Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στον ΔΗΣΥ, τελευταίος γύρος συναντήσεων-Δεν αποκλείονται ανακοινώσεις συνεργασιών

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στον ΔΗΣΥ αναφορικά με τα πρόσωπα που θα υποστηρίξει για τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις εκλογές του Ιουνίου. Αν και δεν αποκλείεται να μείνουν κάποιες εκκρεμότητες που θα αποφασιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να είναι καθοριστική για ένα σημαντικό ποσοστό των υποψηφίων με τους οποίους θα πορευθεί το κόμμα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα έχει συναντήσεις μέχρι την Πέμπτη με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ, ώστε να ξεκαθαρίσουν πλήρως τα πράγματα αναφορικά με τις συνεργασίες. Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να συντάξει την τελική έκθεση με τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν όλο αυτό τον καιρό, η οποία ακολούθως θα τεθεί στα συλλογικά όργανα. Το πρωί της Δευτέρας θα δεδομένα θα εξεταστούν σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου και ακολούθως το βράδυ θα τεθούν ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για να λάβει τις αποφάσεις.

Στην ουσία, όπως ήρθαν τα πράγματα, παρά τον αρχικό στόχο για διευρυμένη συνεργασία με τα κόμματα του Κέντρου, η συνεργασία του ΔΗΣΥ θα κινείται σε διαφορετικό εύρος με κάθε ένα από αυτά. Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί πως, παρόλο που ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ συναποτελούν την συμπολίτευση του Νίκου Χριστοδουλίδη, λειτουργούν εντελώς αυτόνομα, με βάση τα δικά τους κομματικά κριτήρια και δεν δεσμεύονται από οποιαδήποτε μεταξύ τους συμφωνία που να έχει ως προϋπόθεση τη συμπόρευση ή τις κοινές αποφάσεις. Διμερείς ήταν οι συμφωνίες τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διμερείς θα είναι και τώρα οι συνεργασίες τους με τον ΔΗΣΥ ή το ΑΚΕΛ, ανεξαρτήτως αν θα βρεθούν στα ίδια στρατόπεδα σε αρκετές περιπτώσεις.

Όπως διαμορφώθηκαν τα δεδομένα και αναμένεται να κλειδώσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει σε μία πολύ διευρυμένη συνεργασία με τη ΔΗΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει πολλούς Δήμους, διαφόρων μεγεθών. Με το ΔΗΚΟ η συνεργασία θα είναι πιο περιορισμένη και πιο στοχευμένη σε περιφερειακούς Δήμους, καθώς οι δύο πλευρές απέτυχαν να τα βρουν μεταξύ τους για κάποιους από τους μεγάλους Δήμους, στους οποίους φαίνεται πως το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, αναμένεται να υπάρξει μια αρκετά καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, που να συνδυάζει μικρούς και μεγάλους Δήμους.

Σε αυτό το στάδιο δεν αναμένονται πλέον ανατροπές και εκπλήξεις, αλλά οριστικοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί ή βρίσκονταν πολύ κοντά σε κατάληξη το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, όλα τα κόμματα θα πρέπει να τις περάσουν από τα συλλογικά τους όργανα, ώστε να θεωρούνται τελικές, άρα στην πραγματικότητα η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και με τον νέο χρόνο, ιδιαίτερα στα τρία κόμματα του Κέντρου που πρέπει να ολοκληρώσουν και τις διαβουλεύσεις τους με το ΑΚΕΛ πέραν του ΔΗΣΥ. Αντιθέτως, στον ΔΗΣΥ, επειδή δεν συνομιλούν με άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην των τριών, μπορούν να καταλήξουν από τώρα.

Σημειώνεται ότι στον ΔΗΣΥ είναι σε εξέλιξη, από την 1η Δεκεμβρίου, και η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τα μέλη που επιθυμούν να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες. Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις, αναμένεται ότι με τον νέο χρόνο θα στηθούν κάλπες σε τοπικό επίπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση στην υποβολή, η οποία κανονικά θα ολοκληρωνόταν στις 8 του μήνα, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, η κατάσταση πραγμάτων θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου. Σε ό,τι αφορά τα Κοινοτικά Συμβούλια, αντίστοιχη διαδικασία θα γίνει με τον νέο χρόνο.

Δειτε Επισης

Προσπάθειες για νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό συζήτησαν Αννίτα και Ματαρέλα
Στηρίζει Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη για Περιφερειάρχη Πάφου το ΑΚΕΛ
Ολοκληρώνεται η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Ιταλίας στην Κύπρο
Μπαίνει στον προεκλογικό το Volt-Συστήνει υποψήφιους και διαδίδει το όραμά του
Α. Δημητρίου: Η Κύπρος δεσμεύεται να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας
Στην Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία ο Ματαρέλα-«Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οι σχέσεις Ε/κ-Τ/κ» είπε ο ΠτΔ
Με Σιζόπουλο εγκαινίασε την πρωτοβουλία του ο Παπαδόπουλος-Συζήτησαν και θέματα συντονισμού της συμπολίτευσης
Ιταλική στήριξη για λύση του Κυπριακού-«Θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στην Μεσόγειο»
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-Δεν θα παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις χωρίς κυριαρχική ισότητα
Στο Προεδρικό ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα-Σε εξέλιξη οι συνομιλίες με Χριστοδουλίδη