Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες

Στον πάγο φαίνεται ότι μπήκε η συζήτηση που είχε ανοίξει το προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με την πρόταση που έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να υπάρχει ζωντανή μετάδοση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ώστε να μπορεί το κοινό να τις παρακολουθεί και να γνωρίζει τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Βουλής.

Πριν από περίπου δύο χρόνια έγινε μία πρόταση προς την Βουλή των Αντιπροσώπων, από το Nomoplatform, το δίκτυο που ενημερώνει το κοινό για τις εργασίες της Βουλής και τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων των Επιτροπών της Βουλής, όπως οι εν λόγω συνεδριάσεις να είναι ανοιχτές προς το κοινό, μέσω του υπολογιστή τους, μέσω ζωντανής αναμετάδοσης στο διαδίκτυο, όπως γίνεται και με τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Σώματος.

«Η θέση της Βουλής, όπως εκφράστηκε από την γενική Διευθύντρια, Τασούλα Ιερονυμίδου ότι υπήρχε και παλαιότερα η δυνατότητα να μπαίνουν στις Επιτροπές τα ΜΜΕ και δεν υπήρχε αρκετή τάξη. Μετά που καταργήθηκε θεώρησαν ότι είναι σωστό το μέτρο. Μετά από αρκετή πίεση, βρεθήκαμε και με την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία μας είπε ότι θα το μελετήσουν, για να δουν πώς θα εφαρμοστεί και να το θέσει και στο Συμβούλιο Αρχηγών», εξήγησε στον REPORTER ο Συνιδρυτής του Nomoplatform, Νικόλας Κυριακίδης.

Πάντως, μέχρι στιγμής, αυτό που συμβαίνει στο Κοινοβούλιο είναι ότι οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες προς το κοινό, στο βαθμό που το επιτρέπει η κάθε Επιτροπή, ενώ αναλόγως με το θέμα που τίθεται προς συζήτηση, ετοιμάζεται και μία λίστα από τους καλεσμένους φορείς που μπορούν να τοποθετηθούν και να καταβάλουν απόψεις. Σημειώνεται πως είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής να αποφασίσει αν μία συνεδρία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών ή όχι, αναλόγως και πάλι με το θέμα και την φύση του. Όσον αφορά στις συνεδρίες της Ολομέλειας του Σώματος, αυτές μεταδίδονται διαδικτυακά στο κανάλι της Βουλής στο YouTube ή σε κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.

«Η δική μας εισήγηση είναι να γίνει πιλοτικά σε μία ή δύο επιτροπές και όχι σε όλες, και να αξιολογηθεί. Επίσης, εμείς είχαμε πει στην πρότασή μας ότι πρέπει να εξαιρούνται θέματα που είναι απόρρητα ή ευαίσθητα και οι ψηφοφορίες. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και για τη διαφάνεια του Κοινοβουλίου και θα ανεβάσει το επίπεδο των βουλευτών, αλλά και θα ενεργοποιήσει τους πολίτες για να συμμετέχουν ουσιαστικά στην παραγωγή πολιτικής. Όταν λέμε πολίτες εννοούμε και επαγγελματικούς συνδέσμους και εταιρείες. Έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι η συμμετοχικότητα είναι στις προτεραιότητες της Βουλής, αλλά θα πρέπει να μπορεί να ξέρει ο κάθε πολίτης τι συζητείται στις Επιτροπές».

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει τη ζωντανή μετάδοση

Τον Μάιο του 2022 η εταιρεία IMR είχε διεξάγει μία έρευνα, βάσει της οποίας, όπως είχε αναφέρει σε υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή το Nomoplatform, το 86% των συμμετεχόντων απάντησαν θετικά στην πρόταση για ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριών της Επιτροπής και το αιτιολόγησαν ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια κατά τη λήψη αποφάσεων, καθώς και ότι θα υλοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό οι νομοθεσίες.

Την ίδια ώρα πρόβαλαν την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει αυξημένη παρουσία και συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδρίες των Επιτροπών, ενώ και οι πολίτες θα λαμβάνουν έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

«Εμείς συντονίσαμε και μία διακομματική ομάδα με βουλευτές και συμμετείχαν ο Δημήτρης Δημητρίου της Επιτροπής Θεσμών, ο Χρύσης Παντελίδης, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο Ανδρέας Αποστόλου και ήταν αρκετά υπέρ. Είχαν εγγράψει και αυτεπάγγελτο θέμα στην Επιτροπή Θεσμών, απλά για να το συζητήσουν. Στην Ελλάδα υπάρχει το αντίστοιχο VouliWatch που μας είπαν ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αυτό το άνοιγμα και είδαν βελτίωση, δηλαδή περισσότερες παρουσίες βουλευτών, βουλευτές που ήταν πιο ενεργοί στη συζήτηση. Άρα από ό,τι φαίνεται λειτουργεί και βοηθά».

Η θέση της Βουλής

Σημειώνεται πως για την ολοκλήρωση του ρεπορτάζ ζητήθηκε και η άποψη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με το γραφείο επικοινωνίας του Σώματος να παραπέμπει στις δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων.

Συγκεκριμένα, η κα. Δημητρίου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της ζωντανής μετάδοσης των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών, υπέδειξε ότι το θέμα είχε απασχολήσει και τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, οι οποίοι συμφωνούν επί της αρχής, καθώς κοινή επιθυμία όλων είναι η εξωτερίκευση του παραγόμενου έργου, το οποίο, όπως είπε, πολλές φορές αδικείται.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, παράλληλα, ότι οι κανονισμοί της Βουλής απαγορεύουν τη ζωντανή μετάδοση προς το παρόν, παρότι είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν αλλά σταμάτησε, επειδή δεν λειτουργούσε, δυσχεραίνοντας κατά περιπτώσεις το έργο του σώματος, προσέθεσε ωστόσο ότι είναι καιρός να επανεξεταστεί με ποιον τρόπο και αν μπορεί να γίνει, με σεβασμό πάντοτε προς τις διατάξεις του Συντάγματος.

Πάντως, η Αννίτα Δημητρίου είχε σημειώσει πως στόχο αποτελεί η Βουλή να αποκτήσει μελλοντικά το δικό της ειδησεογραφικό δίκτυο προκειμένου να αναδεικνύεται ευρύτερα το παραγόμενο έργο, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με τη σύνθεση του Ιδρύματος είπε ότι η επιστημονική επιτροπή του θα απαρτίζεται από πρόσωπα που θα υποδεικνύονται από τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Τι συμβαίνει σε άλλα κοινοβούλια

Αξίζει να αναφερθεί πως και σε άλλα κοινοβούλια της Ευρώπης φαίνεται ότι ακολουθείται η εν λόγω τακτική και οι συνεδριάσεις των Επιτροπών είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Συγκεκριμένα, οι χώρες στις οποίες είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις των Επιτροπών είναι:

-Βέλγιο (χρειάζεται η σύμφωνος γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων ή της πλειοψηφίας των βουλευτών της Επιτροπής)

-Γαλλία

-Γερμανία (Υπάρχει και η δυνατότητα της συμμετοχής του κοινού μέσω τηλεοπτικής μετάδοσης ή εγγραφής

-Ισπανία

-Ιταλία

-Λιθουανία

-Ουγγαρία

-Πολωνία

-Πορτογαλία

-Ρουμανία

-Ελλάδα

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Νέα ηχητικά στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος»
Η κατάθεση δεσμοφύλακα και το ηχητικό που ενέπλεξαν κρατούμενους στην βόμβα-Στην εξίσωση μπήκε πληροφοριοδότης
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς