Απαντά στην κατσάδα της Επ. Νομικών για την καθυστέρηση στη νομοθεσία για Φυλακές το Υπουργείο

Διευκρινίσεις σε σχέση με τις επικρίσεις στη συνεδρία της Kοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά την οποία επανεκκίνησε η συζήτηση που εκκρεμούσε από το 2019 για τη νέα Περί Φυλακών νομοθεσία και τους νέους περί φυλακών Κανονισμούς, έδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «το υπό συζήτηση νέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο των Φυλακών, κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση τον Μάιο του 2019, μετά από τη διενέργεια του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο και έκτοτε εκκρεμεί».

Πρόσθεσε ότι «η συζήτηση της εν λόγω Νομοθεσίας και των σχετικών Κανονισμών, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης του σωφρονιστικού ρόλου του Τμήματος Φυλακών. Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε πρόσφατες συναντήσεις με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα τόνισε κατ’ επανάληψη την ανάγκη για άμεση επανέναρξη της συζήτησης από το νομοθετικό σώμα και προώθησε σχετικό αίτημα προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Η ανταπόκριση της Επιτροπής στο αίτημα της Υπουργού ήταν άμεση και για αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας».

«Διευκρινίζεται ότι το ολοκληρωμένο αναθεωρημένο πλαίσιο που αντικαθιστά συνολικά τον υφιστάμενο περί φυλακών νόμο και τους αντίστοιχους κανονισμούς είναι ήδη κατατεθειμένο εδώ και καιρό», συνέχισε το Υπουργείο.

Διευκρίνισε ότι η μοναδική πρόσφατη προσθήκη στο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί η πρόταση από τη νέα κυβέρνηση για αντικατάσταση του θεσμού του Συμβουλίου των Φυλακών, με το νέο θεσμό του Παρατηρητηρίου των Φυλακών. «To Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία για την ενσωμάτωση του νέου αυτού θεσμού στο ρυθμιστικό πλαίσιο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ενώ η πρόταση έχει τεθεί υπόψη της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ο αρμόδιος εθνικός μηχανισμός πρόληψης των βασανιστηρίων», σημείωσε.

Εξήγησε ότι πρόκειται για θεσμό με ανανεωμένη σύνθεση που θα στελεχώνεται από επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρίες στους σωφρονιστικούς θεσμούς και με αποφασιστικές αρμοδιότητες ελέγχου των φυλακών, διασφάλισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων και τήρησης των όρων ευταξίας και ευρυθμίας όσον αφορά στη λειτουργία των φυλακών. Ο θεσμός αυτός είναι πλήρως εναρμονισμένος με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούσε την Κυπριακή Δημοκρατία (7/4/2010) αλλά και με συστάσεις της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. (CPT)

«Όπως έχει ενημερωθεί σχετικά η Επιτροπή, η εν λόγω προσθήκη θα κατατεθεί και αυτή εντός των επόμενων 10 ημερών. Οι επιμέρους ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το νέο θεσμό του παρατηρητηρίου φυλακών ουδόλως εμποδίζουν τη συζήτηση του συνολικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου», κατέληξε το Υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε εκκρεμότητα παραμένει η προώθηση της αναθεώρησης της νομοθεσίας περί Φυλακών, προκειμένου να εναρμονιστεί με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου αναμενόταν να συζητηθεί το νομοσχέδιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν παρουσίασε το κείμενο. Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός, ενώ η Προεδρεύουσα της Επιτροπής, Βουλευτής, Φωτεινή Τσιρίδου, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να προχωρήσει η συζήτηση.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε στην Επιτροπή ότι έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία της νέας νομοθεσίας και έχει γίνει και η απαραίτητη διαβούλευση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τροποποίηση του Άρθρου 23, που αφορά στη λειτουργία του Συμβουλίου Φυλακών, επισημαίνοντας ότι με τις τροποποιήσεις, τόσο ως προς τη σύνθεση, όσο και ως προς τις αρμοδιότητές του, αυτό θα γίνει πιο αποτελεσματικό. Εξήγησε, όμως, ότι εκκρεμεί να συζητηθεί το κανονιστικό πλαίσιο.

Σε ερώτηση της κ. Τσιρίδου αν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κατόπιν και σχετικής σύστασης της Νομικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου ανέφερε ότι μπορεί το κείμενο να παρουσιαστεί σε διάστημα δέκα ημερών. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξέφρασε την άποψη ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την παρουσίαση του κειμένου θα είναι μεγαλύτερο.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας επεσήμανε ότι στο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε καταδικαστεί, λόγω της συμμετοχής κρατικών αξιωματούχων στο Συμβούλιο Φυλακών. Σημείωσε ότι όπως λειτουργεί σήμερα το Συμβούλιο Φυλακών είναι ανεξάρτητο, όμως δεν είναι δεσμευτική η εισήγησή του.

Ένσταση αναφορικά με το Συμβούλιο Φυλακών εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Φυλακών, Ιωάννης Καπνουλλάς, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση χαιρέτισε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ιδίως τα μέτρα που έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόθεση του Τμήματος Φυλακών είναι να προσθέσει ακόμα περισσότερα μέτρα τέτοιας φύσης.

Αναφορικά με το θέμα του υπερπληθυσμού, ο κ Καπνουλλάς σημείωσε ότι είναι όντως πρόβλημα, αλλά ότι "δεν συνιστά από μόνο του οριστική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα έργα για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, τα οποία αναμένεται ότι σε μερικούς μήνες θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των Φυλακών, αλλά και προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προάσπισης Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων ανέφερε ότι αναμένεται το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη ότι σε αυτό περιλαμβάνονται πρόνοιες για άρση των εξαιρέσεων που αφορούν την τοποθέτηση βραχιολιού στους φυλακισμένους.

Δειτε Επισης

Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
Βγαίνει μπροστά η Ισότητα-«Μετά από 18 χρόνια έλαμψε η αλήθεια, σήμερα απονέμεται ‘δικαιοσύνη’»
Απαντά στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Κατσουνωτός-Βλέπει παραπλάνηση
Σιγή ιχθύος για το Υπόμνημα που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι μοναχοί-«Έχουμε νομικά δίκαιο»
Αιμιλιανίδης: Σωστή η απόφαση για ποινικούς ανακριτές από το Υπουργικό, δύσκολο όμως το έργο τους
Κρατήθηκε για νοσηλεία στη ΜΕΘ ο 29χρονος γεωργός που κτυπήθηκε από τρακτέρ-Διερευνώνται τα αίτια
Καταλείπει δυο ανήλικα ο άτυχος Βύρωνας Στυλιανού που έσβησε στο γήπεδο
Επισπεύδονται οι εφέσεις για τους Βοηθούς Αρχηγούς για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες της Αστυνομίας
Στις 75 σελίδες η ένσταση Γενικού Ελεγκτή επί του αιτήματος της Εισαγγελίας για παύση του-Πρόσθεσε έγγραφα
Καταπλακώθηκε από τρακτέρ 29χρονος στην Πάφο-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο