Βαρυποινίτης που μόλις αποφυλακίστηκε ο 26χρονος συλληφθείς για τους πυροβολισμούς πλησίον των Κεντρικών-Τι δείχνουν τα CCTV

Βαρυποινίτης που μόλις είχε αποφυλακιστεί, είναι ο 26χρονος που συνελήφθη για τη ρίψη πυροβολισμών το μεσημέρι της Παρασκευής στον Άγιο Δομέτιο, πλησίον των Κεντρικών Φυλακών, ο οποίος οδηγήθηκε το πρωί του Σαββάτου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την Αστυνομία να ζητά την κράτηση του για οκτώ ημέρες.

Ο 26χρονος, σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης, που εκδόθηκε εναντίον του βάσει μαρτυρίας που προέκυψε κατά τη διάρκεια των αστυνομικών εξετάσεων.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, διαδικασία την οποία παρακολούθησε ο REPORTER, εναντίον του 26χρονου διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου και παράνομης μεταφοράς εκρηκτικών υλών.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας, διαφάνηκε πως δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση οι πυροβολισμοί που ρίχθηκαν στον αέρα με υποστατικά που βρίσκονταν στην συγκεκριμένη οδό πλησίον των Κεντρικών Φυλακών, ενώ από περαιτέρω εξετάσεις προέκυψε μαρτυρία εναντίον του 26χρονου.

Ο 26χρονος είχε καταδικαστεί σε ηλικία 17 ετών, σε 17 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία και χθες Παρασκευή, αφού εξέτισε την ποινή του, αποφυλακίστηκε. (Σημειώνεται πως ο χρόνος έκτισης στις Φυλακές, με βάση τους κανονισμούς, μειώνεται και υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη και τις χάρες).

Όπως διαφάνηκε στην πορεία των ερευνών, ο 26χρονος είχε αποφυλακιστεί και στις Κεντρικές έφθασαν πρόσωπα από το περιβάλλον του για να τον παραλάβουν και να τον μεταφέρουν στην Λάρνακα, όπου διαμένει. Συγκεκριμένα, φαίνεται από τις κάμερες των Φυλακών, ότι καταφθάνουν τρία οχήματα, φίλοι του 26χρονου, με συνολικά εννέα άτομα, μαζί με τον ύποπτο, όπου όλοι μαζί έβγαλαν και ομαδική φωτογραφία έξω από τις Κεντρικές.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο, στα χέρια των ανακριτών υπάρχουν δύο κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ένα από τις Κεντρικές Φυλακές και ένα από άλλο σημείο, 100 μέτρα περίπου μακριά από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, τα οποία καταγράφουν το όχημα αλλά όχι τα πρόσωπα που επέβαιναν σε αυτό. Όπως είπε ο ανακριτής, διαφαίνονται τα τέσσερα πρώτα ψηφία της μπροστινής πινακίδας του οχήματος, ο οδηγός του οποίου έριξε τους πυροβολισμούς, ενώ ανέφερε πως «υπάρχει εύλογη υποψία ότι ήταν ο ύποπτος γιατί κατά την αναχώρηση του μπήκε στη θέση του οδηγού», ωστόσο διερευνάται περαιτέρω.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δικηγόρου του 26χρονου, Βασίλη Δημητριάδη, ο οποίος έφερε ένσταση ως προς τις μέρες που ζητά η Αστυνομία την προσωποκράτηση του, ανέφερε πως μετά την διάπραξη των αδικημάτων, ο 26χρονος είχε εντοπιστεί στη Λάρνακα, του έγινε σήμα να σταματήσει και στη συνέχεια έδωσε κατάθεση, ωστόσο κατά τον δεδομένο χρόνο, η μαρτυρία ήταν πρώιμη και δεν είχαν εξεταστεί τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, εξού και είχε αφεθεί ελεύθερος.

Η δικηγόρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενη στη μαρτυρία που υπάρχει, είπε πως από το κλειστό κύκλωμα των Κεντρικών Φυλακών, φαίνεται πως ο 26χρονος στις 11:08 όταν αποφυλακίστηκε εισήλθε σε όχημα τύπου BMW, που έφερε μόνο πινακίδες στο μπροστινό μέρος, ως οδηγός με άλλα τρία άτομα.

Επίσης, άλλη κάμερα δείχνει το BMW να περνά από την οδό Μακεδονία, που ρίχθηκαν οι πυροβολισμοί, και να εμφανίζεται ξανά το ίδιο όχημα να κινείται με όπισθεν ταχύτητα και στις 11 και 22 να σταματά στον σημείο. Ακολούθως, φαίνεται ένα χέρι εκτός οχήματος από τη θέση του οδηγού και κατά στις 11:25 ακούγονται οι πυροβολισμοί.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση για οκτώ ημέρες αφού υπολείπεται ανακριτικό έργο, ενώ θα πρέπει να ληφθούν καταθέσεις από το περιβάλλον του υπόπτου, καθώς και από άτομα των Κεντρικών Φυλακών. Επιπρόσθετα ανέφερε πως όταν ο 26χρονος συνελήφθη, είπε «έκανα σε κανέναν κακό από αυτό που έγινε;».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του 26χρονου ανέφερε πως θεωρεί ότι «είναι δύσκολο μόλις βγήκε από τις Φυλακές να είχε όπλο», ενώ ανέφερε πως ο χρόνος που ζητά η Αστυνομία για την κράτηση του, είναι υπερβολικός. Σε ότι αφορά τη φράση που είπε, ο δικηγόρος ανέφερε πως την ανέφερε όταν «έσπασαν την πόρτα σήμερα το πρωί και μπήκαν στο σπίτι της μητέρας του με κουκούλες», ενώ σχολίασε «δεν ξέρω γιατί παρεξηγήθηκε η έκφραση αυτή».

Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τη μαρτυρία από τα κλειστά κυκλώματα, ο δικηγόρος του 26χρονου ανέφερε ότι «ο οδηγός βγάζει το χέρι του, χωρίς όμως να φαίνεται τι κάνει. Άρα δεν είμαστε σίγουροι αν ρίχθηκαν από αυτό το όχημα ή ακόμα αν ρίχθηκαν από τον ύποπτο. Κατά την άποψη μου ο ύποπτος είχε αφεθεί ελεύθερος και το βράδυ ήταν σπίτι του και θα μπορούσε να επηρεάσει οποιοδήποτε. Θα είχε γίνει ήδη αν ήθελε να προειδοποιήσει κάποιον».

Το Δικαστήριο, αφού άκουσε τις δύο πλευρές, ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για οκτώ ημέρες, αναφέροντας πως «υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ο ύποπτος ενέχεται στην διάπραξη των αδικημάτων», ενώ σημείωσε πως η Αστυνομία έχει λάβει πέντε καταθέσεις και υπολείπονται άλλες 30. «Οι έρευνες αναμένεται ότι θα επεκταθούν και σε άλλη Επαρχία, αφού ο ύποπτος εντοπίστηκε στην επαρχία Λάρνακας, πράγμα που κάνει την διαδικασία πιο δύσκολη. Επίσης υπάρχει κίνδυνος ο ύποπτος να επηρεάσει μάρτυρες από τις καταθέσεις που πρέπει να ληφθούν. Αφού έλαβα υπόψιν ότι θα πρέπει να ληφθούν άλλες 30 καταθέσεις και ότι οι έρευνες θα επεκταθούν, κρίνω πως συντρέχει ανησυχία επηρεασμού μαρτύρων».

Δειτε Επισης

Του έκλεψαν το βαν έξω από την οικία του-Χειροπέδες σε δύο νεαρούς
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση έξω από την Εισαγγελία-«Θέλουμε απόδοση δικαιοσύνης»
Από την άκρη του δρόμου ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Παραμάλι-Έρευνες από Πυροσβεστική
Άρχισαν οι προσπάθειες για τελική κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παραμάλι-Διερευνούν τα αίτια οι Αρχές
Μπούκαραν σε οικία και με την απειλή όπλων λήστεψαν τουρίστριες μέρα μεσημέρι
Πλήρωσε το πρόστιμο για την διαρροή δεδομένων το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αλλά προσέφυγε στο Δικαστήριο
Το «κατηγορητήριο» κατά Ελεγκτή από Εισαγγελέα και πώς απαντά επιστρέφοντας τα πυρά ο Οδυσσέας (Μέρος Α)
BINTEO: Καρέ-καρέ η διάσωση τραυματισμένου από βράχο στην παραλία Άμμο του Καμπούρη
Τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Παραμάλι-Κάηκε 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο γης
Εκκενώθηκαν Μονή και κατοικίες από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Παραμάλι-Μεγάλη μάχη με τις φλόγες (vid&pics)