Στεφάνου: Mόνος δρόμος η διαφύλαξη των συγκλίσεων και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες

Ο μόνος δρόμος το Κυπριακό είναι η διαφύλαξη των συγκλίσεων και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες από εκεί που έμειναν οι συζητήσεις στο Κραν Μοντανά, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου την Τρίτη μετά από συνάντησή του με τον Καμίλο Βιλαρίνο, τον επικεφαλής του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Στεφάνου βρίσκεται στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών και για συμμετοχή σε εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές της προσπάθειες επανένωσης και τον ρόλο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως συμφώνησαν με τον κ. Βιλαρίνο ότι «η προοπτική για επίλυση στο Κυπριακό είναι ακόμα ζωντανή, παρά τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν και παρά το γεγονός ότι από το 2017 μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά υπάρχει ένα αδιέξοδο, το οποίο είναι και το μακροβιότερο στην ιστορία του Κυπριακού».

«Έχουμε συζητήσει ξανά τα ζητήματα της προοπτικής και συμφωνήσαμε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και συζητώντας στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, με τον κ. Βιλαρίνο συζήτησαν ακόμα τις περιφερειακές εξελίξεις που επηρεάζουν και το Κυπριακό όπως είπε, ενώ κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι «η λύση του Κυπριακού, θα δώσει τη δυνατότητα για πλήρη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και την ίδια ώρα θα βοηθήσει και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, μια τέτοια εξέλιξη «θα στείλει μηνύματα ευρύτερα τα οποία και η ΕΕ θέλει να στείλει στην διεθνή κοινότητα και προς τον μουσουλμανικό κόσμο ότι μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο».

Πρόσθεσε πως συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή καθώς ούτως ή άλλως το ΑΚΕΛ ενημερώνει την ΕΕ για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του «προς την κατεύθυνση να διαρρηχθεί το αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017» και για να προωθηθούν «περισσότερο οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό στις συνθήκες του αδιεξόδου που διερχόμαστε και να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για επίτευξη λύσης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνοδεύεται από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του Τομέα Κυπριακού του κόμματος, Τουμάζο Τσιελεπή. 

Το πρόγραμμα του κ. Στεφάνου για την Τρίτη προέβλεπε επίσης συναντήσεις με την πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, και τους συμπρόεδρους της ομάδας της Αριστεράς στην οποία ανήκει το ΑΚΕΛ, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν.

Την Τετάρτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναμένεται να συναντήσει την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των αγνοουμένων, Ισαμπέλ Σάντος (S&D, Πορτογαλία), τον πρόεδρο της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Πράσινοι, Γερμανία), και τον γενικό διευθυντή της ΓΔ Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, Μάριο Νάβα. Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Στεφάνου θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση της ομάδας της Αριστεράς με τίτλο «Τουρκοκύπριοι και ΕΕ: Προοπτικές για την επανένωση της Κύπρου».

Δειτε Επισης

Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ
Ο Δήμος Κυθρέας καταδικάζει την πρόθεση για οικισμό στην κατεχόμενη Τύμπου
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Νικόλα Παπαδόπουλου-Ελένης Θεοχάρους
Δεν επηρεάζει μελλοντικούς χειρισμούς η απόφαση για τον Κιουρσάτ, διαβεβαιώνει ο Κόμπος