Προτάσεις αναβίωσης του Κυπριακού ανέπτυξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες

Στην πρόταση του ΑΚΕΛ για το πώς μπορεί να αναβιώσει η διαδικασία στο Κυπριακό αναφέρθηκε σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γ.Γ. του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, στο πλαίσιο των επαφών του στις Βρυξέλλες, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της συνεργασίας του κόμματος με το τουρκοκυπριακό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα το οποίο επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των επαφών του, ο κ. Στεφάνου συναντήθηκε με την ευρωβουλευτή Ιζαμπέλ Σάντος (S&D, Πορτογαλία), εισηγήτρια για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, τον ευρωβουλευτή Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Πράσινοι, Γερμανία), πρόεδρο της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, και τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Μάριο Νάβα, ενώ μίλησε στη συνεδρία της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την προηγούμενη ο κ. Στεφάνου είχε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, Καμίλο Βιλαρίνο.

Μιλώντας το απόγευμα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ομάδα της Αριστεράς με τίτλο «Οι Τ/κ και η ΕΕ - Προοπτικές για την επανένωση της Κύπρου», και η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως χρειάζεται η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας, και πως σε αυτό το πλαίσιο χρειάζονται ΜΟΕ που να έχουν προοπτική επιτυχίας, με το κόμμα να έχει προτείνει στον ΠτΔ μεταξύ άλλων τη δημιουργία γραφείου για τις σχέσεις με τους Τ/κ και τη δημιουργία τουρκόφωνης τηλεφωνικής γραμμής για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ενώ του έθεσαν την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα των αιτημάτων που αφορούν συμμετοχή Τ/κ στο ΓεΣΥ και των υπηκοοτήτων για παιδιά από μικτούς γάμους.

Επανέλαβε ακόμα πως χρειάζεται επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με τη διαφύλαξη συγκλίσεων και χωρίς να ανοίγονται θέματα που είχαν ανοίξει μετά το 2017. Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να γίνουν, είπε, είναι η επιμονή στη ΔΔΟ, η συνέχιση της διαπραγμάτευσης από το Πλαίσιο Γκουτέρες, η προώθηση θετικής ατζέντας για Τουρκία και Τουρκοκυπρίους, θέτοντας την ενέργεια στο επίκεντρο με τρόπο που να μην καταλήγει να αποτελεί αντικίνητρο, και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους Τ/κ που θα πρέπει να είναι μονομερή.

Ειδικότερα για το θέμα της ενέργειας, υπενθύμισε ότι υπήρξαν «θετικές συγκλίσεις στο κεφάλαιο της ενέργειας» στο παρελθόν οι οποίες ορίζουν ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα τις θαλάσσιες ζώνες, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τον καταμερισμό των εσόδων. Όπως ανέφερε, μετά την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας επί του Πλαισίου Γκουτέρες, μπορεί να συζητηθεί εμπλοκή των Τ/κ στην ενέργεια.

Στη δική του παρέμβαση εκ μέρους του ΡΤΚ, ο Φικρί Τορός υπογράμμισε πως οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ανησυχητικές, και αναφέρθηκε στην ιδέα Κύπρος και Τουρκία να προχωρήσουν σε μια συμφωνία ανάλογη με αυτή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία και η τ/κ κοινότητα έχουν υποχρέωση να αναζητήσουν μια λύση στην οποία οι δύο κοινότητες να συνυπάρχουν κάτω από μια κοινή ομπρέλα, και πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασιστούν στα έξι σημεία που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Πλαίσιο Γκουτέρες με διαδικασία με «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» και «όχι ανοιχτού τέλους» ώστε «να υπάρχουν κατάλληλα κίνητρα».

Ακολούθησε μια μακρά συζήτηση κατά την οποία ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην ανάγκη να ασκηθεί πίεση στους δύο ηγέτες, και ο επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής επεσήμανε πως η συζήτηση για την ανάγκη χρονοδιαγράμματος προκύπτει από παρανόηση στην τ/κ πλευρά καθώς το Πλαίσιο Γκουτέρες αν γίνει αποδεκτό θα καταστεί δυνατή τη γρήγορη κατάληξη σε λύση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα