Δωρεάν εξέταση για καρκίνο στόματος-Καταγράφηκαν πάνω από 500 περιστατικά την τελευταία δεκαετία

Επενδύοντας στην πρόληψη και αποσκοπώντας στην ενημέρωση του κοινού, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οργανώνουν για 11η  συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, από τις 4 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2023. Την εκστρατεία στηρίζει η Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα διοργανωθούν μεταξύ άλλων οι πιο κάτω δράσεις:

  • Την Πέμπτη 7/12/2023, στις 09:30,  ομάδα Λειτουργών των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών συνοδευόμενοι από καθηγήτρια και φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, θα επισκεφθούν το πολυδύναμο Κέντρο Έγκωμης. Θα γίνει ενημέρωση για τις στοματικές παθήσεις με έμφαση στον καρκίνο του στόματος και θα προσφερθεί δωρεάν στοματολογική εξέταση
  • Την Παρασκευή, 8/12/2023, μεταξύ των ωρών 08:00 – 13:00,  θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση στους πολίτες μέσω κινητών οδοντιατρικών μονάδων, έξω από τα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας και Πάφου
  • Την Παρασκευή, 8/12/2023, θα διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα για τους Κύπριους οδοντιάτρους σε συνεργασία με τις Οδοντιατρικές Σχολές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την ίδια μέρα, θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, την οποία  θα προσφωνήσει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας
  • Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενημέρωσης θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού από τους ιδιώτες οδοντίατρους κατόπιν διευθέτησης ραντεβού.

Κύριο σύνθημα της εκστρατείας είναι ότι «Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές». Ως εκ τούτου, υπενθυμίζεται, ότι όλοι οι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας στην Κύπρο δικαιούνται μια φορά το χρόνο δωρεάν στοματολογική εξέταση και καθαρισμό των δοντιών σε συμβεβλημένους με τον ΟΑΥ οδοντίατρους.

Σημειώνεται πως ο καρκίνος του χείλους και του στόματος είναι ο 16ος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος(11ος στους άντρες και 18ος στις γυναίκες). Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι κατά το 2020 καταγράφηκαν παγκοσμίως 377,713 νέα περιστατικά καρκίνου στόματος, χειλέων και στοματοφάρυγγα.

Στην Κύπρο, κατά την τελευταία δεκαετία, (2011 - 2020) έχουν καταγραφεί συνολικά 550 νέα περιστατικά καρκίνου στην ευρύτερη περιοχή της στοματικής κοιλότητας, των σιαλογόνων αδένων, του στοματοφάρυγγα και των αμυγδαλών (κατηγορίες C0 – C10) που αντιστοιχούν στο 1.5% του συνολικού αριθμού καρκίνων που καταγράφονται στην Κύπρο. Η πλειοψηφία των περιστατικών εντοπίζονται στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος και το ποσοστό   επιβίωσης ανέρχεται στο 66%, ποσοστό αντίστοιχο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Γενικότερα, την τελευταία πενταετία, διαγιγνώσκονται περί τα 60 νέα περιστατικά ετησίως με τους άντρες να παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα προσβολής από τις γυναίκες.

Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30% ενώ, αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»