Ενημέρωσε αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις στον Αγ. Δομέτιο ο Γιωργάλλας-Παρουσίασε οπτικό υλικό

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών τόνισαν στον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα ότι η UNFICYP θα συνεχίσει να ενεργεί εντός των όρων εντολής της, για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου των Κρατών - Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), συναντήθηκε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν Πιερ Λακρουά, τη Βοηθό Γενική Γραμματέα Κάθριν Πόλαρντ και τον Επικεφαλής του Γραφείου Στρατιωτικών Θεμάτων Στρατηγό Μπιράμ Ντιόπ, τους οποίους ενημέρωσε για τις παραβιάσεις του status quo σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο.

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τους συνομιλητές του και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς της Γάζα,

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι ο κ. Γιωργάλλας παρουσίασε συγκεκριμένο οπτικό υλικό από τις πρόσφατες παραβιάσεις του status quo από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στη νεκρά ζώνη, στην περιοχή του Αγίου Δομετίου και ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους συνομιλητές του ότι «οι εν λόγω τουρκικές ενέργειες αποσκοπούν αφενός, στην αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας ελέγχου που έχει η Ειρηνευτική Δύναμη στη νεκρά ζώνη και αφετέρου, στην προώθηση των δυνάμεων κατοχής σε σημεία στρατηγικής αξίας».

Τόνισε επίσης ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί το συμβάν ως συνέχεια των παραβιάσεων και των προκλητικών ενεργειών που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Πύλας τον περασμένο Αύγουστο, με τις απρόκλητες βίαιες επιθέσεις του κατοχικού στρατού κατά των μελών και των μέσων της Ειρηνευτικής Δύναμης».

Προστίθεται ότι αναφορικά με τη συνεννόηση που είχε επιτευχθεί για τη διευθέτηση του περιστατικού στην Πύλα, ο Υπουργός  Άμυνας «διαβίβασε τη μεγάλη απογοήτευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την υπαναχώρηση της άλλης πλευράς και τόνισε την προσδοκία της Δημοκρατίας για καταγραφή των περιστατικών αμφισβήτησης του status quo, καθώς και των απρόκλητων επιθέσεων προς το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο».

Ο κ. Γιωργάλλας ενημέρωσε επίσης τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς της Γάζα, καθώς και για την ετοιμότητα παροχής διευκολύνσεων στην περίπτωση εκτέλεσης επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες προς ασφαλείς περιοχές.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση, αναμένοντας τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάληξη σε μια διαρκή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Κυπρίων».

Από την πλευρά τους, οι Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ευχαρίστησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη θετική της στάση ως φιλοξενούσα χώρα της UNFICYP,  αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «έδειξαν να κατανοούν την κλιμακούμενη κατάσταση και τόνισαν ότι η UNFICYP θα συνεχίσει να ενεργεί εντός των όρων εντολής της, για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού».

Κατά τη διάρκειά της συνάντησης ο κ. Γιωργάλλας μετάφερε τις ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για το έργο που επιτελούν τα Ηνωμένα Έθνη για διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο και για την μακροχρόνια συνεισφορά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης που βρίσκεται στο νησί.

Δειτε Επισης

Στιούαρτ: Το Κυπριακό είναι επιλύσιμο ακόμα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος
«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» το Ψήφισμα 186 ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία
Στιούαρτ: Να κάνουμε τα πάντα για τη λύση, δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες τέτοιες επετείους
Βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση διμερών σχέσεων, εκφράζουν Δημητρίου και Πελεγκρίνι
Κ. Κόμπος: Εργαζόμαστε για την ημέρα που η παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι απαραίτητη
Δεν αλλάζει λέξη στο αφήγημά του ο Τατάρ-«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι εφικτή με κυρίαρχη ισότητα»
Τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Φον ντερ Λάιεν
Κι επίσημα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ ο Παύλος Ιωάννου-«Απέδειξε πως προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών»
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό των περισσότερων ΜΜΕ από τον απολογισμό του Προέδρου η ΕΣΚ
Ο Λακρουά καλεί σε διπλασιασμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού