Δεκαπέντε συμφωνίες υπεγράφησαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας

Με ένα σύνολο δεκαπέντε συμφωνιών, μνημονίων και κοινών δηλώσεων επισφραγίστηκαν οι εργασίες του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που διεξήχθη την Πέμπτη στην Αθήνα, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες, τα μνημόνια και οι κοινές δηλώσεις υπεγράφησαν μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών ή ανώτερων διοικητικών στελεχών οργανισμών των δύο χωρών και περιλαμβάνουν κατευθύνσεις και αποφάσεις για την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων.

Ειδικότερα, οι συμφωνίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κοινών πεδίων ενδιαφέροντος, όπως η παιδεία, η ενέργεια, η επιχειρηματικότητα και ευρύτερα η οικονομία, η κοινωνική πολιτική, ο αθλητισμός, ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, η έρευνα και η καινοτομία.

Στον τομέα της Παιδείας υπεγράφη συμφωνία, η οποία στοχεύει  στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ανταλλαγών σπουδαστών σε αυτό το επίπεδο.

Στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης υπεγράφη μεταξύ των επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και του TEIAS μνημόνιο Κατανόησης για τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι, με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας.

Ακόμα, οι αρμόδιοι Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών για την ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ τους.

Μνημόνιο Κατανόησης υπεγράφη και για τις εξαγωγές, το οποίο προωθεί τη συνεργασία  των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank, καθώς επίσης και για τις επενδύσεις, το οποίο ενισχύει τη συνεργασία φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye. Επίσης, μνημόνιο υπεγράφη και για τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB), με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

Στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, οι αρμόδιοι Υπουργοί υπέγραψαν μνημόνια για την ανάπτυξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προστασία των ΑΜΕΑ. Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο στον τομέα του αθλητισμού.

Όσον αφορά τις κοινές δηλώσεις, οι Υπουργοί Τουρισμού υπέγραψαν διακήρυξη όπου αναγνωρίζεται η σημασία του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και συμφωνείται η ετήσια συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Τουρισμού.

Αντίστοιχα, κοινές διακηρύξεις υπεγράφησαν για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, αλλά και για τη σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου, για τη συνεργασία στην αγροτική ανάπτυξη, για την τελωνειακή συνεργασία, για τη διοργάνωση κοινού διαδικτυακού μαθητικού Hackathon, αλλά και για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για δεύτερη γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν κατάλαβα την έκρηξη, τυφλώθηκα και κάηκα, λέει ο 19χρονος που τραυματίστηκε στο νοσοκομείο Σερρών
Επανέφεραν 4χρονο αγοράκι που έπαθε καρδιακή ανακοπή στην παραλία των Νέων Βρασνών
Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων για τις γεωτρήσεις νότια της Κρήτης η Λιβύη
Απειλούσε ότι θα πυροβολήσει αστυνομικούς 42χρονος στα Χανιά-Έκρυβε οπλοστάσιο στο σπίτι του
Απίστευτη ψαριά για ψαροντουφεκά στον Βόλο-Έβγαλε από τη θάλασσα ροφό 27 κιλών
Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Αθήνας-Καθηλωμένα τα αεροπλάνα
Κατέληξε 23χρονος οδηγός που ενεπλάκη σε τροχαίο στην Ελλάδα-Είχε παντρευτεί και βαπτίσει την κόρη του το Σάββατο
Μητσοτάκης για σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-«Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση»
Ο ήρωας που βούτηξε στον Άραχθο για να σώσει τα παιδιά έκανε τατουάζ τα πρόσωπα του Σπύρου και του Νίσι
Άφαντοι οι γονείς που άφησαν το βρέφος στο μπαλκόνι-Έχει διαταχθεί η απομάκρυνσή του από την οικογένεια