Η απραξία της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων και Ελέγχου (Δ.Ε.Π. & Ε.)

Στην Αστυνομία υπάρχει μια Διεύθυνση από το 2009, η οποία διοικείται από Ανώτερο Αξιωματικό ο οποίος υπάγεται διοικητικά και επιχειρησιακά στο Βοηθό Αρχηγό (Διοίκησης). Φέρει ονομασία «Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων και Ελέγχου (Δ.Ε.Π. & Ε.)»

Αποστολή της είναι μεταξύ άλλων, η διασφάλιση των επαγγελματικών προτύπων, με τη βελτίωση και αναβάθμιση των ακολουθούμενων εσωτερικών πρακτικών ή διαδικασιών και την εφαρμογή μηχανισμών πρόληψης, ελέγχου, εντοπισμού και πάταξης της αποκλίνουσας και/ή παραβατικής συμπεριφοράς μελών της Αστυνομίας.

Την 30/11/2023 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αρ.1/2023 που αφορά την Αστυνομία. Αυτή είναι η πέμπτη έκθεση. Διαβάζοντας την έκθεση διαπιστώνει κάποιος ότι η Δ.Ε.Π. & Ε. δεν επιτελεί τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε εξαρχής. Όταν ο Γενικός Ελεγκτής με την εν λόγω έκθεση του, ξεσκόνισε την μισή Αστυνομία και όταν έλεγξε εκείνα τα σημεία που του επιτράπηκε να ελέγξει, διαπίστωσε στην έκθεση του σωρεία αυθαιρεσιών, που περιλαμβάνει αποκλίνουσα και/ή παραβατική συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας.

Η τέταρτη έκθεση της ΕΥ το 2022 αφορούσε την Αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων που διενήργησε η Αστυνομία για διαπίστωση της τήρησης των μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με σκοπό τη μείωση των κρουσμάτων.

Η τρίτη έκθεση της ΕΥ το 2020 αφορούσε τον Έλεγχο Συστήματος Εντοπισμού Θέσης Οχημάτων και Πλοήγησης της Αστυνομίας (GPS).

Η δεύτερη έκθεση της ΕΥ το 2017 αφορούσε τον Έλεγχο Αστυνομίας Κύπρου για το έτος 2016

Η πρώτη έκθεση της ΕΥ το 1997 αφορούσε τα Συνεργεία Συντήρησης Οχημάτων της Αστυνομίας.

Σε όλες τις εκθέσεις της Ε.Υ. εντοπίστηκε αποκλίνουσα και/ή παραβατική συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας. Εκείνο που θα ανέμενε κανείς από την ηγεσία της Αστυνομίας είναι η προσπάθεια για βελτίωση και αναβάθμιση των ακολουθούμενων εσωτερικών πρακτικών. Εκείνο που στην πραγματικότητα βλέπουμε είναι η επανάληψη των ίδιων λαθών, είτε αυτά αφορούν διερεύνηση καταγγελίας που αφορούσε προαγωγή αξιωματικών και στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο, καταγγελία για χρήση υπηρεσιακών οχημάτων για διακινήσεις μη δικαιούχων φυσικών προσώπων, καταγγελία για ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από μέλος της Μονάδας Προεδρικής Φρουράς, καταγγελία για προσωπική χρήση υπηρεσιακού οχήματος, καταγγελία για αρχική πρόσληψη μέλους της Δύναμης σε συγκεκριμένη θέση της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων και κατάληψη θέσης στη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, χωρίς να πληρούνται τα απαιτούμενα προσόντα, καταγγελία αναφορικά με τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στην υπόθεση συγκεκριμένου πολίτη της Δημοκρατίας, καταγγελία για χρήση προσωπικού της Αστυνομίας και υπηρεσιακών οχημάτων για μη υπηρεσιακούς λόγους.

Ξενίζει το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να ελέγξει τα κακώς έχοντα του οίκου της και ακόμη χειρότερο είναι η διαπίστωση πως όταν ελέγξει την Αστυνομία ο Γενικός Ελεγκτής και εντοπίσει τις διαχρονικές αδυναμίες, δεν υπάρχει η βούληση να επιλυθούν τα προβλήματα.

Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, πρωτόδικες και εφετειακές, στο περιεχόμενο των οποίων γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για συγκεκριμένα μέλη της Αστυνομίας και ειδικότερα αξιωματικούς, που κατά την διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος τους, επέδειξαν αποκλίνουσα και/ή παραβατική συμπεριφορά.

Αν στην ηγεσία της Αστυνομίας σεβόντουσαν τις δικαστικές αποφάσεις και τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και τις εκθέσεις των διαφόρων Επιτρόπων, τότε θα τις εργαλειοποιούσαν ώστε να διορθώσουν εκείνα τα σημεία που τους υπόδειξαν.

*Δικηγόρος, Δημήτρης Απαισιώτης

Δειτε Επισης

Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση