Δεκαπέντε συμφωνίες υπεγράφησαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας

Με ένα σύνολο δεκαπέντε συμφωνιών, μνημονίων και κοινών δηλώσεων επισφραγίστηκαν οι εργασίες του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που διεξήχθη την Πέμπτη στην Αθήνα, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες, τα μνημόνια και οι κοινές δηλώσεις υπεγράφησαν μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών ή ανώτερων διοικητικών στελεχών οργανισμών των δύο χωρών και περιλαμβάνουν κατευθύνσεις και αποφάσεις για την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων.

Ειδικότερα, οι συμφωνίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κοινών πεδίων ενδιαφέροντος, όπως η παιδεία, η ενέργεια, η επιχειρηματικότητα και ευρύτερα η οικονομία, η κοινωνική πολιτική, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, η έρευνα και η καινοτομία.

Στον τομέα της Παιδείας υπεγράφη συμφωνία, η οποία στοχεύει  στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ανταλλαγών σπουδαστών σε αυτό το επίπεδο.

Στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης υπεγράφη μεταξύ των επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και του TEIAS μνημόνιο Κατανόησης για τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι, με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας.

Ακόμα, οι αρμόδιοι Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών για την ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ τους.

Μνημόνιο Κατανόησης υπεγράφη και για τις εξαγωγές, το οποίο προωθεί τη συνεργασία  των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank, καθώς επίσης και για τις επενδύσεις, το οποίο ενισχύει τη συνεργασία φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye. Επίσης, μνημόνιο υπεγράφη και για τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB), με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

Στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, οι αρμόδιοι Υπουργοί υπέγραψαν μνημόνια για την ανάπτυξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προστασία των ΑΜΕΑ. Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο στον τομέα του αθλητισμού.

Όσον αφορά τις κοινές δηλώσεις, οι Υπουργοί Τουρισμού υπέγραψαν διακήρυξη όπου αναγνωρίζεται η σημασία του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και συμφωνείται η ετήσια συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Τουρισμού.

Αντίστοιχα, κοινές διακηρύξεις υπεγράφησαν για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, αλλά και για τη σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου, για τη συνεργασία στην αγροτική ανάπτυξη, για την τελωνειακή συνεργασία, για τη διοργάνωση κοινού διαδικτυακού μαθητικού Hackathon, αλλά και για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για δεύτερη γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις Καναδά κατά της Ρωσίας με αναφορά και την Κύπρο
Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τη φωτιά στη 14ώροφη πολυκατοικία-Το κτήριο ήταν καλυμμένο με πολυουρεθάνη
Φρικτό έγκλημα στο Μπρίστολ-Τρία μικρά παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά στο σπίτι τους, το ένα τριών μηνών
Η τοποθέτηση της Μιχαηλίδου για την απεργία στο ΤΕΠΑΚ-«Η λύση δεν είναι τα απεργιακά μέτρα»
Στη δημοσιότητα φωτογραφίες της Λορέλας και των συνεργών της-Εκμεταλλεύονταν ανήλικα κορίτσια για 100 ευρώ
Φοιτητές στην Ελλάδα έφτιαχναν όπλα με 3D printer -Τα έκρυβαν σε τάπερ και τα έθαβαν (pics)
Τα παράξενα και τα ευτράπελα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Άδειες καρέκλες, αγωνία για τις εξελίξεις (pics)
Καταγγελία από πλευρά Ναβάλνι-Έδωσαν τρεις ώρες τελεσίγραφο στη μητέρα του να δεχθεί ιδιωτική κηδεία
Μέχρι και τρεις χιλιάδες ευρώ η ταρίφα των μεταναστών που έφτασαν από τη Συρία
ΒΙΝΤΕΟ: Πώς ένας θυρωρός έσωσε δεκάδες άτομα από την πύρινη λαίλαπα στη 14ώροφη πολυκατοικία στη Βαλένθια