Ξανά σε στάση άμυνας ο Αρχηγός ενώπιον της Βουλής
06:00 - 08 Δεκεμβρίου 2023
Σε θέση άμυνας εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ενώπιον της Βουλής. Την Πέμπτη είχε κληθεί στην Επιτροπή Ελέγχου και συνοδευόταν από μεγάλο αριθμό ανώτατων αξιωματικών -όλοι οι αστυνομικοί διευθυντές και κάποιοι επικεφαλής τμημάτων που είχαν επίσης προσκληθεί- και για άλλη μία φορά έδειξε να μην έχει τη διάθεση να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις και τις υποδείξεις στην Αστυνομία με παραγωγικό τρόπο. Αντιθέτως, έδινε την εντύπωση ότι απέρριπτε τα πάντα, χωρίς να αναγνωρίζει πως θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές ενέργειες σε διάφορα επίπεδα για το καλό της Αστυνομίας.
Επί τάπητος βρισκόταν η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αστυνομία, η οποία στην ουσία, πέραν από λάθη, ανέδειξε και την απροθυμία της Δύναμης να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία που της ζητήθηκαν, ώστε να κάνει ολοκληρωμένο έλεγχο. Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν αφενός τα εξώδικα που τελικά αναστάλθηκαν και αφετέρου τις άδειες οπλοφορίας που δίνονται σε πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν εξοπλισμό που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην περίπτωση των εξωδίκων, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρεί σε αναστολή όταν φτάσουν στο ποινικό στάδιο. Αυτό που δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσει, λόγω ελλιπών στοιχείων, ήταν αν όντως οι αναστολές αυτές έγιναν κατ’ εντολή του Γενικού Εισαγγελέα και δεν έλαβαν χώρα σε άλλα στάδια της διαδικασίας ή δεν λήφθηκαν αποφάσεις από άλλα πρόσωπα. Από πλευράς Αστυνομίας υπήρξε η παραδοχή ότι πολύ μικρός αριθμός εξωδίκων ακυρώνονται από την ίδια, εξαιτίας λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων, άρα είναι σαφές από αυτές τις εξαιρέσεις που αφορούν αποδεχτά ανθρώπινα λάθη, ότι δεν γίνονται όλες οι αναστολές με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Συνεπώς, προξενεί ερωτήματα η επιμονή του Αρχηγού να μην δέχεται να δώσει τα στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία για ένα τυπικό έλεγχο, αφού η Αστυνομία διατείνεται ότι ακολουθεί πιστά τη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό με τον οπλισμό, ο Αρχηγός Αστυνομίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονος αλλά και εκνευρισμένος με τον πιεστικό τρόπο που η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τον καλούσε να απαντήσει εάν έχουν άδεια και κρατικά όπλα επτά πολιτικά πρόσωπα, όπως είχε αναφερθεί από προκάτοχό του στο παρελθόν, και γιατί. «Δεν θα δώσω καμία πληροφορία», επανέλαβε πολλές φορές ο κ. Παπαθεοδώρου, επικαλούμενους λόγους ασφαλείας. «Θα το πω ξεκάθαρα. Ενόσω είμαι Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα ξαναδείτε ονόματα προσώπων που έχουν άδεια οπλοφορίας για λόγους ασφαλείας», τόνισε. Καταλόγισε, μάλιστα, στον Γενικό Ελεγκτή ότι δεν είχε ευγενείς προθέσεις όταν ζητούσε τον σχετικό έλεγχο.
Προφανώς και ο Αρχηγός Αστυνομίας, όπως και ο εκάστοτε ελεγχόμενος, έχει το δικαίωμα να διαφωνεί με αποφάσεις, συστάσεις ή κατηγορίες. Αυτό που ξενίζει δεν είναι πως έχει τις δικές του απόψεις αλλά η απουσία εποικοδομητικής στάσης από μέρους του ή βούλησης για διορθωτικές κινήσεις. Ήταν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για περισσότερες από δύο ώρες και, με εξαίρεση κάποιες συστάσεις που του έγιναν αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, δεν είπε μία φορά ότι προτίθεται να μελετήσει κάτι και να το αλλάξει. Αρνήθηκε καν ότι υπάρχει ζήτημα ισότητας των φύλων στην Αστυνομία -μια Δύναμη που κατηγορήθηκε πολλές φορές για θεσμικό σεξισμό, χωρίς να επιχειρήσει να αλλάξει την εικόνα της- μέσα σε μια αίθουσα όπου βρισκόταν μεγάλο μέρος της ηγεσίας της και ήταν όλοι άντρες. Θεωρεί, δηλαδή, πως επειδή τώρα, σε αντίθεση με το παρελθόν, προάγονται γυναίκες σε θέσεις μεσαίας εμβέλειας, δεν προκύπτει πλέον ζήτημα από τον πλήρη αποκλεισμό τους από τα ανώτατα στρώματα.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Στέλιος Παπαθεοδώρου επιδεικνύει τέτοια στάση. Όχι μόνο στη Βουλή αλλά γενικότερα στις δημόσιες εμφανίσεις του, δείχνει την εντύπωση πως δεν θέλει να ακούσει για τα λάθη και τα προβλήματα του νευραλγικού τομέα που προΐσταται και, αναπόφευκτα, στέλνει το μήνυμα πως δεν έχει ούτε την πρόθεση να προβεί σε οποιεσδήποτε διορθωτικές κινήσεις. Ακόμα και όταν τα παράπονα ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία, προέρχονται από τα ίδια τα μέλη του. Ποτέ δεν προανήγγειλε μία προσπάθεια να καθαρίσει την Αστυνομία από εκείνα τα λίγα σάπια μήλα που της χαλούν την εικόνα, ποτέ δεν ανακοίνωσε τα μέτρα που θα λάβει για να συμμορφωθεί με συστάσεις ή ως ανταπόκριση σε επικρίσεις.
Αυτή η στάση είναι επιλογή, όχι μονόδρομος. Δύο υφιστάμενοί του, στην ίδια εκείνη αίθουσα της Βουλής, του έδειξαν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ούτε ο αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού, Ανδρέας Αγγελίδης, ούτε ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Γιώργος Χινινός, υιοθετούν όλες τις επικρίσεις που ακούστηκαν εις βάρος της Αστυνομίας και το ξεκαθάρισαν. Φρόντισαν, όμως, να στείλουν το μήνυμα ότι ακούν και προσπαθούν, δεδομένα που θα είναι προς το συμφέρον της Αστυνομίας. Ο μεν κ. Αγγελίδης τόνισε ότι υπάρχει η βούληση, η αποφασιστικότητα, το ενδιαφέρον, να εργαστούμε ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος του κράτους. Ο δε κ. Χινινός, ευχαρίστησε τον Γενικό Ελεγκτή και χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες, καθώς, όπως είπε, το τρίτο μάτι φέρνει διορθώσεις. Ανέφερε, μάλιστα, ότι μόλις του έγιναν παρατηρήσεις από τον ταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς που είναι αποσπασμένος στην Ελεγκτική Υπηρεσία και χειρίζεται τους ελέγχους στα πυρομαχικά, έλαβε αμέσως μέτρα.
Δεν χρειάζεται κάποιος να υιοθετεί την εις βάρος του κριτική ή να συμφωνεί με όλα για να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Χρειάζεται η βούληση. Και αν ο Αρχηγός την έχει, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να την επικοινωνήσει, καθώς προς τα έξω δίνεται η αντίθετη εντύπωση.