Έτοιμος για εφαρμογή ο θαλάσσιος διάδρομος από Κύπρο προς Γάζα για βοήθεια

Η κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα «μπορεί να αρχίσει αμέσως», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 103fm του Τελ Αβίβ, ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα, ιδιαίτερα σε σχέση με την έλλειψη κατάλληλων λιμενικών εγκαταστάσεων στις ακτές της Γάζας, αποκλείοντας οποιαδήποτε ανάμιξη του Ισραήλ ως προς την διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη πρότερου ελέγχου ασφαλείας που θα πραγματοποιείται από ειδικά ισραηλινά κλιμάκια.

Ο Κόεν ανέφερε ότι οι χώρες που ήδη υποστηρίζουν την κυπριακή πρωτοβουλία, όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν στην διάθεσή τους πλοία που έχουν την τεχνική δυνατότητα να προσεγγίσουν τις ακτές της Γάζας υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, σχολιάζοντας ότι, εάν το επιθυμούν, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτό το εγχείρημα, χωρίς να χρησιμοποιείται το Ισραήλ ως ενδιάμεση στάση. «Οι χώρες αυτές μας ζήτησαν τα τεχνικά μέσα αγκυροβόλησης να περάσουν πρώτα από το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Αυτό δεν θα συμβεί. Θέλουμε απαγκίστρωση από την Γάζα, αλλά διατήρηση του ελέγχου ασφαλείας στο ανθρωπιστικό υλικό που πρόκειται να μεταφερθεί. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός του εγχειρήματος», δήλωσε ο Έλι Κόεν.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανταπόκρισή του διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, δεν έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα ή την Χάγη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη στήριξή τους στην κυπριακή πρωτοβουλία.

Στη σημερινή του συνέντευξη, ο Έλι Κόεν δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή ισχύει ο ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας», ο οποίος ισχύει από το 2007 με την κατάληψη της εξουσίας από την οργάνωση Χαμάς. Ωστόσο, ο Κόεν διευκρίνισε ότι «εάν η ανθρωπιστική βοήθεια θα προέλθει από το λιμάνι της Λάρνακας, αυτό θα γίνει με δική μας έγκριση», προσθέτοντας ότι «είναι προφανές πως ο θαλάσσιος διάδρομος θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας, καθότι πρωτίστως εμείς δεν επιθυμούμε να τεθεί σε κίνδυνο ένα πλοίο που προέρχεται λ.χ. από την Βρετανία ή τη Γαλλία, και ως εκ τούτου, η έλευσή τους θα πρέπει να γίνει σε πλήρη συντονισμό μαζί μας».

Αρκετές χώρες της Δύσης και του αραβικού κόσμου έχουν ήδη μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα μέσω του αιγυπτιακού λιμανιού Ελ-Αρίς στις μεσογειακές ακτές της Χερσονήσου του Σινά, όπου ισραηλινά κλιμάκια ασφαλείας ήλεγξαν το υλικό που μετέφεραν, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς στο τηλεγράφημά του, προσθέτοντας ότι ακολουθούσε η μεταφορά του υλικού οδικώς , μέχρι το φυλάκιο της Ράφαχ και μετέπειτα στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Έλι Κόεν τερματίζει τις ερχόμενες ημέρες την θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως αποφάσισε σήμερα το πρωί το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία είχε συσταθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2022. Ο όρος εναλλαγής υπουργικών χαρτοφυλακίων προβλέπει ότι τον Έλι Κόεν θα διαδεχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ο νυν Υπουργός Ενέργειας, Ισράελ Κατς, ο οποίος και θα παραμείνει στο ΥΠΕΞ για τα επόμενα δύο χρόνια. Αντιστοίχως, ο Έλι Κόεν θα αναλάβει για την ίδια χρονικά περίοδο το Υπουργείο Ενέργειας, ενώ θα επανέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών στις αρχές του 2026, δηλαδή κατά το τέταρτο και τελευταίο έτος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης Νετανιάχου.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Έλι Κόεν μετέβη στην Κύπρο και επισκέφθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, το επιχειρησιακό κέντρο Ζήνων της Λάρνακας, προκειμένου να εξεταστεί επί τόπου η διαδικασία ελέγχου ασφαλείας του ανθρωπιστικού υλικού που θα αναχωρεί από το λιμάνι της Λάρνακας με προορισμό την Γάζα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας Israel Hayom, λόγω της έλλειψης κατάλληλων υποδομών ελλιμενισμού στην Γάζα, φέρεται να συζητείται η χρήση του αγκυροβολίου της συνοικίας Αλ-Μαουάσι, επίνειο της πόλης Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – χωρίς, ωστόσο, η πληροφορία αυτή να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα από ισραηλινές κυβερνητικές ή στρατιωτικές πηγές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση