Με αναφορές στο Κυπριακό οι δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν-«Επωφελής μια βιώσιμη και μόνιμη λύση»
13:50 - 07 Δεκεμβρίου 2023
Την ικανοποίησή τους για το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα τόσο της διμερούς συνάντησης, όσο και συνολικά των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας εξέφρασαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις κοινές τους δηλώσεις στον Τύπο.
Υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους την κοινή βούληση για εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, για διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και για εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν επισήμαναν ότι η γεωγραφία και η εγγύτητα των δύο χωρών τις καλεί να ζήσουν ειρηνικά.
Συγκεκριμένη αναφορά έγινε και στο Κυπριακό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι «για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». «Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε αναφορά του στο ζήτημα του Κυπριακού σημείωσε ότι «μια διαρκής, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα είναι προς όφελος όλης της περιοχής».
Μιλώντας για τα σημεία συγκλίσεων και τις σημαντικές συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα, αναφορά έγινε και στα ζητήματα ύπαρξης διαφορών, τα οποία, όπως αναφέρθηκε τόσο από τον κ. Μητσοτάκη, όσο και από τον κ. Ερντογάν, θα πρέπει να διατυπώνονται ξεκάθαρα, αλλά να μην μετατρέπονται σε εστίες κρίσεων.
Στα ζητήματα σύσφιξης των συνεργασιών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε πολύ παραγωγικό κλίμα, με νέες ή επικαιροποιημένες συμφωνίες μεταξύ των οποίων και στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην αγροτική παραγωγή, στη συνεργασία επιστημόνων, στον τουρισμό, αλλά και στο μεταναστευτικό, όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για «τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να χαλαρώσουν οι διαδικασίες χορήγησης βίζας Τούρκων πολιτών για επίσκεψη στην Ευρώπη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, γνωστοποίησε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταστεί δυνατή η δυνατότητα Τούρκων πολιτών να επισκέπτονται χωρίς βίζα όλο τον χρόνο επί επτά ημέρες δέκα νησιά του Αιγαίου.
Σημαντική από ελληνικής πλευράς ήταν και η αναφορά στα ζητήματα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπου ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση ότι πρόκειται για τη μοναδική διαφορά που όταν οι συνθήκες ωριμάσουν θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.
Ακόμη κρίσιμη θεωρείται και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, απαντώντας σε αναφορά του κ. Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας».
«Για εμάς η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε πάντα για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν η Κυβέρνηση», ανέφερε σχετικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ακόμη αναφορά έγινε και στις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις διαφορές θέσεων των δύο πλευρών να καταγράφονται, αλλά με κοινή συνισταμένη την ανάγκη προστασίας των αμάχων.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη Διακήρυξη που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών σήμερα στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Άγκυρα την άνοιξη.
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την παρουσία του στην Αθήνα, συναινώντας στην ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.
«Οφείλουμε να ζήσουμε ειρηνικά», συμφώνησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι είναι φυσικό μεν σε χώρες με τόση εγγύτητα να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά εκτίμησε ότι ο διάλογος, η καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο θα μπορέσουν να αποτελέσουν οδηγό για την επίλυσή τους.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί», επισήμανε, καλώντας να «μη γίνουμε σαν αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι».
Ειδικές ήταν οι αναφορές του κ. Ερντογάν και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης την οποία αποκάλεσε «τουρκική μειονότητα». Όπως είπε, και οι δύο μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν «δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου».
«Εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για τις απαιτούμενες από το διεθνές δίκαιο βελτιώσεις στην κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. […] Η αύξηση της ειρήνης και της ευημερίας της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και των ελληνικών μειονοτήτων στη χώρα μας θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.
Τέλος, ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Ερντογάν για το κλείσιμο του καταυλισμού στο Λαύριο, κάνοντας λόγο για την ανάγκη κοινών προσπαθειών για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Πηγή: ΚYΠΕ