Οι περιοχές σε Λάρνακα και Λευκωσία που εκπέμπουν SOS για πλημμύρες-«Πρέπει να κατανέμονται ευθύνες»

Τα προβλήματα πλημμυρών σε Λευκωσία και τα προγραμματισθέντα αντιπλημμυρικά έργα σε Λάρνακα εξέτασε σήμερα αυτεπάγγελτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως όποτε προκύψει μια θεομηνία, είτε πρόκειται για πλημμύρα είτε πρόκειται για πυρκαγιά ή άλλη καταστροφή τρέχουμε εκ των υστέρων για να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα, να μετρήσουμε ζημιές και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια να καταγράψουμε και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Εξήγησε πως είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Επιτροπή Εσωτερικών τακτικά εξετάζει αυτά τα ζητήματα και την πορεία υλοποίησης αποφάσεων που λαμβάνονται αλλά πολλές φορές δεν υλοποιούνται στον ουσιώδη χρόνο και πως η Επιτροπή εξέτασε σήμερα τα προβλήματα των πλημμυρών που αφορούν την Επαρχία Λευκωσίας. «Ως γνωστό υπάρχει σοβαρό ζήτημα και στο Στρόβολο και στην Έγκωμη και στον Άγιο Δομέτιο, στο πως θα το παρελθόν είχαμε και σε περιαστικές περιοχές της Λευκωσίας» προσθέτοντας πως «ανάλογα προβλήματα που αφορούν την Επαρχία Λάρνακας, την περιοχή του Προφήτη Ηλία στην Ορόκλινη και την περιοχή Καμάρων και Βεργίνας επίσης στη Λάρνακα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχει καταγραφεί μία πρόθεση των αρμόδιων φορέων να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται αποφάσεις, «πλην όμως υπάρχει αριθμός δράσεων που για να υλοποιηθούν χρειάζεται η αποφασιστική παρέμβαση του κεντρικού κράτους, του Υπουργείο Εσωτερικών, των Επαρχιακών Διοικήσεων, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και  άλλων φορέων».

Και εξήγησε πως ως εκ τούτου η Επιτροπή Εσωτερικών υπέδειξε μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό και όπως έγινε και στην περίπτωση των πυρκαγιών την προηγούμενη χρονιά, ο ίδιος έχει δώσει οδηγίες για να καταρτιστεί ολοκληρωμένη έκθεση σε σχέση με τα ζητήματα των πλημμυρών ανά το παγκύπριο για να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής (Κεφάλαιο Δ), γιατί, όπως συμπλήρωσε, «πέρα από τη διαπίστωση των ελλειμμάτων της προόδου πρέπει στο τέλος της ημέρας να κατανέμονται και ευθύνες για να νοιώθουν και οι αρμόδιοι ότι η αρμοδιότητα συνεπάγεται και ευθύνες»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι πέρασαν 9 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 στη Λάρνακα παρά το ότι έγιναν κάποια μικρότερης εμβέλειας αντιπλημμυρικά έργα, ακόμη να ξεκινήσει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο.

«Αναμένουμε άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών για να εκταμιευθεί το κονδύλι που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να ξεκινήσει η φάση κατασκευής του έργου αφού βγει σε προσφορές το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας  αλλά και να εγκριθούν και τα κατασκευαστικά σχέδια για τη β’ φάση που αφορά την περιοχή του Δήμου Αραδίππου αλλά και να ξεκαθαρίσει το νομικό θέμα ποιος έχει την ευθύνη, η Επαρχιακή Διοίκηση η το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας.

Ανέφερε ακόμη πως συζητήθηκε και το θέμα της περιοχής του Προφήτη Ηλία στην Ορόκλινη που αφορά τις ενέργειες της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας για προώθηση αντιπλημμυρικού έργου για αντιμετώπιση της διάβρωσης του λόφου του Προφήτη Ηλία., υποδεικνύοντας ότι «η θωράκιση της Επαρχίας Λάρνακας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου γενικότερα πρέπει να τοποθετηθεί ως προτεραιότητα τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών για να προληφθούν οι επόμενες πλημμύρες και ο κίνδυνος καταστροφής περιουσιών ή απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι όποτε βρέχει στη Λάρνακας ο κόσμος που κατοικεί στην περιοχή των Καμάρων παρακαλεί να μην πλημμυρίσει και πως πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και μια δεκαετία.

«Υπήρξαν καταστροφικές πλημμύρες και δυστυχώς δεν λαμβάνονται ακόμη αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής» είπε, και αυτό παρά το ότι, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν αποφάσεις τόσο από την προηγούμενη Kυβέρνηση όσο και τη νυν, ότι τα έργα θα προχωρήσουν.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας έχει προχωρήσει σε προσφορές, δυστυχώς υπήρξε μόνο ένας προσφοροδότης και δυστυχώς με κόστος κατά 28% μεγαλύτερο από αυτό που όριζε η προσφορά» είπε και εξήγησε πως ως εκ τούτου έχει τροχοδρομηθεί η διαδικασία για επαναπροκήρυξη της προσφοράς. Ανέφερε ακόμη πως το γεγονός ότι σημαντικό κομμάτι της περιοχής Αραδίππου δεν έχει χαρτογραφηθεί για να ενταχθεί στο όλο σύστημα, δυσχεραίνει την προώθηση της διαδικασίας.

Ο Βουλευτής τέλος της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους Λαρνακείς αλλά και τους κατοίκους της Ορόκλινης. Ο κ. Γιακουμή ανέφερε πως έχουν γίνει πάρα πολλά έργα στον Δήμο Λάρνακας ωστόσο εκκρεμούν ακόμη τα αντιπλημμυρικά έργα σε Αραδίππου, Καμάρες και Ορόκλινη.

«Είναι δύο έργα πολύ σημαντικά καθώς οι κάτοικοι ανησυχούν με κάθε βροχόπτωση αν θα πλημμυρίσουν τα σπίτια τους» είπε, κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των προσφορών, όπως επίσης και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει το έργο.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Μήνυμα συνέχειας στον αγώνα για εξακρίβωση τύχης αγνοουμένων από εκδήλωση στον Κόρνο
Διακοπή όλων των υπαίθριων βαριών και μέτριων εργασιών λόγω πορτοκαλί προειδοποίησης
«Φτάνει, Yeter, Enough»-Το βίντεο της Κυβέρνησης με το οποίο ζητά τερματισμό της κατοχής
Έξι μηνών ο νεαρότερος αγνοούμενος, 776 άτομα δεν έχουν ταυτοποιηθεί-Το δράμα της Κύπρου σε αριθμούς
Καμίνι η Κύπρος, αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Γεννήθηκε 20 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν την εισβολή… «Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις μάμμα και παπά»
Άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες-Τι προκάλεσε το παγκόσμιο black out στη Microsoft
Αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής και ΠΟΠ για χαλλούμι ξεχωρίζει ως επιτεύγματα πενταετίας η ΕΕ
«No Man’s Land»: Tραγούδι για τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο από τους καλλιτέχνες Teknik και Theo Lucas
«Μισός αιώνας σιωπές»-Το μουσικό αφιέρωμα στους ηρωικώς πεσόντες