Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά για τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς-Προσδοκίες για περισσότερες πωλήσεις

Κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η κίνηση στην αγορά λόγω της Πρωτοχρονιάς, με τους καταστηματάρχες να προσδοκούν σε ακόμη καλύτερες πωλήσεις από αυτές που καταγράφηκαν τα Χριστούγεννα. Καταναλωτές σπεύδουν στα καταστήματα για να αγοράσουν τα τελευταία δώρα, αλλά κυρίως στις υπεραγορές για την αγορά των απαραίτητων για το γιορτινό τραπέζι.

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές σε ρεύμα και βενζίνη να περιόρισαν τους ρυθμούς κατανάλωσης, ωστόσο οι Κύπριοι φαίνεται πως δεν θα στερηθούν το σχετικά πλούσιο γιορτινό τραπέζι. Άλλωστε, η συρροή καταναλωτών στις υπεραγορές και τα κρεοπωλεία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, προμηνύει πως η αγορά θα κινηθεί εξίσου ικανοποιητικά και λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου, Ανδρέας Χατζηαδάμου, η κίνηση στις υπεραγορές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων κύλησε πολύ ικανοποιητικά και αναμένεται η ίδια εικόνα και το Σαββατοκύριακο, όπου κορυφώνεται η επισκεψιμότητα των καταναλωτών. «Ήδη φαίνεται πως οι τιμές στα βασικά προϊόντα, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του χρόνου, κυμάνθηκαν και θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Οι καταναλωτές, που τα τελευταία χρόνια είναι απαιτητικοί λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών, κάνουν τις αγορές τους με καλύτερες τιμές. Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Κύπριος καταναλωτής, με ότι συνθήκες βρίσκεται αντιμέτωπος, δεν θα στερηθεί από το γιορτινό τραπέζι. Μπορεί να κάνει αλλού περικοπές και οικονομία, άλλα όχι για στο οικογενειακό τραπέζι», είπε.

Την ίδια άποψη, όσον αφορά την ανάγκη του Κύπριου καταναλωτή να μην στερηθεί τίποτα στο γιορτινό τραπέζι, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λεβαδιώτης, αφού είδε όλη σχεδόν την ποσότητα κρέατος να εξαφανίζεται από τους πάγκους των κρεοπωλείων τις ημέρες των Χριστουγέννων και αναμένει πως το ίδιο θα συμβεί και τις ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, μεγάλος αριθμός καταναλωτών προχώρησε νωρίτερα σε παραγγελίες για την ποσότητα κρέατος που θα χρειαστεί για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. «Σφαχτήκαν 25 χιλιάδες αμνοερίφια για τις ημέρες των Χριστουγέννων και άλλες 15 χιλιάδες για την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για την πιο εμπορική μέρα χρόνου και ο Κύπριος φαίνεται πως δεν θα στερηθεί τίποτα από το γιορτινό τραπέζι», είπε.

Προσδοκίες για περισσότερες πωλήσεις από τους καταστηματάρχες

Παρόλο που η κίνηση στις υπεραγορές και τα κρεοπωλεία ήταν ικανοποιητική και θα είναι ακόμη καλύτερη πριν την Πρωτοχρονιά, η κίνηση στο λιανικό εμπόριο κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων ήταν μουδιασμένη. Μπορεί ο κόσμος να περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους με καταστήματα, αλλά οι αγορές από δεν ικανοποίησαν, με τους καταστηματάρχες να τρέφουν προσδοκίες για καλύτερες πωλήσεις το Σαββατοκύριακο.

Οι λόγοι που η αγορά του λιανικού εμπορίου κινήθηκε μέτρια κατά τις ημέρες των γιορτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Καταστηματαρχών, Γιώργο Ελληνίδη, είναι κυρίως η στροφή των καταναλωτών προς τα πολυκαταστήματα λόγω της συχνότερης διαφήμισης που γίνεται αλλά και λόγω των χώρων στάθμευσης που προσφέρουν. «Τα πολυκαταστήματα είναι πιο προσβάσιμα προς τους καταναλωτές και για αυτό επιλέγουν να κάνουν εκεί τις αγορές τους. Μπορεί να δεις κόσμο να κινείται στα κέντρα των πόλεων, αλλά όχι για να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα που βρίσκονται εκεί. Απόδειξη σε αυτό είναι ότι κάποια από τα καταστήματα βάζουν εκπτώσεις στα προϊόντα τους για να καλύψουν τα έξοδά τους», είπε.

Παρά το γεγονός πως η κίνηση στα καταστήματα ήταν μέτρια, ο κος Ελληνίδης, ελπίζει πως οι ημέρες που απέμειναν πριν την αλλαγή της χρονιάς, ίσως αλλάξει την κακή εικόνα που είχε παρατηρηθεί κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Σχεδόν φουλ από κρατήσεις τα κέντρα εστίασης την Πρωτοχρονιά

Στην κορύφωσή τους αυτές τις ημέρες βρίσκονται και οι κρατήσεις στα κέντρα εστίασης και αναψυχής, που παρά την ανασφάλεια που δημιούργησαν οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής τις ημέρες των Χριστουγέννων, φαίνεται πως οι κρατήσεις που έγιναν για την Πρωτοχρονιά θα φέρουν την ισορροπία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνο Λεβέντη, οι τιμές για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς είναι προσιτές για όλο τον κόσμο και εκτιμά πως όπως δείχνουν οι κρατήσεις, η εικόνα θα είναι καλύτερη από αυτή των Χριστουγέννων. «Είχαμε κάνει εκτιμήσεις και για τις ημέρες των Χριστουγέννων, όμως τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά όπως τα υπολογίζαμε και ελπίζουμε ότι την Πρωτοχρονιά θα είναι καλύτερα. Ωστόσο προσδοκούμε ότι θα έχουμε περισσότερο κόσμο, από όσο δείχνουν οι κρατήσεις», είπε ο κος Λεβέντης.

Σημείωσε επίσης, «πως είναι γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που βγαίνει μετά το νέο χρόνο και καταλήγει στα μουσικοχορευτικά, υπάρχει όμως και ο κόσμος που βγαίνει σε ταβερνούλες με μουσική για να περάσει την αλλαγή της χρονιάς εκεί. Ελπίζουμε σε μια καλύτερη εικόνα από αυτή που είχαμε τα Χριστούγεννα».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν