ΗΠΑ ο Φιντάν
Για την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν είπε ότι ο Φιντάν θα συνεχίσει τις επαφές του στις ΗΠΑ με μια ομάδα επτά ατόμων. «Θα με ενημερώσει μετά τις συναντήσεις τι είδους αποτελέσματα είχαν από αυτές τις επαφές. Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η ομάδα των επτά θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα ότι πρόκειται να τερματίσει τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ του Ισραήλ σχετικά με τα γεγονότα στη Γάζα. Με αυτό το αποτέλεσμα, μπορούν να πιέσουν το Ισραήλ για ειρήνη», επεσήμανε.
Ο Ερντογάν είπε ότι «η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν δεν είναι στην ατζέντα μας. Η στάση τους για τη Γάζα είναι γνωστή σε όλους σας. Αν μας τηλεφωνήσει θα συναντηθούμε μαζί του και θα μιλήσουμε για ό,τι θέμα χρειαστεί να συζητήσουμε", επεσήμανε.
Για την αγορά F16 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «αν έχετε Κογκρέσο, έχω κοινοβούλιο. Λέτε ότι θα κάνετε βήματα για το θέμα των F-16 αφού το περάσετε από το Κογκρέσο, αλλά έχω και εγώ κοινοβούλιο. Δεν γίνεται να κάνω τέτοιο βήμα χωρίς να το περάσω από τη βουλή μου. Εάν είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ, τότε μπορείτε να παίξετε τον ρόλο σας με αλληλεγγύη και το κοινοβούλιο μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση. Αυτό είναι το θέμα», σημείωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ