Τορός και Χασίπογλου σε συζητήσεις σε πάνελ συζήτησης του Ευρωκοινοβουλίου

Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη διαδικασία εδραίωσης της ειρήνης στην Κύπρο πριν να είναι πολύ αργά, είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στην βάση των ΗΕ, που είναι η μόνη νόμιμη βάση, ανέφερε ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός σε ομιλία του στις Βρυξέλλες σε πάνελ συζήτησης του ΕΚ με τίτλο «Τουρκοκύπριοι και ΕΕ – Προοπτικές για την επανένωση της Κύπρου», όπου μετείχαν Ευρωβουλευτές της ΚΔ και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τορός πρόσθεσε ότι δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται ότι είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε την επανένωση και την ενότητα για την πολυαναμενόμενη μόνιμη ειρήνη και την αληθινή δημοκρατία στην κοινή μας πατρίδα. «Η Κύπρος μας είναι πολύ μικρή για να χωριστεί, αλλά αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει όλες τις κοινωνίες σε ειρήνη!».

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν στο νησί από το αδιέξοδο της διαδικασίας μέχρι σήμερα και οι αλλαγές που προκάλεσαν είναι εξαιρετικά ανησυχητικές για το μέλλον των κοινοτήτων της Κύπρου, πρόσθεσε.

«Η Κύπρος βρίσκεται στον πυρήνα των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις και ενέργειες στην περιοχή απέχουν πολύ από το να είναι ορθολογικές και εποικοδομητικές» ανέφερε ο κ. Τορός κι αναφέρθηκε και στις «μονομερείς» από την ΚΔ συμφωνίες στην κυπριακή ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε προβληματικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως είπε, το θέμα της οριοθέτησης δεν θα πρέπει να επιτραπεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική λύση του Κυπριακού. «Διαφορετικά, και τα δύο ζητήματα θα είναι καταδικασμένα να παραμείνουν άλυτα. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω παράταση της διακοινοτικής πολιτικής σύγκρουσης στην Κύπρο. Οι προβληματικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα περιπλέξουν περαιτέρω τα υπάρχοντα περιφερειακά προβλήματα και θα δυσκολέψουν την περιφερειακή ειρήνη και συνεργασία». Μίλησε δε για την σχετική πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για τον καθορισμό ΑΟΖ με την μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την από κοινού χρήση κοιτασμάτων αερίου που ανακαλύφθηκαν εντός καθορισμένων ορίων, σημείωσε. «Αυτή η μέθοδος, η οποία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, θα πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά και από την Κύπρο για μια συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία, κι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη. Μια τέτοια συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μεταξύ όλων των περιφερειακών παικτών, ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η κοινή χρήση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ως νομικό ζήτημα. Αυτό έχει επίσης πολιτικές, οικονομικές διαστάσεις και διαστάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα είναι το Κυπριακό».

Ο Φικρί Τορός είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι ηγέτες των κοινοτήτων στην Κύπρο να επιδείξουν ηγετικότητα για την επανέναρξη και πάλι των συνομιλιών, στη βάση του πλαισίου 6 σημείων του πακέτου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017 και η νέα διαδικασία θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, με χρονοδιάγραμμα. Τάχθηκε δε υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο κ. Τορός έθιξε επίσης το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών από μεικτούς γάμους Τ/κ, ζήτησε στήριξη της τ/κ κοινότητας από την ΕΕ. Ζήτησε δε η ad hoc Επιτροπή της ΕΕ, η οποία συστάθηκε υπό την ομπρέλα της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και της οποίας το έργο «σταμάτησε η ε/κ ηγεσία μετά το Κραν Μοντανά» όπως ισχυρίστηκε, να επαναρχίσει το έργο της πριν από την πιθανή έναρξη νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Φικτός Τορός είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Μάριο Νάβα, Γενικό Διευθυντή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Εξάλλου, σε συνεδρία επιτροπής της ΚΣΣΕ στο Παρίσι ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ογουζχάν  Χασίπογλου μίλησε για «απάνθρωπα εμπάργκο» που εφαρμόζονται εναντίον των Τ/κ κι αυτό δεν είναι δίκαιο, όπως είπε.

Μίλησε στην συζήτηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης, Εκπαίδευσης με θέμα «Ο αντίκτυπος των Ολυμπιακών Αγώνων στις ειρηνευτικές διαδικασίες» και «αν η ανεξαρτησία του αθλητισμού υπηρετεί τις αθλητικές αξίες», με τον κ.  Χασίπογλου να μιλά για «εμπάργκο» που εφαρμόζονται κατά των Τ/κ αθλητών οι οποίοι δεν μπορούν να διαγωνιστούν σε οργανώσεις στο εξωτερικό.

«Παρόλο που όλοι όσοι είναι παρόντες σε αυτή τη συνεδρίαση της επιτροπής συμφώνησαν ότι η πολιτική δεν πρέπει να αναμιγνύεται με τον αθλητισμό, σας ζητώ να μην σιωπήσετε για τους άδικους περιορισμούς που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό, ιδιαίτερα στη νεολαία του. Η τουρκοκυπριακή νεολαία δεν αξίζει απάνθρωπα εμπάργκο», ανέφερε ο κ. Χασίπογλου.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα