Στεφάνου: Mόνος δρόμος η διαφύλαξη των συγκλίσεων και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες

Ο μόνος δρόμος το Κυπριακό είναι η διαφύλαξη των συγκλίσεων και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες από εκεί που έμειναν οι συζητήσεις στο Κραν Μοντανά, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου την Τρίτη μετά από συνάντησή του με τον Καμίλο Βιλαρίνο, τον επικεφαλής του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Στεφάνου βρίσκεται στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών και για συμμετοχή σε εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές της προσπάθειες επανένωσης και τον ρόλο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως συμφώνησαν με τον κ. Βιλαρίνο ότι «η προοπτική για επίλυση στο Κυπριακό είναι ακόμα ζωντανή, παρά τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν και παρά το γεγονός ότι από το 2017 μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά υπάρχει ένα αδιέξοδο, το οποίο είναι και το μακροβιότερο στην ιστορία του Κυπριακού».

«Έχουμε συζητήσει ξανά τα ζητήματα της προοπτικής και συμφωνήσαμε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και συζητώντας στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, με τον κ. Βιλαρίνο συζήτησαν ακόμα τις περιφερειακές εξελίξεις που επηρεάζουν και το Κυπριακό όπως είπε, ενώ κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι «η λύση του Κυπριακού, θα δώσει τη δυνατότητα για πλήρη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και την ίδια ώρα θα βοηθήσει και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, μια τέτοια εξέλιξη «θα στείλει μηνύματα ευρύτερα τα οποία και η ΕΕ θέλει να στείλει στην διεθνή κοινότητα και προς τον μουσουλμανικό κόσμο ότι μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο».

Πρόσθεσε πως συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή καθώς ούτως ή άλλως το ΑΚΕΛ ενημερώνει την ΕΕ για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του «προς την κατεύθυνση να διαρρηχθεί το αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017» και για να προωθηθούν «περισσότερο οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό στις συνθήκες του αδιεξόδου που διερχόμαστε και να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για επίτευξη λύσης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνοδεύεται από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του Τομέα Κυπριακού του κόμματος, Τουμάζο Τσιελεπή. 

Το πρόγραμμα του κ. Στεφάνου για την Τρίτη προέβλεπε επίσης συναντήσεις με την πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, και τους συμπρόεδρους της ομάδας της Αριστεράς στην οποία ανήκει το ΑΚΕΛ, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν.

Την Τετάρτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναμένεται να συναντήσει την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των αγνοουμένων, Ισαμπέλ Σάντος (S&D, Πορτογαλία), τον πρόεδρο της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Πράσινοι, Γερμανία), και τον γενικό διευθυντή της ΓΔ Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, Μάριο Νάβα. Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Στεφάνου θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση της ομάδας της Αριστεράς με τίτλο «Τουρκοκύπριοι και ΕΕ: Προοπτικές για την επανένωση της Κύπρου».

Δειτε Επισης

Εκτράπηκε η μοτοσικλέτα που επέβαινε ο άτυχος 16χρονος και προσέκρουσε σε δέντρο-Εντοπίστηκε νεκρός σε χαντάκι
Η έφηβη Αμμοχωστιανή που έζησε τη φρίκη της εισβολής-«Τυλίγαμε τους νεκρούς και τους πηγαίναμε στο ξενοδοχείο του θανάτου»
Συνελήφθη ο 53χρονος φερόμενος δράστης της απόπειρας φόνου στο Πισσούρι-Δίνει μάχη για τη ζωή ο 30χρονος
Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Στον ανακριτή η Μουρτζούκου-Οι αστυνομικοί επιχειρούν να αποσπάσουν ομολογία για το τι έχει συμβεί στον Παναγιωτάκη
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς έξω από εστιατόριο στο Κολωνάκι–Πάνω από δέκα τραυματίες, ένα σοβαρά
Χ. Πετρίδης στον REPORTER: Η συμμετοχή στα κοινά έχει μόνο ένα νόημα, να αλλάξεις όσα δεν λειτουργούν
Χτίζει νέες βάσεις με τη βάση η ΕΔΕΚ-Κατέβηκε στον κόσμο και αποκαθιστά σχέσεις
Καινοτομεί ο Δήμος Λευκωσίας-Επιχειρεί σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας για μείωση κόστους στο ρεύμα
«Αδιαφορία, απραξία, χαοτική κατάσταση»-Η σκιαγράφηση της πολιτικής ευθύνης που έμεινε ορφανή για τους ΤΑΚΑΤΑ