Ενημέρωσε Σίσι και Αμπντάλλα για την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ο Πρόεδρος

Η κατάσταση στην περιοχή, η κυπριακή πρωτοβουλία για θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενέργεια, και διμερείς σχέσεις ήταν κάποια από τα θέματα που συζήτησε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις επίσημες επισκέψεις του σε Κάιρο και Αμμάν, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ αργότερα μετέβηκε στο Αμμάν, της Ιορδανίας, όπου είχε συνάντηση με τον Βασιλιά Αμπντάλλα Β’, στην παρουσία του Διαδόχου του Θρόνου, και στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Βασιλιάς.

Κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κ. αλ Σίσι, «συζητήθηκε κυρίως η κατάσταση στην περιοχή, η κοινή βούληση και το όραμα για αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά και η προσήλωση στην επιδίωξη πολιτικής επίλυσης στη βάση των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο διαχρονικά καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσταση του Μεσανατολικού όσο και στο πλαίσιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, προστίθεται. 

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι τους τρόπους αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στο πλαίσιο γενικότερου συντονισμού για παροχή πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πτυχές του σχεδιασμού της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο Σίσι για την πρόθεση αριθμού κρατών να συμβάλουν στην υλοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου και για την αποστολή στην Κύπρο ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο δοκιμαστικής εφαρμογής, σε πρώτο στάδιο, της πρωτοβουλίας», αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε, επίσης, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των δύο χωρών ως προς την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, των ΑΠΕ αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Λετυμπιώτη. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε, εξάλλου, τον ομόλογό του για τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στην ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου», σημειώνεται.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, την πρόθεση όπως συγκληθεί τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδος, αλλά και όπως εντός του 2024 πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Αιγύπτου προς επίτευξη των κοινών στόχων που έχουν τεθεί», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι, κατά την επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Αμμάν, της Ιορδανίας, όπου είχε συνάντηση με τον Βασιλιά Αμπντάλλα Β’, στην παρουσία του Διαδόχου του Θρόνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «εκτενώς τις εξελίξεις στην περιοχή μας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό». 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει επίσης ότι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε ενδελεχώς με τον Βασιλιά Αμπντάλλα την κυπριακή πρωτοβουλία για θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, «για την οποία ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έχει εκφράσει δημοσίως τη στήριξη του».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β’ συμφώνησαν όπως παραμείνουν σε διαρκή επαφή ως προς την προώθηση της υλοποίησης της πρωτοβουλίας, αλλά και για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και ενθάρρυνσης δημιουργίας πολιτικού ορίζοντα, στη βάση της λύσης των δύο κρατών», σημειώνει ο κ. Λετυμπιώτης.

Αναφέρει επίσης ότι, τόνισαν, επίσης, από κοινού, «για άλλη μια φορά», τη σημασία σεβασμού του καθεστώτος των ιερών χώρων λατρείας, στα Ιεροσόλυμα, υπό την κηδεμονία της Ιορδανίας.

Δειτε Επισης

Στιούαρτ: Το Κυπριακό είναι επιλύσιμο ακόμα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος
«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» το Ψήφισμα 186 ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία
Στιούαρτ: Να κάνουμε τα πάντα για τη λύση, δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες τέτοιες επετείους
Βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση διμερών σχέσεων, εκφράζουν Δημητρίου και Πελεγκρίνι
Κ. Κόμπος: Εργαζόμαστε για την ημέρα που η παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι απαραίτητη
Δεν αλλάζει λέξη στο αφήγημά του ο Τατάρ-«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι εφικτή με κυρίαρχη ισότητα»
Τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Φον ντερ Λάιεν
Κι επίσημα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ ο Παύλος Ιωάννου-«Απέδειξε πως προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών»
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό των περισσότερων ΜΜΕ από τον απολογισμό του Προέδρου η ΕΣΚ
Ο Λακρουά καλεί σε διπλασιασμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού