Υπουργός Εργασίας: Κατώτατος μισθός βάσει των αναγκών της κοινωνίας και των δυνατοτήτων της οικονομίας

Η ανανέωση του διατάγματος για τον εθνικό κατώτατο μισθό θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας, τόνισε την Δευτέρα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Ο κ. Παναγιώτου συναντήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. Την συνεδρίαση απασχόλησαν η επικείμενη έκδοση του διατάγματος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2024, η μείωση της αναλογιστικής προσαρμογής της πρόωρης συνταξιοδότησης, η επέκταση των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στους αυτοτελείς εργαζόμενους και η πλήρη ψηφιακή απογραφή όλων των εργαζομένων.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγιώτου τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συναινετικού πλαισίου συζήτησης, «που θα είναι αμοιβαία επωφελές σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας».

Όπως εξήγησε, μέσα από το πλαίσιο αυτό, «θα μπορούν να προσδιοριστούν τα όρια μέσα στα οποία τόσο για την έκδοση του επικείμενου διατάγματος όσο και για την έκδοση των επόμενων δύο διαταγμάτων, που θα εκδοθούν κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησής μας, για τον κατώτατο μισθό να μπορούν να είναι αποδεκτά από τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο μιας σχετικής συναινετικής συμφωνίας».

Ερωτηθείς για την απόσταση που χωρίζει τις εισηγήσεις συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, ο κ. Παναγιώτου αναγνώρισε μεν ότι «υπάρχουν αποκλίσεις λόγω των διαφορετικών αναγνώσεων» για να συμπληρώσει ότι «δεν θα έλεγα ότι αυτές οι αποκλίσεις είναι απαγορευτικές σε σχέση με την επιδίωξή μας για την διαμόρφωση ενός συναινετικού πλαισίου μέσα στα όρια του οποίου η κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει τις τελικές της αποφάσεις».

Επαναλαμβάνοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης για επίτευξη συναίνεσης, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε πως «παρόλα αυτά, ακόμα και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό ή αν αυτό καταστεί εφικτό το διάταγμα θα εκδοθεί σύμφωνα με τη διαδικασία από την κυβέρνηση».

«Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το εξής, η ανανέωση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την προοπτική της στοχευμένης ελάφρυνσης στην αναλογιστική προσαρμογή για την πρόωρη αφυπηρέτηση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι δόθηκαν διευκρινίσεις και απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με την κυβερνητική πρόταση, συμπληρώνοντας ότι συμφωνήθηκε η συνέχιση της συζήτησης με επικέντρωση στις τεχνικές πτυχές του θέματος με χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιανουαρίου.

Αναφορικά με την επέκταση των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, ο Υπυργός Εργασίας ανέφερε ότι παρουσιάστηκε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που ήδη ετοιμάστηκε από το Υπουργείο.

Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα καταβολής γονικής άδειας και παροχών λόγω εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών σε αυτοτελώς εργαζόμενους οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις παροχών για τις οποίες δεν είχαν δικαίωμα στο παρελθόν, πρόσθεσε.

Τέλος, όπως είπε, οι κοινωνικοί εταίροι ενημερώθηκαν για την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών του Υπουργείου Εργασίας και την πρόθεση για πλήρη ψηφιακή απογραφή όλων των εργαζομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η επικαιροποίηση των δεδομένων προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, για αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε τρία χρόνια έτοιμη η τρίτη φάση του αποχετευτικού Λάρνακας
Κεραυνοί προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες της Πάφου-Επιχειρεί για επιδιόρθωση της βλάβης η ΑΗΚ
Τόνισε την ανάγκη επαρκούς στήριξης στου γεωργούς λόγω ξηρασίας η Παναγιώτου
Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες-Ανεβαίνει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες
Καταγγελίες για αποκοπές επιδομάτων σε τυφλούς-«Ζούμε σε μία καθολικά μη προσβάσιμη κοινωνία»
Ζητά κανονισμούς για κτηνιατρικές κλινικές και εργαστήρια η Επ. Γεωργίας-«Τους έφεραν και μετά τους απέσυραν
Μέσω τεχνολογίας θέλουν να βάλουν φρένο στα ψεύτικα στοιχεία γεωργών για την καταβολή αποζημιώσεων
Υποβολή μεσολαβητικής πρότασης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Η Κύπρος έχει τους πιο δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ
Στα €642 εκατ. ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το 2025