Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για μια πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα για το ενδεχόμενο μιας «πλήρους κατάρρευσης της δημόσιας τάξης σύντομα» στη Γάζα, την οποία σφυροκοπά το Ισραήλ, σε μια άνευ προηγουμένου επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία επιμένει για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Με τους συνεχείς βομβαρδισμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και την απουσία καταφυγίου ή των ελαχίστων για να επιβιώσει κανείς, αναμένω μια πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης σύντομα λόγω των συνθηκών απόγνωσης, κάτι που θα καταστήσει αδύνατη μια ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και περιορισμένη», γράφει ο Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών το 2017 το άρθρο 99 του Χάρτη, που του επιτρέπει να «επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου» σε ένα θέμα, το οποίο «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

«Μια ακόμη χειρότερη κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί, περιλαμβανομένων επιδημιών και μιας οξείας πίεσης προς μαζικές μετακινήσεις προς τις γειτονικές χώρες», προσθέτει.

Την ώρα που η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρεται από το σημείο διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας είναι «ανεπαρκής», «απλά αδυνατούμε να φθάσουμε σε εκείνους που έχουν ανάγκη από βοήθεια στο εσωτερικό της Γάζας», τονίζει.

«Οι δυνατότητες των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών εταίρων τους έχουν αποδεκατιστεί από τις ελλείψεις ανεφοδιασμών, την έλλειψη καυσίμων, τη διακοπή των επικοινωνιών και την αυξανόμενη ανασφάλεια».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία προς μία καταστροφή, που θα μπορούσε να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους Παλαιστινίους στο σύνολό τους και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή», προειδοποιεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η διεθνής κοινότητα φέρει την ευθύνη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο επιρροής για να εμποδίσει μια νέα κλιμάκωση και να βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση», τονίζει ο ίδιος, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ασκήσουν πιέσεις για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Καταστροφική η περιφερειακή έξοδος

Μια περιφερειακή έξοδος των Παλαιστινίων από τη Γάζα θα ήταν "καταστροφική", δήλωσε ταυτόχρονα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) Φίλιπο Γκράντι, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει περιφερειακή έξοδος των Παλαιστινίων", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, από την έδρα του οργανισμού που διευθύνει στη Γενεύη.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας είναι ήδη πρόσφυγες του πρώτου (ισραηλινο-αραβικού) πολέμου" του 1948-1949, προσθέτει αναφερόμενος στην εξορία των Παλαιστινίων το 1948, ή "Νάκμπα, όταν σχεδόν 760.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ απάντησε στρατιωτικά και μαζικά στις αιματηρές και χωρίς προηγούμενο επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου από τη Λωρίδα της Γάζας, Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και περισσότεροι από 240 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι, εκ των οποίων μια πολύ ευρεία πλειοψηφία γυναικών, παιδιών και εφήβων, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι το μόνο σημείο εξόδου από το παλαιστινιακό έδαφος που δεν ελέγχεται πλήρως από το Ισραήλ.

Επί του παρόντος, μόνο ξένοι πολίτες και μερικοί τραυματίες μπόρεσαν να φύγουν από το παλαιστινιακό έδαφος. Η Ράφα είναι επίσης το μόνο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Γκράντι, μια νέα έξοδος "θα ήταν ένα πρόσθετο βάρος για τον προσφυγικό πληθυσμό, τον παλαιστινιακό λαό και την περιοχή".

Κατά τη γνώμη του, η προτεραιότητα είναι επομένως "μια επιστροφή στην εκεχειρία, την οποία θα ακολουθήσει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και μια ακόμη πιο σταθερή παύση των εχθροπραξιών", με την αύξηση παράλληλα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα, την οποία κρίνει "σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή".

"Είναι επομένως πολύ σημαντικό να επιτεθούμε στο πρόβλημα αυτό για να αποφύγουμε μια έξοδο η οποία θα ήταν πράγματι καταστροφική", τόνισε.

"Οι Παλαιστίνιοι είναι τα θύματα αυτής της στρατιωτικής δράσης. 16.000 άνθρωποι είναι νεκροί και για τον λόγο αυτό πρέπει να τελειώσει τον νωρίτερο δυνατό. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο πρέπει όλοι να εργαστούμε", πρόσθεσε.

Ο Γκράντι δήλωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, που αναμένεται να διεξαχθεί από 13 έως 15 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.

Το Φόρουμ, που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, είναι η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση με θέμα τους πρόσφυγες. Η Γαλλία είναι φέτος μια από τις χώρες χορηγούς του Φόρουμ, μαζί με την Κολομβία, την Ιαπωνία, την Ιορδανία και την Ουγκάντα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ καλεί τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του
Αυτοκίνητο παρέσυρε θαμώνες καφετέριας στο Παρίσι-Τρεις σοβαρά τραυματίες
Διαδηλώτριες διέκοψαν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητώντας απελευθέρωση των ομήρων
Δέκα χρόνια από τη συντριβή της πτήσης MH17 στην Ουκρανία, συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να ζητούν απαντήσεις
Οι οίκοι Armani και Dior στο στόχαστρο μιας έρευνας που σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας σε προμηθευτές τους
Θάλαμος ευθανασίας εγείρει νομικά και ηθικά ζητήματα στην Ελβετία
Τουρίστρια στη Φλωρεντία παρίστανε ότι προέβαινε σε ερωτικές πράξεις με εμβληματικό άγαλμα
Εγκρίθηκε το ψήφισμα ΕΚ που επιβεβαιώνει συνέχιση στήριξης σε Ουκρανία
OI Αββάς Πιερ, «προστάτης των αδύναμων», κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση πολλών γυναικών
Μια πρώην αναλύτρια της CIA κατηγορείται ότι εργαζόταν για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας