Συναγερμός από διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων στη Βρετανία

Tο Σέλαφιλντ, η πιο επικίνδυνη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης, έχει μια επιδεινούμενη διαρροή από ένα τεράστιο σιλό ραδιενεργών αποβλήτων που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το κοινό.

Αυτό αποκαλύπτει η Guardian προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια στο υπό κατάρρευση κτήριο, καθώς και οι ρωγμές σε μια δεξαμενή τοξικής λάσπης γνωστής ως B30, έχουν πυροδοτήσει διπλωματικές εντάσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, οι οποίες φοβούνται ότι το Σέλαφιλντ δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να επιλύσει τα προβλήματα του.

Η διαρροή ραδιενεργού υγρού από έναν από τους «υψηλότερους πυρηνικούς κινδύνους στο Ηνωμένο Βασίλειο», ένα ετοιμόρροπο κτήριο στο τεράστιο εργοτάξιο της Κάμπρια, γνωστό ως Magnox Swarf storage Silo (MSSS), είναι πιθανό να συνεχιστεί έως το 2050, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να έχει «δυνητικά σημαντικές συνέπειες» εάν αυτή επιταχυνθεί, απειλώντας με μόλυνση τα υπόγεια ύδατα, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, που επικαλείται η Guardian. Ρωγμές έχουν επίσης αναπτυχθεί στο τσιμέντο και στην άσφαλτο που καλύπτει την τεράστια δεξαμενή, η οποία περιέχει πυρηνική λάσπη δεκαετιών, ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα ασφαλείας στο χώρο.

Οι ανησυχίες αυτές αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του Nuclear Leaks, μιας ετήσιας έρευνας της Guardian σχετικά με προβλήματα από την παραβίαση του κυβερνοχώρου, τη ραδιενεργό μόλυνση και την τοξική εργασιακή κουλτούρα στην τεράστια αυτή πυρηνική χωματερή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε ότι το Σέλαφιλντ τα τελευταία χρόνια παραβιάστηκε από χάκερς που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα, περιστατικά, που σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα συγκαλύφθηκαν συστηματικά από τη διοίκηση του σταθμού.

Το Σέλαφιλντ, που εκτείνεται σε μια τοποθεσία 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ακτή της Κάμπρια και απασχολεί 11.000 άτομα, αποθηκεύει και επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και είναι η μεγαλύτερη τέτοια εγκατάσταση στην Ευρώπη.

Ένα έγγραφο που εστάλη στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σέλαφιλντ τον Νοέμβριο του 2022 και το οποίο είδε η Guardian εξέφρασε μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την υποβάθμιση της ασφάλειας σε όλη την περιοχή, προειδοποιώντας για τον «σωρευτικό κίνδυνο» από παραλείψεις που αφορούν από την πυρηνική ασφάλεια μέχρι τα επίπεδα αμιάντου και τα πρότυπα πυρασφάλειας.

Μια πυρκαγιά το 1957 στο Γουιντσκέιλ, όπως ήταν παλαιότερα γνωστή η τοποθεσία, ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα, ενώ μια έκθεση της ΕΕ το 2001 προειδοποίησε ότι ένα ατύχημα στο Σέλαφιλντ θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το Τσερνόμπιλ, τον τόπο της καταστροφής του 1986 στην Ουκρανία που εξέθεσε πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίους σε ραδιενέργεια.

Είναι τέτοια η ανησυχία για τα πρότυπα ασφαλείας του, που αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για τις ελλιπείς υποδομές του σε διπλωματικά τηλεγραφήματα που ήρθαν στα χέρια του Guardian. Οι ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Σέλαφιλντ έχουν επίσης οδηγήσει σε εντάσεις με την ιρλανδική και τη νορβηγική κυβέρνηση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε Ψήφισμα για μη έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία
Δεκάδες νεκροί από τις ακατάπαυστες βροχές στη Βολιβία-Βυθισμένη κάτω από τα νερά η πόλη Κοβίχα
Η Παλαιστίνη ζητάει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει τη σφαγή στη Γάζα
Η απάντηση των ΗΠΑ μετά τις απειλές Πούτιν-«Ανεύθυνη ρητορική, δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα τα χρησιμοποιήσει»
SOS από τον ΟΗΕ για τα θύματα της Γάζας-Νέα έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία
Η κυβέρνηση Μελόνι ζητά οι μαθητές που επιτίθενται σε καθηγητές να πληρώνουν πρόστιμο ως 10.000 ευρώ
Financial Times: Απόρρητα ρωσικά έγγραφα αποκαλύπτουν πότε και γιατί ο Πούτιν θα ξεκινούσε πυρηνικό πόλεμο
Για «σφαγή» κατηγορεί η Χαμάς το Ισραήλ-Τι λέει το Τελ Αβίβ για την επίθεση με τους 104 νεκρούς
Ιστορικό βήμα στη G20-Εξετάζεται επιβολή παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους ως φυσικά πρόσωπα
Η Σερβία δεν προσυπογράφει τη διακήρυξη της ΕΕ για Ναβάλνι και κυρώσεις κατά της Ρωσίας