Διαφωνεί με παρουσία πολυεθνικής δύναμης στη Γάζα μετά τον πόλεμο ο Νετανιάχου

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες βράδυ στους ισραηλινούς δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο Υπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντς αναφέρθηκαν στην πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων, ως επίσης και στις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη Γάζα την επομένη του πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε ότι την επόμενη ημέρα του πολέμου «η Γάζα θα πρέπει οπωσδήποτε να αφοπλιστεί παντελώς», προσθέτοντας ότι «ο ισραηλινός στρατός είναι η μία και μοναδική δύναμη που είναι ικανή να φροντίσει για αυτό». «Ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει για να λήξει αυτός ο πόλεμος σύντομα είναι η παντελής καταστροφή της Χαμάς και οι φίλοι μας στο εξωτερικό θα πρέπει να μας συμπαρασταθούν σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τάσσεται ενάντια σε κάθε σχέδιο παρουσίας πολυεθνικής δύναμης στη Γάζα την επόμενη μέρα επειδή «είναι γνωστό ότι οπουδήποτε και εάν εφαρμόσθηκε μια τέτοια λύση, δεν επετεύχθη ο αφοπλισμός της περιοχής που κάθε πολυεθνική δύναμη είχε αναλάβει να ελέγξει».

Ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «όσα έγιναν στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα γίνουν και στον νότο», προσθέτοντας ότι «δεν θα απομείνει καμία ένοπλη ομάδα της Χαμάς που θα αποτελέσει απειλή για μας στο εξής». «Η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά ότι ούτε το Ιράν ούτε η Χεζμπολάχ είναι σε θέση να την βοηθήσουν», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του στρατού να εντοπίσει και να απελευθερώσει αιχμαλώτους που κρατούνται στην Γάζα. «Στόχος μας είναι να νικήσουμε και να καταστρέψουμε την Χαμάς», τόνισε διευκρινίζοντας ότι «ο λόγος που προβαίνουμε σε συντονισμένες επιχειρήσεις που αντικειμενικά θέτουν τη ζωή των στρατιωτών μας σε κίνδυνο, είναι για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, σε επίπεδο επιχειρησιακό και συλλογής πληροφοριών, προκειμένου να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τους αιχμαλώτους μας».

Τέλος, ο Υπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντς, αναφέρθηκε εκτενέστερα στο ζήτημα των αιχμαλώτων, επισημαίνοντας ότι το μικρό ΚΥΣΕΑ θα πρέπει να είναι πάντοτε διαθέσιμο να ακούει όσα έχουν να πουν οι συγγενείς των αιχμαλώτων. «Δεν υπάρχει αιχμάλωτος πιο σημαντικός ή λιγότερο σημαντικός από τον άλλον και όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις και οι προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο που έχουν σκοπό την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων θα εφαρμοσθούν», κατέληξε.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής κοινής συνέντευξης Tύπου, ο Μπένι Γκαντς εξέφρασε τις διαφωνίες του για το μέγεθος του κονδυλίου του κρατικού προϋπολογισμού που τελεί υπό έγκριση, που προορίζεται για την λειτουργία των θεολογικών σχολών και τα επιδόματα που προορίζονται για τις οικογένειες των Υπερορθοδόξων Εβραίων που δεν υποχρεούνται σε στράτευση, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «τουλάχιστον άστοχη, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο». Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του αρχηγού της κεντροαριστερή αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Γιαΐρ Λαπίντ να μην συμμετάσχει στη σύνθεση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, δηλώνοντας παράλληλα την ευχή να συμμετάσχει σε αυτήν ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ηγέτης δεξιού αντιπολιτευτικού κόμματος, με τον οποίον όμως ο Νετανιάχου δεν διατηρεί καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Νωρίτερα, οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Γκαντς συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με συγγενείς αιχμαλώτων, αλλά και με αιχμάλωτες που απελευθερώθηκαν. Σε ηχογραφημένα αποσπάσματα της συνάντησης εκείνης, τμήμα των οποίων μετέδωσε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ακούστηκαν οι οργισμένες επικρίσεις των γυναικών αιχμαλώτων, οι οποίες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «θέτει ως κύριο στόχο την καταστροφή της Χαμάς, ενώ παράλληλα δεν νοιάζεται όταν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αιχμαλώτων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα». «Όταν μας κρατούσαν αιχμάλωτες στα τούνελ, εμείς φοβόμασταν περισσότερο μην σκοτωθούμε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς παρά από τους τρομοκράτες της Χαμάς», τόνισαν, απαιτώντας να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των υπολοίπων ισραηλινών που κρατούνται σε κρησφύγετα σε διάσπαρτα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ιρανός κατάσκοπος έδωσε τη θέση Νασράλα στο Ισραήλ-Νεκρό άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεσμπολάχ
Θέλει ένταξη της Τουρκίας στο BRICS ο Κουρτουλμούς-«Θα είναι επωφελής για όλο τον κόσμο»
Σ. Λαβρόφ: Δεν μπορούν να μεταπωληθούν οι S-400 χωρίς συγκατάθεση κατασκευαστή
Τι είναι οι βόμβες «bunker buster» με τις οποίες σκοτώθηκε ο Νασράλα στη Βηρυτό
Αποκαλύψεις για το ξεδόντιασμα της Χεσμπολάχ-Από το 2006 διείσδυσαν Ισραηλινοί πράκτορες στην οργάνωση
Σοκαριστικό περιστατικό στην Κρήτη-Ηλικιωμένος με αλυσοπρίονο κυνήγησε δικαστικό επιμελητή
Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ-Ορατή μια χερσαία επίθεση εκτιμούν οι ΗΠΑ
Πάνω από 100 νεκροί και 60 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Νεπάλ
Επίθεση Βόρειας Κορέας σε ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιθέσεις με στόχο τον Νασράλα-Έπεσαν 80 βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά