Εισήγηση από Ιατρικές Υπηρεσίες για επαναφορά εβδομαδιαίου ελέγχου κορωνοϊού σε κλειστές δομές

Την οριστική διευθέτηση από το Υπουργείο Υγείας αναμένουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και η Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου, σε ότι αφορά την εισήγησή τους για επαναφορά του εβδομαδιαίου ελέγχου σε γηροκομεία και κλειστές δομές, αφού διαπιστώνεται πως τα περισσότερα θετικά περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες βδομάδες αφορούν ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Αυτό διαφάνηκε και από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την βδομάδα που μας πέρασε (σ.σ. από 18 μέχρι 27 Δεκεμβρίου), κατά την οποία καταγράφηκαν περισσότερα από 2,600 θετικά περιστατικά κορωνοϊού. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, από τα στοιχεία φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση των θετικών περιστατικών σε άτομα άνω των 60 ετών και υπερήλικές, ενώ υπάρχει μείωση στα θετικά περιστατικά που αφορούν νεαρότερα άτομα.

Ως είναι αναμενόμενο, τα δεδομένα επιβαρύνουν περισσότερα τα δημόσια νοσοκομεία με εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, οι οποίες αυξήθηκαν σε σύγκριση με αυτές που καταγράφηκαν τη βδομάδα που πέρασε, αφού ξεπέρασαν τις 80 και σύμφωνα με την κα Κωνσταντίνου οι περισσότεροι είναι επίσης ηλικιωμένα άτομα, άνω των 60 ετών.

Είναι στη βάση αυτών των δεδομένων που οι Ιατρικές Υπηρεσίες και η Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, εισηγήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας τη λήψη περαιτέρω μέτρων στα γηροκομεία και στις κλειστές δομές, όπως για παράδειγμα την επαναφορά των εβδομαδιαίων ελέγχων στο προσωπικό και στα πρόσωπα που διαμένουν εκεί. «Η εισήγησή μας έχει κατατεθεί ενώπιον της υπουργού και αναμένουμε τη σχετική διευθέτηση σε μια προσπάθεια να υπάρχει καλύτερος έλεγχος όπου υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι κλειστές δομές», εξήγησε η κα Κωνσταντίνου.

Βέβαια, στην κοινότητα δεν καταγράφονται μόνο θετικά περιστατικά κορωνοϊού, αλλά όπως έχει ήδη αναφερθεί, υπάρχει αύξηση στις αναπνευστικές ιώσεις, όπως τα σποραδικά περιστατικά γρίπης που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε νοσηλείες, δέχεται και το Μακάρειο νοσοκομείο, με δεκάδες παιδιά να συρρέουν στο Παιδιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου λόγω του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) που προσβάλλει τα μικρά παιδιά. «Υπάρχει ένα κοκτέιλ ιώσεων που αναμέναμε από το καλοκαίρι και ίσως θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση, τόσο στα θετικά περιστατικά κορωνοϊού, όσο και σε άλλες αναπνευστικές ιώσεις το επόμενο διάστημα λόγω των γιορτών και των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους», σχολίασε η κα Κωνσταντίνου.

Πιέζουν για εμβολιασμό ηλικιωμένων ατόμων

Μάλιστα οι αρμόδιοι, δεδομένου ότι μόλις 20 χιλιάδες πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, καλούν τους ηλικιωμένους, αλλά και τους συγγενείς τους, να προχωρήσουν το συντομότερο σε εμβολιασμό κατά της νόσου. Η ίδια η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις τις διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εμβολιασμό του κοινού, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Όπως είπε η κα Κανάρη «πολλοί ηλικιωμένοι δεν εμβολιάζονται, διότι δεν θέλουν οι δικοί τους να εμβολιαστούν και για αυτό στάλθηκαν κινητές μονάδες στις κλειστές δομές για εμβολιασμούς».

Από πλευράς της η κα Κωνσταντίνου ανέφερε πως, δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των ηλικιωμένων που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, αφού παραμένει μεγάλη μερίδα ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και προέτρεψε τους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα να περιορίζονται και να αποφεύγουν τις συναντήσεις με κόσμο.

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση