Η εκλογική ανατομία του Δήμου Λευκωσίας και η δυσκολία στην εξεύρεση υποψηφίων

Γρίφο συνεχίζει να αποτελεί το ψηφοδέλτιο για τη Δημαρχία του μητροπολιτικού Δήμου της Λευκωσίας. Παρά το γεγονός πως για πολλούς θεωρείται ο πιο σημαντικός Δήμος στη νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιουργεί η μεταρρύθμιση, αποτελεί ακόμα ερώτημα ποιοι τελικά θα διεκδικήσουν να αναλάβουν το τιμόνι του. Ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι στην πραγματικότητα αρκετοί και έχουν ακουστεί πολλά ονόματα, παρουσιάζεται δυστοκία στη λήψη αποφάσεων από μέρους των κομμάτων, ενώ ακόμη και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος φαίνεται να κατέληξε, δυσκολεύεται να βρει συνοδοιπόρους για τη δική του υποψηφιότητα.

Στο νέο Δήμο Λευκωσίας θα ενταχθούν ο υφιστάμενος Δήμος Λευκωσίας και οι Δήμοι Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, καθιστώντας τον ενδεχομένως τον πιο αστικό Δήμο της Κύπρου, εκτός από έναν από τους μεγαλύτερους. Ο δήμαρχος Λευκωσίας δεν θα είναι απλώς ο δήμαρχος ενός μεγάλου Δήμου, αλλά και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε διεθνές επίπεδο. Θα έχει, δηλαδή, υπό την εποπτεία του ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κυβερνητικών κτιρίων και υπηρεσιών, σε ένα μεγάλο έδαφος με πυκνότητα πληθυσμού, που συνδυάζει από ενετικά τείχη μέχρι ουρανοξύστες. Και θα είναι ο μοναδικός δήμαρχος ημικατεχόμενης πρωτεύουσας στον κόσμο, γεγονός που του προσδίδει ένα ιδιαίτερα πολιτικό ρόλο, ο οποίος προστίθεται στον ήδη αυξημένο πολιτικό ρόλο που θα έχουν οι δήμαρχοι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, ενώ καλείται να διαχειριστεί μεγάλο μήκος πράσινης γραμμής και επιπλέον προβλήματα. Θα πρέπει, συνεπώς, το πρόσωπο που θα αναλάβει να είναι μια προσωπικότητα που να ισορροπεί ικανοποιητικά μεταξύ τεχνοκρατικών και πολιτικών προσεγγίσεων και να διαθέτει το κατάλληλο όραμα για την ανάπτυξη της Λευκωσίας τα επόμενα χρόνια.

Ο αστικός χαρακτήρας της τοπικής κοινωνίας που τον συναποτελεί καθιστά τον μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας μια πολύ ευκολότερη υπόθεση για τον ΔΗΣΥ παρά για το ΑΚΕΛ πολιτικά, καθώς και ένα εξαιρετικό πεδίο διεκδίκησης για τα κόμματα του Κέντρου. Με εξαίρεση κάποιες περιοχές που ανήκουν στον υφιστάμενο Δήμο Λευκωσίας, η τυπική εκλογική συμπεριφορά είναι υπέρ του ΔΗΣΥ και των κομμάτων του Κέντρου και ειδικά του ΔΗΚΟ, που καταγράφουν σε γενικές γραμμές στην αστική Λευκωσία καλύτερα ποσοστά από ό,τι τα παγκύπριά τους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων, το 2016, το ΑΚΕΛ δεν έκοψε το νήμα πρώτο σε κανέναν από τους τέσσερις Δήμους. Στη Λευκωσία ήταν δεύτερο, 7,37% μονάδες πίσω από τον ΔΗΣΥ, ενώ στην Αγλαντζιά αυτή η διαφορά ήταν 12,53 ποσοστιαίες μονάδες. Στον Άγιο Δομέτιο και την Έγκωμη, δε, το ΑΚΕΛ ήταν τρίτο, καθώς το ξεπέρασε και το ΔΗΚΟ. Μάλιστα, στον Δήμο Έγκωμης κατέγραψε μόλις 13,06%. Η εικόνα επαναλήφθηκε και στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021. Στα εκλογικά κέντρα της Λευκωσίας το ΑΚΕΛ κατέγραψε ποσοστό 20,01% και της Αγλαντζιάς 21,2% και ήταν και στις δύο περιπτώσεις δεύτερο μετά τον ΔΗΣΥ. Στον Άγιο Δομέτιο ήταν τρίτο μετά το ΔΗΚΟ με 15,65%, όπως και στην Έγκωμη που έλαβε μόλις 20 ψήφους περισσότερες από το Κίνημα Οικολόγων και κατέγραψε ποσοστό 10,1%.

Με αυτά τα δεδομένα είναι απόλυτα λογικό το ΑΚΕΛ να προτιμά να μην διεκδικήσει τον Δήμο Λευκωσίας με υποψήφιο προερχόμενο από τις τάξεις του και να στρέφεται προς τα κόμματα του Κέντρου, οι επιδόσεις των οποίων είναι πολύ καλύτερες στην αστική Λευκωσία. Είναι επίσης, απόλυτα λογικό, ο ΔΗΣΥ να θέλει να εκμεταλλευτεί το ξεκάθαρο προβάδισμά του και να διεκδικήσει τον Δήμο για τον εαυτό του, όπως επίσης και το ΔΗΚΟ να θεωρεί ότι έχει σημαντικό λόγο, δεδομένης της δύναμής του, ειδικά σε κάποιες από τις περιοχές του νέου Δήμου. Εντός του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ διίστανται οι απόψεις αναφορικά με το σε ποιο από τα δύο κόμματα πιστώνεται η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για περιφερειάρχης, τον οποίο αμφότερα θα υποστηρίξουν, γεγονός που κάνει και τα δύο κόμματα να θεωρούν δίκαιη τη διεκδίκηση της Δημαρχίας.

Ο ΔΗΣΥ, μέσα από την εσωτερική του διαδικασία, η οποία αμφισβητείται από πολλούς σε παγκύπρια βάση, έχει κατασταλάξει στον νυν δήμαρχο Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι επικριτές του, πήρε τη μεταρρύθμιση στα Δικαστήρια για να αποτρέψει τη δημιουργία του Δήμου που θέλει τώρα να τεθεί επικεφαλής. Ο κ. Κωνσταντίνου φαίνεται να είναι αγαπητός ανάμεσα στους κατοίκους της Αγλατζιάς, που άλλωστε τον εξέλεξαν, αλλά και ευρύτερα, με βάση την εσωτερική δημοσκόπηση του ΔΗΣΥ, αλλά δεν είναι εξίσου αποδεκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων του Κέντρου. Τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ δεν φαίνονται πρόθυμα να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του, ενώ η ΔΗΠΑ δεν φέρει ενστάσεις επειδή προβαίνει σε μια πολύ πιο ευρεία συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, από την οποία έχει να αποκομίσει οφέλη αλλού, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας μίας Αντιδημαρχίας στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκωσίας.

Η συνεργασία της ΔΗΠΑ με τον ΔΗΣΥ είναι στρατηγική επιλογή και ως εκ τούτου οι κομματικοί συσχετισμοί δεν ευνοούν την υποψηφιότητα του εκ των αντιπροέδρων της, Μαρίνου Κλεάνθους, όπως προτάθηκε από το ΑΚΕΛ, παρά το γεγονός πως ο ίδιος δείχνει να ενδιαφέρεται. Αυτό, ωστόσο, δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε εύνοια της ΔΗΠΑ στο πρόσωπο του Ανδρέα Κωνσταντίνου και για κάποιους μάλλον παρουσιάζεται ως συμβιβασμός, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι πρόθυμα να κάνουν τα άλλα δύο κόμματα του Κέντρου, που πιστεύουν ότι ο κ. Κωνσταντίνου δεν έχει το προφίλ που αναζητούν. Κι όλα αυτά ενώ φαίνεται να συνεχίζει να ελλοχεύει ο κίνδυνος αντάρτικου από άλλο στέλεχος του ΔΗΣΥ, καθώς δεν απέσυρε το ενδιαφέρον του ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, από πλευράς ΔΗΚΟ μπαίνει στο τραπέζι το όνομα του στελέχους του Χρίστου Ροδιά, ο οποίος ήρθε τέταρτος σε σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ Λευκωσίας στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές. Σε αντίθεση με τους τρεις Αγλαντζιώτες που «παίζουν», διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον Άγιο Δομέτιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΗΚΟ προτίθεται να θέσει την περίπτωση του κ. Ροδιά ενώπιον του ΑΚΕΛ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη δικού του υποψήφιου, με την οποία ενδέχεται να συμφωνήσει και η ΕΔΕΚ, που κοιτάζει κυρίως προς αυτή την κατεύθυνση για συνεργασία.

Όπως φαίνεται, ο δρόμος για τη Δημαρχία της πρωτεύουσας είναι ακόμη μακρύς και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η πορεία που θα ακολουθήσουν οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, όπως ούτε και οι συνεργασίες που θα γίνουν. Άλλωστε στην εξίσωση για έναν από τους πιο μεγάλους Δήμους της Κύπρου αναπόφευκτα θα μπει και το ΕΛΑΜ, με αυξημένη, πλέον, πολιτική επιρροή σε σχέση με το 2016, αλλά και το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο καταγράφει από τα πιο ψηλά του ποσοστά σε αυτές τις περιοχές, αγγίζοντας, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, διψήφια νούμερα. Επίσης, το νεοσύστατο Volt δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας και αναμένεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δηλώσει παρουσία. Και στην εξίσωση μπαίνουν, βεβαίως, τόσο η Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού όσο και οι τέσσερις Αντιδημαρχίες, για να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την εικόνα.

Δειτε Επισης

Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο