Αποδοκίμασε η Επίτροπος Φερέιρα-Σαφής «έλλειψη σεβασμού» η μετατροπή εκκλησίας σε σχολή μποξ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει «τη σαφή έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται στην περίπτωση της Αγίας Άννας», και εγείρει συχνά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την ανάγκη προστασίας των μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας, ωστόσο έχει «περιορισμένη» επιρροή στα κατεχόμενα, λόγω της αναστολής της εφαρμογής του κεκτημένου στις περιοχές αυτές, σημείωσε η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Κύπριου Ευρωβουλευτή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Δημήτρη Παπαδάκη.

Σε γραπτή απάντηση στην ερώτηση του κ. Παπαδάκη, ημερομηνίας 10ης Οκτωβρίου 2023, αναφορικά με την παραχώρηση άδειας για λειτουργία της εκκλησίας της Αγίας Άννας στην Κυθραία ως σχολής μποξ, η κ. Φερέιρα, η οποία είναι αρμόδια για τα προγράμματα στήριξης της προσπάθειας για επανένωση και στήριξης της τ/κ κοινότητας, υπογράμμισε πως η Επιτροπή «αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου».

Όπως πρόσθεσε η κ. Φερέιρα στη γραπτή απάντηση, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή «εκφράζει τη λύπη της, κατ’ αρχήν, για κάθε καταστροφή τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς ή έλλειψης σεβασμού σε αυτούς και αποδοκιμάζει τη σαφή έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται στην περίπτωση της Αγίας Άννας».

«Η Επιτροπή επισημαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την ανάγκη προστασίας των τόπων πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας. Ωστόσο, λόγω της αναστολής της εφαρμογής του κεκτημένου στους τομείς που δεν ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επιρροή της Επιτροπής είναι περιορισμένη»,συνέχισε η κ. Φερέιρα.

Η Επίτροπος σημείωσε ακόμα ότι στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 389/20061 του Συμβουλίου, η Επιτροπή «στηρίζει τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (TCCH), η οποία έλαβε επίσης βραβείο ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για ειδικές υπηρεσίες το 2021».

«Από το 2012 η Επιτροπή έχει διαθέσει περίπου 27,5 εκατ. ευρώ στην TCCH, η οποία έχει αποκαταστήσει, συντηρήσει ή προστατεύσει περισσότερους από 130 πολιτιστικούς χώρους σε ολόκληρη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης σε 64 εκκλησίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα», σημείωσε .

«Η Επιτροπή γνωρίζει ότι ο Άγιος Αναστάσιος χρήζει επισκευής» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «το 2019 η TCCH πραγματοποίησε, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, επείγουσες εργασίες στο καμπαναριό και ενδέχεται να αναλάβει περαιτέρω δράση».

«Η TCCH είναι ανεξάρτητος φορέας και η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στο έργο της. Κατόπιν διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η TCCH είναι ο φορέας που θα λάβει την τελική απόφαση σχετικά με τα μνημεία στα οποία θα παρέμβει», τόνισε.

«Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και του σεβασμού των πολιτισμών, των παραδόσεων και των θρησκειών όλων των κοινοτήτων της», κατέληξε η κ. Φερέιρα.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδάκης είχε ενημερώσει την Κομισιόν πως «το ψευδοκράτος, περιφρονώντας την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Κύπρου, παραχώρησε σχετικές άδειες σε συγκεκριμένα άτομα για να λειτουργήσουν τον θρησκευτικό χώρο ως γυμναστήριο και, πιο συγκεκριμένα, ως σχολή μποξ».

Κάνοντας λόγο για «την προκλητικότητα και την αναίδεια» των λεγόμενων αρχών, ο κ. Παπαδάκης είχε προσθέσει πως τα άτομα που έλαβαν τις σχετικές άδειες «απομάκρυναν το εικονοστάσι, το οποίο στήθηκε πρόσφατα από πρωτοβουλία Κυθρεωτών, κρέμασαν από την οροφή της εκκλησίας σάκους του μποξ και έστησαν ρινγκ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευρωβουλευτής είχε θέσει ερωτήματα σε ποιες πράξεις θα προχωρήσει για να σταματήσει η βεβήλωση θρησκευτικών χώρων, αν η Επιτροπή επρόκειτο να καταδικάσει τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Κύπρου και ποιες ενέργειες θα αναλάβει ώστε να διατηρηθεί η εκκλησία της Αγίας Άννας ως θρησκευτικός χώρος και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο