Έρευνες σε Κύπρο και εξωτερικό για το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στα λεωφορεία

Απομακρυσμένο μοιάζει το σενάριο, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, όσον αφορά στα λεωφορεία που έχουν ακινητοποιηθεί, αφού δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Βαφεάδης παρουσιάζεται αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης εντός των επόμενων εβδομάδων. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες που ανέλαβαν τις δημόσιες συγκοινωνίες έχουν αρχίσει να ψάχνουν το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με το λεωφορείο που τυλίχθηκε στις φλόγες την ώρα που μετέφερε μαθητές προς το σχολείο τους, έφερε στην επιφάνεια ένα κεκαλυμμένο μυστικό, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απασχολήσει όλους, δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα ασφάλειας των πολιτών. Ο μισός στόλος των λεωφορείων κρίθηκε ακατάλληλος για δημόσιες μεταφορές, αφού δεν φέρουν το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης, το οποίο ωστόσο βάσει νόμου θα έπρεπε να έχουν.

Το Υπουργείο Μεταφορών έχει λάβει άμεσα μέτρα και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς να ανεβάσουν χειρόφρενο σε όσα λεωφορεία δεν πληρούν τις προδιαγραφές, με την απόφαση αυτή τίθεται σε άμεση ισχύ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντιδράσεις από τις εταιρείες, οι οποίες έθεσαν αίτημα για να δοθεί μεταβατική περίοδος μέχρι να βρεθεί το σύστημα. Αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεχτό από το Υπουργείο Μεταφορών, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρκετά δρομολόγια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, οι εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει την έρευνα για να εντοπίσουν το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης, που απαιτείται να υπάρχει στα λεωφορεία, βάσει της νομοθεσίας και κάνουν κινήσεις τόσο στην αγορά εντός Κύπρου, όσο και στην αγορά του εξωτερικού. Σε περίπτωση που εντοπιστεί άμεσα το σύστημα και τοποθετείται στα λεωφορεία, τότε μετά από αξιολόγηση, τότε το Υπουργείο Μεταφορών ενδεχομένως να δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν ξανά οι μεταφορές. Πάντως, στο Υπουργείο Μεταφορών έχει συσταθεί μία τριμελής ομάδα, η οποία είναι υπεύθυνη να μελετήσει τις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις εταιρείες για τα λεωφορεία, όσον αφορά στην εγκατάσταση του συστήματος.

Την ίδια ώρα, η Τριμελής Επιτροπή που έχει συσταθεί, αναμένεται να διεξάγει και την διοικητική έρευνα που ζήτησε ο υπουργός Μεταφορών, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι εταιρείες ακολουθούσαν τις πρόνοιες της σύμβασης που είχαν υπογράψει με την Κυβέρνηση, καθώς επίσης και κατά πόσο προκύπτουν ευθύνες προς τις εταιρείες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Πάφο

Στο μεταξύ, λόγω του γεγονότος ότι η εταιρεία που ανέλαβε τις δημόσιες συγκοινωνίες στην Πάφο ήταν η τελευταία που υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Μεταφορών, η εν λόγω επαρχία ήταν αυτή που αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει και τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η ανάδοχος εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία αλλαγής του στόλου των λεωφορείων.

Σημειώνεται πως περισσότερο επηρεάζονται οι μαθητικές διαδρομές και λιγότερο οι επιβατικές και γι’ αυτό το λόγο, το Υπουργείο Μεταφορών έχει θέσει αυστηρά κριτήρια για να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο κ. Βαφεάδης παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι το θέμα αναμένεται να επιλυθεί πριν τη λήξη του χρόνου και συγκεκριμένα εντός των επόμενων δέκα ημερών. Ένα σενάριο που ωστόσο φαντάζει απομακρυσμένο, καθώς πρέπει πρώτα να εντοπιστεί το σύστημα και σε περίπτωση που δεν βρεθεί στην κυπριακή αγορά και πρέπει να φτάσει από το εξωτερικό, τότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Έλαβε μέτρα και το Υπουργείο Παιδείας

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βοηθήσει την κατάσταση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους μαθητές που επηρεάζονται και υπάρχει καθυστέρηση στην άφιξή τους στο σχολείο, τότε δεν μπαίνουν απουσίες τις πρώτες ώρες. Την ίδια ώρα, δόθηκαν οδηγίες όπως υπάρχει αναπροσαρμογή των προγραμμάτων, ώστε σε περίπτωση που υπάρχει προγραμματισμένο διαγώνισμα στις πρωινές ώρες να μετακινηθεί, για να μην χάσουν την ευκαιρία οι μαθητές που επηρεάζονται. Ο αριθμό των επηρεαζόμενων μαθητών ανήλθε στους 6,000 σε όλη την Κύπρο.

Πάντως, το πρόβλημα με την καταλληλότητα των λεωφορείων δεν είναι πρόσφατο, καθώς και επί θητείας της προηγούμενης Κυβέρνησης είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και απομακρύνθηκαν ακατάλληλα οχήματα, εντούτοις φαίνεται η κατάσταση δεν άλλαξε και πολύ.

«Έπρεπε να γίνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση, αλλά υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Επιβεβαιώνονται αυτά που λέμε εδώ και καιρό. Πρέπει να μπουν αυστηρά πλαίσια, πρέπει να μπουν και ποινές. Είναι εταιρίες και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια. Αν κάνουμε τη δουλειά μας, θα βρεθεί λύση», επεσήμανε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα