Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Προβλήματα στη διακίνηση μαθητών, καθώς και εργαζομένων αναμένεται να προκαλέσουν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Μεταφορών, έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή σε εν κινήσει λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στην Αγλαντζιά.

Σε δηλώσεις της στο κρατικό κανάλι η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε πως, «επηρεάζονται σχεδόν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια παγκύπρια. Συνολικά περίπου έξι χιλιάδες μαθητές. Περισσότερο θα επηρεαστεί η επαρχία της Πάφου».

Σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις στις περιοχές που επηρεάζονται, να ξεκινάνε πιο αργά τα μαθήματα η υπουργός Παιδείας είπε πως, «είναι και αυτό μια σκέψη. Δεν είχαμε χρόνο να το ανακοινώσουμε για να γίνουν αυτές οι διευθετήσεις από σήμερα. Συνεπώς σήμερα και αύριο είναι τα δύο εικοσιτετράωρα, τα οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις, βάση την πληροφόρηση του Υπουργείου Μεταφορών. Ευχόμαστε να μην πάρει πολλές μέρες».

Παράλληλα η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως, «αναμένεται να σκεφτούμε διάφορους τρόπους και εκεί και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γίνεται η καταγραφή. Θα σκεφτούμε ακόμη και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Τα δρομολόγια που επηρεάζονται

Από σήμερα το πρωί και μέχρι νεότερης ενημέρωσης αποσύρονται από την εξυπηρέτηση μαθητών δημόσιων σχολείων (Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών) χωρίς να επηρεάζονται άλλες δραστηριότητες των ίδιων λεωφορείων, μικρός αριθμός λεωφορείων άνω των 22 θέσεων, που εξυπηρετούν μαθητές μέσω υπεργολάβων της ΕΜΕΛ, αφού δεν διαθέτουν συγκεκριμένο σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης πυρκαγιάς του κινητήρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΜΕΛ, θα επηρεαστούν συγκεκριμένα τα ακόλουθα δρομολόγια: Μουταγιάκκα -Λύκειο Λινόπετρας (Δ7), Πολεμίδια -Λύκειο Πολεμιδίων (Β3), Πολεμίδια – Λύκειο Πολεμιδίων (Β6), Νίκου Ευαγόρου (Παλώδια)– Λύκειο Αγίας Φύλας (Α11), Γερμασόγεια – Δημοτικό Σχολείο Γερμασόγειας, Σανίδα, Λ. Λινόπετρας - Α Τεχνική, Μονή, Λ. Λινόπετρας  - Α. Τεχνική, Πύργος – Α. Τεχνική, Πύργος – Αγιος Νικόλαος, Μοναγρούλι – Δημοτικό Σχολείο Μοναγρουλίου, Κυβίδες, Αγιος Σίλας – Α Τεχνική, Κυβίδες, Απόστολος Λουκάς – Α Τεχνική, Σούνι, Χανάτζια – Γυμνάσιο Ομόδους, Καλαβασός – Λ. Λινόπετρας, Α&Β Τεχνική, Σιλύκου – Γυμνάσιο Λεμύθου, Φοινί – Δημοτικό Τριμίκλινης, Λιμνάτης – Δημοτικό Τριμίκλινης, Πελένδρι – Αγ. Φύλα – Α. Τεχνική, Σιλύκου, Αγ. Γεώργιος – Γυμνάσιο Ομόδους, Καλό Χωριό – Γυμνάσιο&Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική, Φασούλα, Σπιτάλι - Γυμνάσιο&Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική και Αψιού, Γεράσα - Γυμνάσιο & Λύκειο Αγ. Φύλας, Τσίρειο Γυμνάσιο – Α. Τεχνική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως μετά την επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, που λήφθηκε το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου 2023, για άμεση διακοπή παροχής υπηρεσίας, σε τακτικά και μαθητικά δρομολόγια, από όσα λεωφορεία, άνω των 22 θέσεων επιβατών, δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο χώρο του κινητήρα, με σεβασμό στην υπουργική απόφαση και εν αναμονή διευκρινίσεων, θα επηρεαστεί από σήμερα Δευτέρα, η εξυπηρέτηση μαθητών σε μικρό αριθμό σχολικών δρομολογίων.

Διευκρινίζεται ότι, όλα τα λεωφορεία της ΕΜΕΛ που χρησιμοποιούνται σε τακτικές αστικές και περιφερειακές διαδρομές που εμπίπτουν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (άνω των 22 θέσεων επιβατών), διαθέτουν σύγχρονα και πιστοποιημένα ευρωπαϊκών προτύπων συστήματα αυτόματης κατάσβεσης πυρκαγιάς στο χώρο του κινητήρα, πέραν των εγκεκριμένων πυροσβεστήρων εντός των λεωφορείων και όλων των προβλεπόμενων αισθητήρων.

Ο λόγος της προσωρινής απόσυρσης από την εξυπηρέτηση μαθητών του Δημοσίου, είναι ότι δεν διαθέτουν σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στον χώρο του κινητήρα, απαίτηση που δεν υπήρχε στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή κατά την εγγραφή των εν λόγω λεωφορείων, προστίθεται.

Εξάλλου σε ανακοίνωση της η Cyprus Public Transport ενημερώνει το κοινό ότι ολόκληρος ο στόλος της είναι εξοπλισμένος με την τελευταία τεχνολογία σε ότι αφορά στην ασφάλεια και ως εκ τούτου η εν λόγω οδηγία δεν επηρεάζει κανένα από τα λεωφορεία της. Η CPT θα πραγματοποιήσει κανονικά όλα τα δρομολόγια της στις επαρχίας Λευκωσίας και Λάρνακας, προστίθεται.

Ωστόσο, ορισμένα λεωφορεία, τα οποία ανήκουν στον στόλο υπεργολάβων της που εκτελούν τα σχολικά δρομολόγια σε Λευκωσία και Λάρνακα, δεν διαθέτουν το εν λόγω σύστημα πυρόσβεσης και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να εκτελούν ορισμένα σχολικά δρομολόγια μέχρι νεότερης ειδοποίησης, διευκρινίζεται τέλος.

Ανακοίνωση εξέδωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής και ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου ( Ο.ΣΥ.ΠΑ.) ΛΙΜΙΤΕΔ αναφέροντας ότι λόγω απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων όλα τα λεωφορεία πέραν των 22 θέσεων από σήμερα  Δευτέρα 04/12/2023 ακινητοποιούνται και δεν θα εκτελούν την υπηρεσία των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, περιλαμβανομένου και των σχολικών διαδρομών.

Προστίθεται ακόμα ότι, λόγω της πολύ περιορισμένης δυνατότητας των μικρών λεωφορείων, οι περισσότερες διαδρομές στην επαρχία Πάφου, περιλαμβανομένου των μαθητικών δεν θα πραγματοποιηθούν.

Η εταιρεία θα προβεί σήμερα Δευτέρα σε νεότερες ανακοινώσεις για τις διαδρομές που δύνανται να εξυπηρετούνται ανά ημέρα μέχρι και την εγκατάσταση των συστημάτων, αναφέρεται.

Τα δρομολόγια που επηρεάζονται σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Δειτε Επισης

Δεν επιτρέπουν στήριξη στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου από το Μάιο τα κατεχόμενα-«Σοβαρά τα πράγματα»
Ζητούν επιδότηση διδάκτρων των παιδιών τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Έδωσαν υπόμνημα στην Επ. Παιδείας (pics)
Σε ρυθμούς καρναβαλιού άρχισε να κουνιέται η Λεμεσός-Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων
Έτοιμη για δυναμικά μέτρα η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ-«Επιτακτική ανάγκη να τύχουν σημαντικής βελτίωσης οι κλίμακες μισθοδοσίας»
Χείμαρρος ο Μάτσας-«Του έβαζαν φωτιές στα πόδια ενώ κοιμόταν... Αμελέστερη διερεύνηση, ύποπτη για συγκάλυψη»
Όχι Δικαστηρίου για να κατατεθεί η κατάθεση του προσώπου που ενέπλεξε άλλο πρόσωπο στην υπόθεση του Θανάση
Χειροπέδες σε 30χρονο που διέρρηξε το λαογραφικό μουσείο της Πάφου
Έξω από τη Βουλή με άσπρα μπαλόνια οι νηπιαγωγοί-«Ζητούμε την προστασία της εργασίας μας»
Εξετάζεται πρόταση για 40ήμερη κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων
Στηρίζει Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη για Περιφερειάρχη Πάφου το ΑΚΕΛ