Καταγράφουν ρεκόρ τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό-Ετοιμάζουν βαλίτσες ενόψει Χριστουγέννων

Για ολιγοήμερες διακοπές και εξορμήσεις, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στις ορεινές περιοχές του νησιού, ετοιμάζονται οι συμπολίτες μας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Η φετινή χρονιά φαίνεται πως θα κλείσει ως χρονιά ρεκόρ, όσον αφορά τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό, αφού ακόμη και λίγο πριν να αποχαιρετήσουμε το 2023, οι περισσότεροι επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές τους, εκτός Κύπρου και κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη.

Την τιμητική της, όπως κάθε χρόνο, έχει η Ελλάδα ως ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς, ενώ ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία, που κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί πόλος έλξης για χιλιάδες Κύπριους. Πρώτες στις επιλογές βρίσκονται και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Βιέννη και η Πράγα.

Οι προορισμοί και η διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων που επιλέγουν οι Κύπριοι, είναι σχεδόν κάθε χρόνο σταθεροί, ενώ οι τιμές των πακέτων διαμορφώνονται ανάλογα με τον προορισμό και τις ημέρες παραμονής τους. Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, ένα πακέτο διακοπών για τρεις ημέρες στην Ελλάδα στοιχίζει για ένα άτομο 350 ευρώ, ενώ στις χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία, οι τιμές για ένα άτομο αρχίζουν από 700 μέχρι 750 ευρώ. «Πέραν του προορισμού, σημαντικό ρόλο στην τιμή του πακέτου έχει και η επιλογή του ξενοδοχείου. Δηλαδή, δεν θα είναι η ίδια εάν κάποιον επιλέξει να μείνει σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων», είπε.

Πέραν από τους Κύπριους που θα επιλέξουν να περάσουν τις ημέρες αυτές στο εξωτερικό, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, θεωρούν πως οι αναχωρήσεις θα συνεχιστούν από τους λάτρεις των χιονοδρομικών, οι οποίοι θα ταξιδέψουν σε Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία και Βουλγαρία και μετά τις γιορτινές ημέρες.

Όπως ανέφερε ο κος Παπαχαραλάμπους, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών. «Ο εγκλεισμός των δύο χρόνων της πανδημίας, η αλλαγή στη ψυχολογία, αλλά και το γεγονός ότι τα ταξίδια δεν αποτελούν πλέον είδος πολυτελείας, κατατάσσονται στους σημαντικότερους λόγους που οι Κύπριοι ταξιδεύουν πλέον συχνά. Μπορεί ο κόσμος να μειώνει τις ημέρες των διακοπών του, αλλά ταξιδεύει», είπε.

Δειλά-δειλά γεμίζουν τα ορεινά

Μπορεί τα αεροπλάνα με προορισμό το εξωτερικό για τις ημέρες των Χριστουγέννων να έχουν γεμίσει, παρόλα αυτά είναι και εκείνοι που επέλεξαν να μείνουν στο νησί και να περάσουν τις ημέρες μπροστά στο τζάκι, σε ένα ορεινό ξενοδοχείο ή κατάλυμα.

Κακοπετριά, Πλάτρες, Αγρός, Καλοπαναγιώτης και Κυπερούντα, Αυτές είναι οι σύνηθες περιοχές που επιλέγουν να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων συμπολίτες μας, με τα ξενοδοχεία να αρχίζουν δειλά-δειλά να γεμίζουν, αφού οι Κύπριοι, όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια, κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή.

Οι τιμές για διαμονή στα ξενοδοχεία των ορεινών περιοχών είναι ελκυστικές και κυμαίνονται από 60 μέχρι 80 ευρώ το βράδυ για δύο άτομα, με πρόγευμα. Βέβαια, και σε αυτή τη περίπτωση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θέρετρων του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Ανδρέας Μαντάλας, οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τις επιλογές. «Εάν κάποιος επιλέξει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων ή διαμονή σε ένα κατάλυμα που προσφέρει περισσότερες ανέσεις, τότε οι τιμές διαφοροποιούνται», είπε.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Μαντάλα, οι τιμές στα αγροτουριστικά και στα πιο πολυτελή καταλύματα κυμαίνονται από 60 μέχρι 160 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις τα ορεινά γίνονται με το σταγονόμετρο, οι ιδιοκτήτες των θέρετρων, είναι αισιόδοξοι πως θα είναι γεμάτοι καθ΄ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, αλλά και αργότερα, λόγω και της αλλαγής στο σκηνικό του καιρού. «Είμαστε θετικοί ότι θα είμαστε γεμάτοι. Αναμένουμε να έχουμε κρατήσεις και από αυτούς που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή, αλλά και αυτούς που έρθουν για ολιγοήμερες διακοπές αργότερα», είπε ο κος Μαντάλα.

Δειτε Επισης

Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη
Μεγάλη δεντροφύτευση στη Μοσφιλωτή από την Πράσινη Ασπίδα, μέσο του προγράμματος You Reforest Cyprus
Σε λειτουργία δύο νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία
Μικρή αύξηση μεριδίου ηλεκτρικών οχημάτων σε Κύπρο
Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Εγκατεστημένες κάμερες στα πλείστα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Ζητά τήρηση νόμου για την παρακολούθηση η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ