Προκήρυξη δεύτερου σχεδίου χορηγιών για φοιτητικές εστίες στην παλιά Λευκωσία

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχώρησε στην προκήρυξη της δεύτερης Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων για το Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες / Φοιτητικά Δωμάτια στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του σχεδίου να ανέρχεται στα €15εκ.

Το σχέδιο προκηρύχθηκε την 4η Δεκεμβρίου και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων, στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης του Σχεδίου Χορηγιών, είναι η Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, διευκρινίζεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου για την περίοδο 2021 – 2026 και χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU.

Προστίθεται ότι το Σχέδιο, προωθείται στο πλαίσιο του Μέτρου «Αναγέννηση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας». 

Ο Δήμος Λευκωσίας σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα έργο που, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, θα δώσει νέα πνοή στο κέντρο και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, με την προσέλκυση φοιτητών».

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, διευκρινίζεται περαιτέρω ότι το Σχέδιο αφορά στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές οικοδομών (με ενυπόγραφη συγκατάθεση των ιδιοκτητών), στην περιοχή που καλύπτει το Σχέδιο, για ανακαίνιση/αποκατάσταση των υποστατικών τους, με βασικό σκοπό τη μετατροπή τους σε Φοιτητικές Εστίες/Φοιτητικά Δωμάτια.

Οι κυριότεροι στόχοι του Σχεδίου, σε συνάρτηση με το αντικείμενό του, είναι η κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής με την προσέλκυση φοιτητών κι άλλων συναφών επενδύσεων, η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος με τη συμβολή στην κυκλική οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη και η παροχή προσιτών επιλογών στέγασης σε φοιτητές με ελεγχόμενο ενοίκιο, όπως αυτό εκάστοτε ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναφέρεται επίσης ότι η 2η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων προκηρύχθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2023 και αφορά σε συνολικό προϋπολογισμό ύψους €14,3 εκ. και σημειώνεται ότι το ύψος της κάθε χορηγίας θα ανέρχεται στο 75% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης και για εμβαδόν επέκτασης πέραν του 30% του υφιστάμενου κτηρίου, η χορηγία θα ανέρχεται στο 50% επί των επιλέξιμων δαπανών.

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η υποβολή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» στον σύνδεσμο: https://hippodamus.tph.moi.gov.cy/ApplicationSubmission.

Οι αιτητές θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, προκειμένου να δύναται να καταστούν δικαιούχοι, τα οποία παρατίθενται αναλυτικά στον Οδηγό του Σχεδίου Χορηγιών.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»