Foreign Office: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει βοήθεια στη Γάζα μέσω θαλάσσης

Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι επιδιώκει την εύρεση εναλλακτικών οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, επισήμανε πηγή από το Foreign Office απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Η ερώτηση αφορούσε ανταπόκριση του Reuters από τη Λευκωσία που ανέφερε πως η Βρετανία έχει προσφέρει θαλάσσια σκάφη για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα στο πλαίσιο πιθανής υλοποίησης του σχεδίου της κυπριακής κυβέρνησης για ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο.

Τα σκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα προσέγγισης των ακτών δίχως την ανάγκη ειδικών υποδομών.

Αν και η πηγή απέφυγε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη αναφορά, παρέπεμψε στην τοποθέτηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο πλαίσιο της κλιματικής διάσκεψης COP28 της περασμένης εβδομάδας στο Ντουμπάι.

«Χαιρέτισα με θέρμη την παύση στη σύρραξη ώστε να απομακρυνθούν όμηροι… και έχουμε αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τριπλασιάσει τη βοήθειά του, αλλά ακόμα δεν εισέρχεται αρκετή (βοήθεια) μέσω της Ράφα και άλλων διαβάσεων. Επομένως, εξερευνούμε ενεργά άλλες διαδρομές, περιλαμβανομένων δια θαλάσσης», ανέφερε συγκεκριμενα την Παρασκευή ο κ. Σούνακ.

Η πηγή από το Foreign Office σημείωσε πως την ίδια θέση περί «ενεργού αναζήτησης» άλλων διαδρομών για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, περιλαμβανομένων μέσω της θάλασσας, διατύπωσε τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Υφυπουργός Ευρώπης Λίο Ντόχερτι.

Ο Υφυπουργός πρόσθεσε πως η βρετανική κυβέρνηση «εξερευνά επειγόντως όλες τις διπλωματικές επιλογές» ώστε να αυξηθούν οι τύποι και οι προσβάσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ προ δύο εβδομάδων, αμέσως μετά από τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας είχε πει πως τη συζήτηση είχε απασχολήσει και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω του οποίου θα μπορεί να διοχετεύεται βοήθεια προς την περιοχή της Γάζας. 

«Από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας και του Υπουργού Άμυνας της χώρας διαπίστωσα την κατανόηση και την πρόθεσή τους να εξετάσουν την δική τους συμβολή και συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει ο Κύπριος Υπουργός. 

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για απόσυρση Μπάιντεν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο-Tον πιέζουν φίλοι και συνεργάτες
Νέα στοιχεία για την απόπειρα φόνου κατά του Τραμπ-«Η 13η Ιουλίου θα είναι η πρεμιέρα μου»
Πόρισμα «καίει» το Ηνωμένο Βασίλειο για την διαχείριση της πανδημίας-«Αποτυχημένη προστασία των πολιτών»
Εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν με 401 ψήφους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Συναίνεση ζήτησαν στη συζήτηση στο ΕΚ οι ομάδες-Πώς τοποθέτησαν πριν τη ψηφοφορία
Διορισμό Επιτρόπου Μεσογείου για προστασία εξωτερικών συνόρων προανήγγειλε η Ούρσουλα
ΒΙΝΤΕΟ: Χαμός στην Ευρωβουλή-Πέταξαν έξω αντιεμβολιάστρια ευρωβουλευτή που φώναζε «σκοτώσατε ανθρώπους»
Ακροδεξιός Υπουργός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προκαλεί αντιδράσεις με επίσκεψη στην πλατεία Τεμενών
Μείωση στρατιωτικής βοήθειας προς Ουκρανία λόγω οικονομικών προτεραιοτήτων και πολιτικών αβεβαιοτήτων, αποφάσισε η Γερμανία
BINTEO: Η διαδικασία για την εκλογή Πρόεδρου της Κομισιόν-Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και αιχμές κατά Όρμπαν από Ούρσουλα