Πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εγκλωβισμένους μαθητές-Μηνύματα για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες (pics)
18:41 - 07 Δεκεμβρίου 2023
Ως μία πρωτόγνωρη εμπειρία χαρακτηρίζεται αυτό που έζησαν οι εγκλωβισμένοι και επαναπατρισθέντες μαθητές από το Ριζοκάρπασο, οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, κάτι που γίνεται σε όλα τα παιδιά των δημόσιων σχολείων στις ελεύθερες περιοχές. Την ίδια ώρα, οι μαθητές του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου παρέδωσαν στο Παγκύπριο Συντονιστικό Σώμα Εθελοντών ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, αλλά και ρουχισμό που συνέλλεξαν, για να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην εκστρατεία «Υιοθετήστε μία οικογένεια τα Χριστούγεννα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δράσεις για παιδιά εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων-«Έχουν τα ίδια δικαιώματα, υποχρέωση μας να τα διασφαλίζουμε»
Οι μαθητές των σχολείων του Ριζοκαρπάσου είχαν φτάσει το πρωί στο κτίριο του ΘΟΚ, όπου τους περίμενε η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων, Άννα Αριστοτέλους, αφού με δική της πρωτοβουλία οι μαθητές ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές, για να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά παιδική θεατρική παράσταση. Εκεί τους περίμενε και ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ, Ηλίας Δημητρίου, μαζί με τον πρεσβευτή του εθελοντισμού και πρωταθλητή στην ενόργανη γυμναστική, Μάριο Γεωργίου, για να τους προσφέρουν δώρα για τα Χριστούγεννα.
Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά, μετά από είκοσι χρόνια που τα Χριστούγεννα, δεν θα μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές για να δώσουν δώρα στα παιδιά και εκμεταλλεύτηκαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κας. Αριστοτέλους για να δώσουν τα δώρα στους μαθητές. Μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκονταν στις ελεύθερες περιοχές, θέλησε να πει στους μαθητές ότι είναι ήρωες και παιδιά «που μαζί με τις οικογένειές σας δίνετε δύναμη για να πούμε ότι δεν ξεχνούμε τα κατεχόμενα. Είναι εκεί και το ορόσημο είναι να ελευθερωθεί η Κύπρος».
Από πλευράς του, ο Μάριος Γεωργίου ανέφερε στους μαθητές ότι πρέπει να προσπαθούν να βοηθούν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και τους ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και να περάσουν όμορφα τις γιορτές τους.
Ο πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, Πάρης, παίρνοντας το λόγο, ευχαρίστησε τον κ. Δημητρίου και παρέδωσε ένα συμβολικό ποσό που περισυνέλλεξαν οι μαθητές και ρουχισμό για να δοθεί σε όσους το έχουν ανάγκη.
Στη συνέχεια, οι μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης», μία παράσταση που στέλνει ξεχωριστά μηνύματα για την διαφορετικότητα και την αποδοχή, αλλά και τη δύναμη της αγάπης. Μέσα από ένα ξεχωριστό παραμύθι, τα παιδιά λαμβάνουν το μήνυμα ότι πρέπει να αποδέχονται όλους, χωρίς να κάνουν διακρίσεις, αλλά και να μην ανέχονται τον εκφοβισμό.
Μετά το τέλος της παράστασης, οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν, αλλά και παιδιά από τον Κορμακίτη, μεταφέρθηκαν στο πάρκο της Ακρόπολης, όπου υπήρχε εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά, με ταχυδακτυλουργικά και ξυλοπόδαρο. Η κα. Αριστοτέλους, στην ομιλία της, απευθυνόμενη προς τους μαθητές, ανέφερε πως «δίνουν ζωντάνια στα κατεχόμενα χωριά μας, ωστόσο μεγαλώνουν σε διαφορετικές συνθήκες, με τους γονείς τους, που όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετωπίζουν διαχρονικά αρκετές δυσκολίες λόγω της τουρκικής κατοχής και θυσιάστηκαν τόσο για την οικογένεια τους, όσο και για τον τόπο τους».
Ανέφερε ότι τα παιδιά αυτά που «φοιτούν στα σχολεία μας στα κατεχόμενα, μπορούν να έχουν μια μέρα όπως όλοι οι μαθητές μας που φοιτούν και διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Παρακολούθησαν μια θεατρική παράσταση, είχαν δηλαδή πρόσβαση στον πολιτισμό, εκπαιδεύτηκαν, κοινωνικοποιήθηκαν, και τους δίδεται η δυνατότητα να περάσουν όμορφα και ξέγνοιαστα κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων». Σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για ευκαιρία, ούτε για χάρη», είπε ότι πρόκειται «για διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος της προσωπικής ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως με την πρόσβαση στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνικοποίηση. Όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα και σαφώς αποτελεί υποχρέωση μας να τα διασφαλίζουμε», σημείωσε.
Η κ. Αριστοτέλους είπε ότι σ’ αυτό το πλάνο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για τα εγκλωβισμένα και επανεγκατασταθέντα παιδιά και για τους νέους μας, αφού διαπιστώθηκε ότι απουσιάζουν τέτοιες ευκαιρίες και δράσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν σε αδράνεια και αποκλεισμένα από δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό διαπιστώθηκε, είπε, ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε το Γραφείο της με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες.
«Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που θεωρώ πολύ σημαντική την άμεση επαφή με τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας και χρήσιμη τη δια ζώσης επικοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εκεί, κοντά τους, δίπλα τους, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, να ακούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους και εκεί και όπου υπάρχει αλλά και που διαπιστώνεται ανάγκη να παρεμβαίνουμε και με τα ανάλογα διαβήματα, να επιλύονται τα προβλήματα και να δίνονται λύσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και ειδικότερα των παιδιών» και νέων που «αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα μας».
Τόνισε ότι θα πρέπει να διαπιστώνονται οι ανάγκες και τα θέματα που τους απασχολούν και μαζί τους να επιλύονται τα οποιαδήποτε ζητήματα που θα βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους, και θα τους διασφαλίσουν αντίστοιχες δραστηριότητες και ευκαιρίες εργασίας και μάθησης όπως στις ελεύθερες περιοχές, μέσα από τις οποίες θα τους δίδονται ευκαιρίες να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους και τα ταλέντα τους.
Η εκδήλωση αυτή, είπε, «είναι η αρχή, πολλών άλλων δράσεων και προγραμμάτων που βρίσκονται στα σκαριά, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, που έχει καταρτιστεί με την ανάληψη των καθηκόντων μου στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Από πλευράς της, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγέλλου, απευθυνόμενη στα παιδιά, είπε ότι «το γεγονός ότι διαμένετε στα κατεχόμενα χωριά μας, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, είναι πάρα πολύ σημαντικό και σπουδαίο».
Σημείωσε ότι ο ρόλος της Κυβέρνησης, ο δικός της αλλά και της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων «είναι να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη έτσι ώστε να έχετε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες που έχουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά, και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση σας, και στην ποιότητα ζωής αλλά και στην ψυχαγωγία σας, τα πάντα».
Είπε ότι τα παιδιά αποτελούν «μια σημαντική, ιδιαίτερη ομάδα, γι' αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε με κάθε τρόπο και ακόμα στις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις, λόγω της ιδιάζουσας περίπτωσης, εμείς βρίσκουμε και θα βρίσκουμε πάντα τις λύσεις».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές πλησίασαν την κα. Αριστοτέλους για να την ευχαριστήσουν για την ευκαιρία, ενώ η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα, μαζί με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, έδωσαν δώρα σε όλα τα παιδιά.
Από πλευράς του, ο κοινοτάρχης του Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κούμεττος, ευχαρίστησε την κα. Αριστοτέλους για την πρωτοβουλία της, που όπως ανέφερε έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά που διαμένουν στα κατεχόμενα. «Επίσης να ευχαριστήσω την υφυπουργό Πρόνοιας που βρίσκεται στην εκδήλωση, καθώς και τον Νίκο Κέττηρο, τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, που με την παρουσία του δείχνει το ενδιαφέρον του γι’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, που μας απασχολεί όλους, δηλαδή η διατήρηση των παιδιών στα κατεχόμενα σχολεία μας και η αύξησή τους κατά το δυνατό, ζώντας σε συνθήκες πολιτισμού και να μην γίνεται διάκριση μεταξύ τους και των παιδιών που ζουν στις ελεύθερες περιοχές».