Στους ρυθμούς της επίσκεψης Ερντογάν η Ελλάδα-Οι υπουργοί, τα ραντεβού και το πρόγραμμα
09:19 - 04 Δεκεμβρίου 2023
Χωρίς υψηλές προσδοκίες για κάποιο «άλμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά με την προσδοκία ότι και το επόμενο διάστημα θα κυλήσει σε περιβάλλον χαμηλής έντασης, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επίσκεψη Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη. Μια επίσκεψη που θα διαρκέσει λίγες ώρες, όχι πάνω από έξι με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, ενώ θα έχει ένα «σφιχτό» πρόγραμμα, ώστε να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες παρεκκλίσεις.
Στην Αθήνα, οι προετοιμασίες, βεβαίως, είναι εντατικές. Γι' αυτό και το πρωί της Παρασκευής, πριν ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκινήσει την ενημέρωση των κομμάτων ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, συγκεντρώθηκαν οι υπουργοί που θα λάβουν μέρος, προκειμένου να «εναρμονίσουν» τις γραμμές τους. Σήμερα, δε, αναμένεται να λάβει χώρα και ευρεία σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, μιας η μετακίνηση του Τούρκου προέδρου, αλλά και αρκετών υπουργών του στην πρωτεύουσα είναι μια δύσκολη άσκηση για την ΕΛ.ΑΣ., την επομένη μάλιστα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, από μέρους της ελληνικής μεριάς στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου θα συμμετέχουν οι εξής υπουργοί και υφυπουργοί: ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τελευταίες προσθήκες στη σύνθεση είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Από μεριάς Τουρκίας και παρά τις αρχικές διαρροές για μια «φαραωνική» συνοδεία του κ. Ερντογάν, αναμένονται στην Αθήνα επτά Τούρκοι υπουργοί, ενώ μένει να φανεί αν τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο protothema.gr ότι δεν είναι ακόμα «κλειδωμένο» πόσες διμερείς συμφωνίες θα υπογραφούν εν τέλει στα διμερή ραντεβού που θα γίνουν στα εκάστοτε υπουργεία, πριν την ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου που θα έχει τη μορφή γέυματος, αν και ο αριθμός τους αναμένεται να διψήφος. Σε κάθε περίπτωση, σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η συμφωνία για τη μετανάστευση, ενώ αναμένεται να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Παράλληλα, στην Αθήνα θα έρθει και ο αρχηγός της τουρκικής ακτοφυλακής, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιμενικού Γιώργο Αλεξανδράκη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Η συμφωνία και οι μειωμένες ροές
Από τις συμφωνίες επί τάπητος, αυτή με τη μεγαλύτερη πρακτική αξία είναι αυτή για το μεταναστευτικό. Μετά την υπογραφή της, θα εγκατασταθούν στη Λέσβο ένας Τούρκος αξιωματικός και στη Σμύρνη ένας Έλληνας «σύνδεσμός» του, προκειμένου να υπάρχει απευθείας επαφή μεταξύ των δύο χωρών. Και η συνεργασία μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και του λιμενικού θα είναι, παράλληλα, στενότερη, ενώ ήδη αποδίδει καρπούς, όπως ανέφεραν στο protothema.gr αρμόδιες πηγές, με τις ροές να είναι μειωμένες ακόμα και 70% σε σχέση με τον Οκτώβριο, οπότε επίσης είχε παρατηρηθεί μείωση εν σχέσει με τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, μέρος του deal θα είναι η παραχώρηση τουριστικής βίζας τριών ημερών σε Τούρκους πολίτες για 7 νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τουριστικές ροές.
Το ραντεβού στο Μαξίμου
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εκτιμά ότι αυτή την ώρα δεν συντρέχει κάποιος λόγος για να αλλάξει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, με τον κ. Ερντογάν να έχει επιλέξει επιμελώς να αποφύγει τις οιεσδήποτε λεκτικές προκλήσεις. Και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τετ-α-τετ που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αντικείμενο λεπτομερούς προετοιμασίας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, σε απευθείας συνεννόηση και με την τουρκική προεδρία, ώστε όλα να κυλήσουν βάσει του σχεδιασμού. Υπενθυμίζεται ότι στο ραντεβού του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετάσχουν ακόμα οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.
Πηγή: Πρώτο Θέμα