Καθηλώνονται πάνω από 500 λεωφορεία-Επηρεάζονται μαθητικές διαδρομές σε όλη την Κύπρο

Σε άμεση ισχύ τέθηκαν οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Μεταφορών, όσον αφορά στα λεωφορεία που δεν πληρούν όλα τα κριτήρια ασφαλείας που έχουν τεθεί, ειδικά μετά και το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή το πρωί στη Λευκωσία, όταν εν κινήσει λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στο σχολείο πήρε φωτιά.

Συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς και ο ίδιος ο υπουργός, πραγματοποίησαν αρκετές συσκέψεις, ώστε να καταλήξουν σε μέτρα, που θα αλλάξουν την εικόνα που επικρατεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα επτά μέτρα του Υπ. Μεταφορών μετά τη φωτιά σε σχολικό λεωφορείο-Πού στοχεύουν

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνέχεια των συσκέψεων αυτών, αποφάσισε τα εξής:

-Όλα τα οχήματα ιδίου τύπου τίθενται εκτός υπηρεσίας μέχρι να εξεταστεί η μηχανική τους κατάσταση και να εκδοθεί πιστοποιητικό συντήρησης από εξειδικευμένο συνεργείο της κατασκευάστριας εταιρείας.

-Επειδή το περιστατικό φαίνεται να οφείλεται σε ελλιπή συντήρηση, όλες οι εταιρείες κλήθηκαν να υποβάλουν πιστοποιητικά συντήρησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρείας, υπογεγραμμένα από αδειούχο τεχνίτη οχημάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

-Ζητήθηκε από όλες τις εταιρείες που έχουν αναλάβει δημόσιες μεταφορές όπως υποβάλουν πιστοποιητικά συντήρησης ή/και βεβαίωση της αντιπροσωπείας της κατασκευάστριας εταιρείας για την ορθή λειτουργία του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης σε κάθε λεωφορείο. Κλήθηκαν επίσης όπως συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους, όπως καταγράφονται στη σύμβαση που έχουν με το κράτος, καθώς και με τη νομοθεσία, ειδικά σε θέματα έγκρισης τύπου.

-Ζητήθηκε από τις εταιρείες να υποβάλουν τις διαπιστευμένες διαδικασίες συντήρησης οχημάτων και εκπαίδευσης οδηγών.

-Όλα τα πιο πάνω εφαρμόζονται σε όλες τις εταιρείες που έχουν συμβληθεί με το κράτος για δημόσιες μεταφορές και σε όλους τους υπεργολάβους και συνεργάτες τους.

-Θα γίνει εισήγηση σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες να μην συμβάλλονται με εταιρείες λεωφορείων που εκτελούν μεταφορές κοινού, όπως π.χ. για εκδρομές, σε περίπτωση που τα οχήματα αυτά δεν διαθέτουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και τα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας τους, καθώς και πιστοποιητικό συντήρησης του οχήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας, υπογεγραμμένη από αδειούχο μηχανικό.

-Θα συσταθεί Ομάδα Διερεύνησης Σοβαρών Περιστατικών σε οχήματα δημόσιων μεταφορών, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Αυτά τα μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός λεωφορείων να μένει εκτός λειτουργίας τη Δευτέρα και να μην πραγματοποιεί διαδρομές. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Βαφεάδης, ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 500 λεωφορεία, κάτι που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρκετές διαδρομές. Πάντως, το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε όπως, για τις διαδρομές που δεν επηρεάζονται, να δοθεί προτεραιότητα σε κατοίκους των ορεινών περιοχών, καθώς και σε επιβάτες που δεν έχουν άλλο τρόπο να εξυπηρετηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι γονείς για τα ακατάλληλα μαθητικά λεωφορεία-«Κινητές βόμβες»

Οι τοποθετήσεις των εταιρειών

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων από το Υπουργείο Μεταφορών, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις δημόσιες συγκοινωνίες άρχισαν να τοποθετούνται επί του ζητήματος.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΕΑ, που αφορά στην επαρχία Αμμοχώστου, αναφέρει πως «σας ενημερώνουμε ότι λόγω απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, όσα λεωφορεία δεν διαθέτουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης για τον κινητήρα, από τη Δευτέρα 04/12/2023 δεν θα χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων και των Μαθητικών Διαδρομών».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «παρά το ότι η εταιρεία διαφωνεί με την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων οφείλει να την εφαρμόσει. Δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι επηρεάζεται αριθμός λεωφορείων και λόγω της στενότητας χρόνου, αναπόφευκτα αριθμός μαθητικών διαδρομών και αστικών/ περιφερειακών διαδρομών δεν θα εκτελεστούν τη Δευτέρα 4/12/2023».

Συνεχίζοντας, η ΟΣΕΑ σημείωσε πως «η εταιρεία θα προβεί αύριο σε περισσότερες ανακοινώσεις για τις διαδρομές που δύνανται να εξυπηρετούνται ανά ημέρα μέχρι και την εγκατάσταση των συστημάτων. Η εταιρεία μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση και εγκατάσταση του ζητούμενου εξοπλισμού το συντομότερο δυνατό. Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία και θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ΕΜΕΛ Λεμεσού σημείωσε πως λόγω της κατάστασης αναμένεται να επηρεαστούν 22 μαθητικά δρομολόγια, κυρίως από χωριά, ωστόσο δεν επηρεάζονται οι υπόλοιπες διαδρομές.

Σημειώνεται ότι η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης καλεί τα μέλη της να προβούν σε διευθετήσεις, όσον αφορά στη μεταφορά των παιδιών τους στα σχολεία.

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και σκόνη στο μενού του καιρού-Στους 22 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Αλαλούμ με τα αδέσποτα σκούτερ-Λήφθηκαν αποφάσεις, αλλά συνεχίζουν να παρεμποδίζουν ΑμεΑ
Επανέρχονται και ζητούν στήριξη από την Κυβέρνηση οι πολύτεκνοι-«Με 50 και 100 ευρώ, δεν σωζόμαστε»
Διορίστηκε πρόσθετη εκπαιδευτικός στο Παιδογκολογικό του Μακαρείου
Στρεβλώσεις στη διασύνδεση του αναπηρικού επιδόματος με το ΕΕΕ διαπιστώνει η Λοττίδη
Υποβλήθηκαν 1220 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά μέσα σε λίγες ώρες
Διατηρούν τις θέσεις τους οι ιδιώτες εκπαιδευτικοί που δεν είχαν αντιστοιχία πτυχίου
Χαιρετίζει την αύξηση της άδειας μητρότητας το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας Φύλων
Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας
Μνημόνιο συναντίληψης με τον Αυστριακό ομόλογό της υπέγραψε η Υπ. Παιδείας