Απαντά στον ΔΗΣΥ το Υπ. Οικονομικών-«Δεν αυξάνει την απασχόληση στο δημόσιο η αποπαγοποίηση θέσεων»

Δεν θα απαιτηθούν οποιεσδήποτε πρόσθετες πιστώσεις για την πλήρωση των 397 κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας διευκρινίσεις «προς αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με αναφορές ως προς το κρατικό μισθολόγιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι 75 εκ των 397 συνολικά κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, συμπεριλαμβάνονταν στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό (Αρ.2) του 2023 που ενέκρινε ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 13 Ιουλίου 2023.

«Όλες οι θέσεις είναι εγκεκριμένες είτε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, είτε στους Προϋπολογισμούς των Οργανισμών για το 2023 (προϋπολογισμοί που έχουν καταρτιστεί και υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την προηγούμενη Κυβέρνηση) και για όλες έχει προηγηθεί η έγκρισή τους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με υπερψήφιση από το ΔΗΣΥ», προσθέτει.

Ακολούθως, σημειώνει ότι η πρακτική αποπαγοποίησης θέσεων υφίσταται από το 2013 μέχρι και σήμερα και ότι κατά τα δύο προηγούμενα έτη, και συγκεκριμένα το 2021 και το 2022, η προηγουμένη κυβέρνηση προώθησε την αποπαγοποίηση 1880 και 1749 θέσεων, αντίστοιχα. «Ως εκ τούτου, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού καλείται να εγκρίνει μεγάλο αριθμό κενών μόνιμων θέσεων για αποπαγοποίηση», αναφέρει.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «η ουσία του θέματος δεν είναι η αποπαγοποίηση θέσεων αλλά η εξέλιξη της απασχόλησης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα η οποία, βάσει στοιχείων, διατηρείται στα μειωμένα επίπεδα που έχουν επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία». Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2012 η απασχόληση στον δημόσιο τομέα αριθμούσε στα 52.267 άτομα και στις 30.6.2023  στα 49.295. 

Σημειώνει, εξάλλου, ότι «οι αποπαγοποιήσεις και η σταδιακή πλήρωση των θέσεων δεν οδηγούν σε ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης, εφόσον κατά τη δημιουργία τους λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, οι αφυπηρετήσεις και η αντικατάσταση εκτάκτου και συμβασιούχου προσωπικού, ενώ παράλληλα στις πλείστες περιπτώσεις δημιουργούνται θέσεις έναντι κατάργησης τουλάχιστον ίσης αξίας άλλων θέσεων».

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις προς αποπαγοποίηση περιλαμβάνονται στους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του κράτους και λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση της πλήρωσης των κενών θέσεων στο συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό του κράτους. 

«Ως Κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και όλες οι αποφάσεις που προωθούνται λαμβάνουν σοβαρότατα υπόψη τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι «ο προϋπολογισμός για το έτος 2024 παραμένει πλεονασματικός με προτεραιότητα στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη μεσοπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Α. Δημητρίου: O ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσει υπέρ του αιτήματος για αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο

Δειτε Επισης

Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ
Ο Δήμος Κυθρέας καταδικάζει την πρόθεση για οικισμό στην κατεχόμενη Τύμπου
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Νικόλα Παπαδόπουλου-Ελένης Θεοχάρους
Δεν επηρεάζει μελλοντικούς χειρισμούς η απόφαση για τον Κιουρσάτ, διαβεβαιώνει ο Κόμπος