Έργο ACTIVATE: Ένα Έργο Συμπερίληψης και Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ολοκληρώνεται

Κάθε φορά κατακλυζόμαστε από ένα γλυκόπικρο συναίσθημα όταν ένα έργο φτάνει στο τέλος του. Για δύο χρόνια, έχουμε επενδύσει τόσο το χρόνο όσο και την ενέργειά μας και αγωνιστήκαμε για ν’ αναδειχθούμε σε μια θετική δύναμη σε μια κοινωνία η οποία φαίνεται να παραμελεί ορισμένα άτομα που αδυνατούν να συμβαδίσουν με το σύνολο σ’ έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο.

Το έργο ACTIVATE «γεννήθηκε» μέσα από μια επείγουσα ανάγκη να καταπολεμηθεί η κοινωνική απομόνωση την οποία τα άτομα με αναπηρία αναγκάστηκαν να υποστούν, ως αποτέλεσμα του εγκλεισμού (lockdown) που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας covid-19. Καθώς το έργο ACTIVATE ολοκληρώνει τις δραστηριότητές του, αναλογιζόμαστε το μετασχηματιστικό ταξίδι

που ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια, όταν το έργο μας βρισκόταν μόλις στα πρώτα του στάδια. Πρόκειται για ένα ταξίδι με προορισμό την ενεργό κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία μέσω της χρήσης των πολυάριθμων ευκαιριών που ο κυβερνοχώρος έχει να προσφέρει.

Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε περήφανοι για το εξαιρετικής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό που καταφέραμε να δημιουργήσουμε. Οι προσπάθειές μας οδήγησαν στη δημιουργία των δύο κύριων πόρων του έργου: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη διαδικτυακή συμμετοχή της κοινότητας μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων και μια εργαλειοθήκη που απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται με άτομα με αναπηρία, και η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από πόρους και εκπαιδευτικό υλικό τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να ωθήσουν τα άτομα με τα οποία εργάζονται προς μια πιο ενεργό κοινωνική συμμετοχή μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα έλαβαν εξαιρετική ανατροφοδότηση από τα άτομα για τα οποία σχεδιάστηκαν, αναδεικνύοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους και τη δυνατότητά τους να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή της κοινότητας των ατόμων με αναπηρία.

Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα του ACTIVATE ήταν η εκδήλωση διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου, την οποία πραγματοποιήσαμε στις 16 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό. Αποτελώντας μέρος των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Access4All, αυτή η εκδήλωση έφερε την ομάδα-στόχο μας, δηλαδή τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα τα οποία εργάζονται με αυτά, ακόμα πιο κοντά στην καρδιά του έργου, και ταυτόχρονα πιο κοντά σε μια ζωή στην οποία τα άτομα με αναπηρία δεν θα αισθάνονται αποκλεισμένοι λόγω της έλλειψης ψηφιακής προσβασιμότητας και συμπερίληψης. Ο διαδραστικός χαρακτήρας της εκδήλωσης περιελάμβανε την ενεργό εμπλοκή των συμμετεχόντων, μια λεπτομερή παρουσίαση του έργου και ένα συναρπαστικό παιχνίδι γνώσεων, αναδεικνύοντας και αποδεικνύοντας την αξία του εκπαιδευτικού μας υλικού.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του έργου δεν σημαίνει ότι και ο αντίκτυπός του έχει φτάσει σ' αυτό το σημείο στο τέλος του. Αντιθέτως, η ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του έργου είναι μόνο η αρχή! Αυτό ήταν μόνο η αφορμή για να δημιουργηθεί κάτι το οποίο τα άτομα με αναπηρία και οι επαγγελματίες που εργάζονται μ' αυτά θα μπορούν να αξιοποιήσουν για τα επόμενα χρόνια. Το σύνολο των πόρων του έργου και του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύξαμε κατά τους προηγούμενους μήνες θα είναι διαθέσιμα προς χρήση από οποιονδήποτε, ενώ και η ιστοσελίδα του έργου θα παραμείνει ενεργή και προσβάσιμη.

Ένα μέλλον με γνώμονα τη συμπερίληψη είναι εφικτό. Οι πόροι είναι ήδη διαθέσιμοι και τίποτα δε θα μας χαροποιούσε περισσότερο από το να δούμε το έργο μας να συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του έργου: https://projectactivate.eu/

Ακολουθείστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.facebook.com/activateproject.eu,

https://www.instagram.com/activateproject.eu

Δειτε Επισης

Η εκπαίδευση ενηλίκων ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
H SKYSERV ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ SKYSERV CAREER DAYS ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
Γαλλική φοιτητική οργάνωση έρχεται να μελετήσει σπάνια φαινόμενα της κυπριακής κοινωνίας
H Ice Power Cyprus στηρίζει για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον 26ο Cyprus Marathon
Αποθήκευση σε ολόκληρο το σπίτι: Η συνταγή για τάξη και αρμονία
DEMETRA για ανάπτυξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας
Διαγωνισμοί συνταγών με leftovers και αφίσας/φωτογραφίας: Πείτε όχι στη σπατάλη και διεκδικήστε ένα iPad, ένα smart watch και ένα κομποστοποιητή
Ερχεται ο τρίτος κύκλος του EUC Startup programme powered by Microsoft
Have you heard it? Η πιο... «crunchy» διαφήμιση της McDonald’s™ Κύπρου από την TBWA\Entelia!
Η Μαγεία του Άγιου-Βαλεντίνου στο Minthis