Έθεσε νέο όνομα για απεσταλμένο στον ΠτΔ ο Γκουτέρες-Τη Δευτέρα η απάντηση της Λευκωσίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε το απόγευμα, πλοίο του 6ου αμερικανικού στόλου που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Λάρνακα, όπου δήλωσε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ του ανέφερε επίσημα όνομα για προσωπικότητα που προτίθεται να διορίσει ως ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό και σημείωσε πως η Λευκωσία αναμένεται να απαντήσει τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έθιξε στον Γκουτέρες τις παραβιάσεις για Άγιο Δομέτιο ο Πρόεδρος-Ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Ερντογάν

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο λιμάνι της Λάρνακας, από όπου επιβιβάστηκε στο πλοίο Mount Whitney του 6ου στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, συνοδεία της Αμερικανίδας Πρέσβειρας κας Τζούλι Φίσερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για τη σύντομη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, στο Ντουμπάι και για τη συνομιλία τους, είπε ότι «ενημέρωσα τον ΓΓ για όλα αυτά που γίνονται στη νεκρή ζώνη, αυτά που γίνονται στον Άγιο Δομέτιο, αλλά και γενικότερα για την προσέγγιση των κατοχικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή ο ΓΓ μου ανέφερε επίσημα ένα άλλο όνομα, μια άλλη προσωπικότητα που προτίθεται να διορίσει (ως απεσταλμένο του για το Κυπριακό)».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως «ο ΓΓ ενημέρωσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αναμένει τις απαντήσεις. Η δική μας απάντηση θα δοθεί τη Δευτέρα, και η ίδια ενημέρωση ήρθε και μέσα από τη Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη που ενημερώθηκε για την πρόθεση του ΓΓ, όπως επίσης ενημερώθηκε και ο Διαπραγματευτής από τη Βοηθό ΓΓ των ΗΕ κα Ντι Κάρλο. Ελπίζω να έχουμε σύντομα εξελίξεις. Επαναλαμβάνω, η δική μας απάντηση θα δοθεί τη Δευτέρα».

Ερωτηθείς τι διημείφθη μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου Προέδρου κατά τη σύντομη επαφή τους στο Ντουμπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια συζήτηση γενικότερα για το Κυπριακό, για την ανάγκη να δημιουργηθούν εξελίξεις, να λυθεί το Κυπριακό, κάτι που, όπως του ανέφερα, θα βοηθήσει να ενισχυθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις και, γενικότερα, να δημιουργηθούν στην περιοχή μας τέτοιες συνθήκες που θα είναι προς όφελος όλων των κρατών».

Σε ερώτηση για τη Chevron και πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «από την αρχή η πρόθεση μας ήταν να έχουμε θετική κατάληξη με τη Chevron. Η παρουσία της στην ΑΟΖ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ευρύτερα και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Έχουμε θετική απάντηση, έχουμε κάποιες λεπτομέρειες τελικές που θα δούμε, αλλά, ναι, είμαστε στον σωστό δρόμο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ως είχε σχεδιαστεί. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η ίδια πρόθεση υπήρξε από την αρχή των συζητήσεων και με τη Chevron».

Όσον αφορά στην επίσκεψή του στο πλοίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «πρώτο, η παρουσία μου εδώ και η παρουσία των Αμερικανών, καταδεικνύει το γεγονός ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως, και υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο Κυβερνήσεις για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, στις πολιτικές και στις οικονομικές σχέσεις, και έχουμε ένα οδικό χάρτη εξελίξεων που θέλουμε να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίξεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων».

Δεύτερο, συνέχισε «η παρουσία μου εδώ καταδεικνύει τον ρόλο που επιχειρούμε να διαδραματίσουμε ειδικότερα στην παρούσα φάση με τον τραγικό πόλεμο στο Ισραήλ, βλέπουμε καθημερινά τα όσα εκτυλίσσονται, μέσα και από την προσπάθεια μας να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος διάδρομος για να αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ήδη υπάρχει στην Κύπρο ανθρωπιστική βοήθεια. Σήμερα που μιλάμε βρίσκεται στο Ισραήλ τεχνική ομάδα από την Κυπριακή Δημοκρατία όπου βλέπουν κάποιες λεπτομέρειες, θα έχουμε αυτή τη βδομάδα επίσκεψη και από το Ισραήλ, αλλά και κάποια ευρωπαϊκά κράτη».

Και σε πολιτικό επίπεδο, ακριβώς για το συγκεκριμένο θέμα, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «την Τρίτη θα ταξιδεύσω αυθημερόν στην Αίγυπτο και μετά στην Ιορδανία, για να δούμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό το συντομότερο να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο ρόλος μας εδώ είναι ρόλος μιας χώρας πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευελπιστούμε σύντομα να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που βλέπουμε. Είναι τραγικά τα όσα βλέπουμε καθημερινά. Και ως Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, με εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και με όλα τα γειτονικά κράτη, να βοηθήσουμε - πάντα στον βαθμό του δυνατού, θέλω να το επαναλαμβάνω αυτό συνεχώς - στα θέματα που μπορούμε, ειδικότερα σε θέματα ανθρωπιστικής φύσεως».

Από την πλευρά της η Πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «απολαμβάνουμε την απίστευτη συνεργασία μεταξύ των ομάδων των χωρών μας που εργάζονται τόσο σκληρά για να φέρουν ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικότερα στους πολίτες αυτής της περιοχής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας», πρόσθεσε, εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος