Στήθηκε και πιάνει δουλειά το Volt-Οι Ευρωεκλογές πρώτες στην ατζέντα

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την έκβαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου είναι η ηγεσία του νέου κόμματος Βολτ Κύπρος. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η προσέλευση ήταν πολύ καλή, καθώς υπολογίζεται μεταξύ 400-500 ατόμων, ενώ υπήρξαν νέες εγγραφές την ώρα του Συνεδρίου, οι οποίες συνεχίζονταν και μετά την ολοκλήρωσή του και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το συνέδριο αποφασίστηκε το 25μελές Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς και το εννιαμελές Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο θα αποτελεί την ηγετική πυραμίδα του κόμματος μέχρι την πραγματοποίηση Εκλογικού Συνεδρίου, το οποίο τοποθετείται κάποια στιγμή τη νέα χρονιά, μετά τις διπλές εκλογές. Συμπρόεδροι αναδείχθηκαν οι Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο Χαρίλαος Βελάρης και συν-αντιπρόεδροι η Ανδρομάχη Σοφοκλέους και ο Πάνος Παρράς. Καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου ανέλαβε ο Πιέρος Κάρουλλας. Γενικός Γραμματέας του Volt θα είναι ο Χαλουσί Κιλίμ, Οργανωτικός Γραμματέας η Κατερίνα Κονή, Οικονομικός Γραμματέας ο Λάμπρος Διονυσίου και Γραμματέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων η Ροδούλα Δημητριάδου.

Πρώτη προτεραιότητα τις ηγεσίας του κόμματος είναι οι διπλές εκλογές και δη το σκέλος των Ευρωεκλογών. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, υπήρξε ήδη κάποια εκδήλωση ενδιαφέροντος από στελέχη του κόμματος, ενώ γίνονται και κάποιες σκέψεις για προσωπικότητες που προέρχονται από την ευρύτερη κοινωνία και θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν και να υποστηρίξουν το πρόγραμμα του Volt Europa. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν αρκετές συζητήσεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ενδιαφερόμενους, για να ξεκαθαρίσει ποια ονόματα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν το ψηφοδέλτιο, ώστε να είναι πλήρες και να διαθέτει επαρκή ανταγωνιστικότητα, ώστε να εξασφαλίσει στο κόμμα ένα καλό ποσοστό.

Το ψηφοδέλτιο θα κινείται στην ευρύτερη λογική που επέλεξε να υιοθετεί το κόμμα, να εξασφαλίζει δηλαδή την ισότητα και τις προσβάσεις. Ως εκ τούτου, αναμένεται να αποτελείται από τρεις γυναίκες και τρεις άντρες υποψήφιους, να συμμετέχουν σε αυτό και μέλη της τ/κ κοινότητας και άτομα από διάφορες ηλικιακές ομάδες. Οι Ευρωεκλογές αποτελούν στην πραγματικότητα θέμα ταυτότητας για το Volt, το οποίο είναι κομμάτι ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πρότζεκτ, άρα είναι σημαντικό να συστηθεί στο κοινό μέσα από αυτές και να αποτελούν σημείο αναφοράς στην πολιτική του πορεία.

Το Βολτ δεν είναι, ωστόσο, αδιάφορο για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απλώς αντιλαμβάνεται τους περιορισμούς που υπάρχουν, δεδομένου ότι για να έχει πλήρη παρουσία ένα κόμμα χρειάζεται δεκάδες υποψηφίους και ο νέος σχηματισμός βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εγγραφής μελών. Δεδομένης της δυσκολίας που έχουν και κάποια κόμματα με πολύ περισσότερα χρόνια πολιτικής παρουσίας να καταρτίσουν πλήρη ψηφοδέλτια παγκύπρια, για το νεοϊδρυθέν κόμμα το εγχείρημα θεωρείται αδύνατο. Θα επιδιώξει, ωστόσο, εκεί που έχει στελέχη ή πρόσωπα με τα οποία συνταυτίζεται και ενδιαφέρονται, να έχει υποψηφιότητες και να δηλώσει παρουσία. Ιδιαίτερα σε κάποιους Δήμους, όπως αυτός της Λευκωσίας που θα καλείται να διαχειρίζεται και ζητήματα δικοινοτικής συνεργασίας, ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κόμματος, σίγουρα θα επιδιώξει να έχει υποψηφιότητες. Ταυτόχρονα, εάν κάποια στελέχη του ενδιαφέρονται και για τα υψηλόβαθμα αξιώματα, αναμένεται ότι θα τα διεκδικήσει, ακόμη και ως αουτσάιντερ.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία θα εξετάσει και το πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσα από τις κομματικές διαδικασίες, ώστε να μπορεί το Volt να προσφέρει υποστήριξη σε κάποια πρόσωπα που αξιολογεί ως ορθές επιλογές για τις τοπικές κοινωνίες. Αναμένεται να συζητήσει ευθέως μαζί τους, να αντιληφθούν το όραμά τους και εάν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, να προχωρήσουν με σχετικές αποφάσεις στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κομματικής ολοκλήρωσης, ο επόμενος στόχος της ηγεσίας είναι να προχωρήσει με την ίδρυση επαρχιακών επιτροπών και όπου υπάρχει αρκετή παρουσία στελεχών και τοπικών επιτροπών, οι οποίες διαδραματίζουν για όλες τις πολιτικές δυνάμεις σημαντικό οργανωτικό ρόλο. Ταυτόχρονα, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση των θεματικών επιτροπών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος, ιδιαίτερα ενόψει και της παρουσίας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της συμπροέδρου του Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Οι θεματικές επιτροπές αναμένεται να είναι συμβατές με τα ζητήματα που θέτει ως προτεραιότητα το Βολτ Κύπρος, καθώς και με θέματα της ημερήσιας διάταξης. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα θέτει δέκα βασικές προτεραιότητες:

Η πρώτη είναι η «Ενωμένη Κύπρος» και αφορά το Κυπριακό. Η δεύτερη είναι η «Ενωμένη Ευρώπη» και αφορά τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η τρίτη ονομάζεται «αναπτυξιακή καινοτομία» και σχετίζεται με την έρευνα, την ανάπτυξη και τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Τέταρτη προτεραιότητα είναι η «Ανασυγκρότηση της Εκπαίδευσης», η οποία σχετίζεται με την αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ως πέμπτη προτεραιότητα το Volt προσδιορίζει την «Οικολογική Κρίση», η οποία σχετίζεται με τη βιώσιμη και ανανεώσιμη παραγωγή. Ακολουθεί η «Δικαιοσύνη και Ισότητα», που αφορά τα ίσα δικαιώματα για όλους. Η έβδομη προτεραιότητα είναι η «Εργασία και ένταξη», που σχετίζεται με την επαγγελματική κατάρτιση, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και την ένταξη ων αιτούντων ασύλου στο εργατικό δυναμικό. Η όγδοη προτεραιότητα, υπό τον τίτλο «Το σώμα σου, σου ανήκει» αφορά τις επιλογές στη διαχείριση του ανθρώπινου σώματος. Ο επόμενος τομέας είναι η «Δικαιοσύνη και δικαστικό σύστημα» και σχετίζεται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και των εγκληματών του λευκού κολάρου. Τελευταία προτεραιότητα είναι οι εξωτερικές σχέσεις και αφορά ενοποιημένες πολιτικές της ΕΕ για τους πρόσφυγες και την άμυνα.

Δειτε Επισης

Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Πρόεδροι Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού