Την παραίτηση Αγγελίδη και Σαββίδη ζητά το Βολτ στη σκιά των ανακοινώσεων της Αρχής Κατά της Διαφθοράς

Την παραίτηση του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, ζητά το Βολτ, στη σκιά των ανακοινώσεων της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως το πόρισμα έφερε στο προσκήνιο τις τεράστιες δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Γενικής Εισαγγελίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Βολτ «η απαξίωση της πολιτικής, της δημοκρατίας και των ανεξάρτητων θεσμών, δεν προέκυψε ως κατάρα για τον τόπο μας, αλλά ως Νέμεσις. Οι καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφέροντος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, μόνο σκιές αφήνουν στον θεσμό που ορίστηκε θεματοφύλακας του κράτους δικαίου. Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ανεξαρτήτως ποινικών ευθυνών, έφερε ξανά στην προσκήνιο τις τεράστιες δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Γενικής Εισαγγελίας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «αφενός τη δυσλειτουργία που προκύπτει από τη σύγκρουση συμφέροντος του ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα ως Δημόσιου Κατήγορου και του ρόλου του ως Νομικού Συμβούλου του Κράτους και αφετέρου τη δυσλειτουργία της μέγιστης σύγκρουσης συμφέροντος εκ διορισμού των Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Δύο πρώην Υπουργοί μίας κυβέρνησης, στο παλμαρέ της οποίας καταγράφηκαν τα περισσότερα σκάνδαλα από κάθε άλλη προηγούμενη διακυβέρνηση και που σήμερα καλούνται οι ίδιοι να τα αξιολογήσουν και να τα στείλουν στη δικαιοσύνη».

Συνεχίζοντας, το Βολτ σημειώνει πως «δεν χρειάζεται λοιπόν κανείς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις στη νομική επιστήμη, ούτε να ψάχνει για τεκμήρια σε εκθέσεις και πορίσματα, για να αντιληφθεί ότι ο βασικότερος θεσμός της τρίτης εξουσίας στην χώρα μας υπολειτουργεί. Και δεν διαφαίνεται να υπάρχουν μαγικές λύσεις, παρά μόνο μία. Ως επαγγελματίες νομικοί οφείλουν να αναγνωρίσουν και οι δύο, Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ότι οι δυσλειτουργίες αυτές ακρωτηριάζουν τον θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας. Τούτων λεχθέντων, εις ένδειξη ελαχίστου σεβασμού προς τον θεσμό που υπηρετούν, οφείλουν να υποβάλουν άμεσα την παραίτησή τους αποσείοντας κάθε σκιά από τις κρίσιμες αποφάσεις που θα λαμβάνονται από ‘δω και πέρα».

Το Βολτ σημειώνει πως περαιτέρω, ως κόμμα που ιδρύθηκε «με σκοπό την διαφάνεια και την λογοδοσία, προς θωράκιση του εν λόγω θεσμού τονίζουμε ότι:

-Θα επιμείνουμε στην υλοποίηση της νομοθετικής πρότασης για διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα ως Δημόσιου Κατήγορου και ως Νομικού Συμβούλου του κράτους που έχει ήδη κατατεθεί, και η οποία υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε προεκλογική δέσμευση του ΠτΔ.

-Ζητούμε δημόσια δέσμευση, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από όλα τα πολιτικά κόμματα που από καιρό εις καιρό βρίσκονται στην κυβέρνηση, ότι ουδέποτε θα στηρίξουν τον διορισμό νυν ή πρώην Υπουργού ή/και στελέχους τους σε ανεξάρτητη αρχή. Σε κάθε περίπτωση η επαγγελματική και ηθική ακεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί το βασικό κριτήριο διορισμού.

-Διαφωνούμε με την αχρείαστη πλήρωση των θέσεων των βοηθών ανεξάρτητων αξιωματούχων βάσει του δικαίου της ανάγκης, καθώς θεωρούμε ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα χωρίς αυτούς, όπως εξάλλου λειτουργεί χωρίς Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας».

Δειτε Επισης

Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική