Νέα σκληρή κριτική στον Σουνάκ η Guardian-«Η διπλωματική του γκάφα ευλογία για τους Έλληνες»

Συνεχίζει να ασκεί σκληρή κριτική στον Ρίσι Σουνάκ η εφημερίδα Guardian για το διπλωματικό unfair του με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σε εκτενές δημοσίευμα, η εφημερίδα εκτιμά πως η ακύρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επαύριο της δήλωσής του για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, έχει ωφελήσει αφάνταστα τη εκστρατεία της Ελλάδας.

«Σε μια εβδομάδα κατά την οποία η διαμάχη για τις αρχαιότητες του πέμπτου αιώνα π.Χ. ξέσπασε με νέο σθένος, τα γκολπόστ μετακινήθηκαν με απροσδόκητους τρόπους. Γι' αυτό και ο Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος στο επάγγελμα και τα τελευταία δύο χρόνια διευθυντής του μουσείου, είναι ευδιάθετος. "Ήταν μια υπέροχη εβδομάδα", δήλωσε στον Observer. "Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι τα γεγονότα μας προχωρούν και είναι υπέρ μας. Είμαι αισιόδοξος και πολύ αισιόδοξος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 μηνών, η προσπάθεια της Ελλάδας να επανενώσει τους θησαυρούς -που αγοράστηκαν από το Βρετανικό Μουσείο το 1816 από τον χρεοκοπημένο λόρδο Έλγιν, ο οποίος τους απέκτησε ο ίδιος υπό συνθήκες που θεωρήθηκαν στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενες- είχε ήδη εξελιχθεί με τρόπους που ούτε ο Σταμπολίδης δεν θα τολμούσε να φανταστεί. Πρώτα ήρθε η επιστροφή από την Ιταλία του θραύσματος του Φάγκαν, ένας εναρκτήριος επαναπατρισμός από ένα κράτος σε ένα άλλο μέρος της μνημειώδους ζωφόρου που κάποτε κοσμούσε τον Παρθενώνα, τον κυρίαρχο ναό της Ακρόπολης, που χτίστηκε προς τιμήν της πολεμίστριας-θεάς Αθηνάς, συνεχίζει ο Guardian και προσθέτει:

«Στη συνέχεια ήρθε η "δωρεά" τριών ακόμη κομματιών από το Βατικανό: πρωτοποριακές κινήσεις στην εκστρατεία για την αποκατάσταση των θησαυρών στον τόπο όπου λαξεύτηκαν. "Αλλά ήταν και κάτι άλλο", είπε ο διευθυντής παίρνοντας τα γύψινα εκμαγεία που, σε θέα του Παρθενώνα, στέκονται στη θέση των "εξόριστων" μαρμάρων που βρίσκονται τώρα στο Λονδίνο. "Αυτή η μεγάλη αλλαγή στο συναίσθημα στη Βρετανία που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη"».

«Στην Αθήνα, η κατακραυγή που ακολούθησε την αιφνίδια ακύρωση των συνομιλιών του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη - και την κατηγορία ότι προσπάθησε να "μεγαλουργήσει" για τα έργα τέχνης - θεωρείται μάννα εξ ουρανού. Για τους Έλληνες αξιωματούχους, η διπλωματική "γκάφα" του Σούνακ όχι μόνο γύρισε μπούμερανγκ, αλλά αποτέλεσε και μια άνευ προηγουμένου ευλογία για μια εκστρατεία που, εν μία νυκτί, έλαβε περισσότερη παγκόσμια δημοσιότητα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή», τονίζει ο Guardian και αναφέρει στη συνέχεια:

«Ακόμα και οι κάτοικοι των "αντι-αφυπνιστικών" μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, έχουν αλλάξει στάση. Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν, ο οποίος υποστήριζε επί μακρόν την παραμονή των γλυπτών, κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο συμπέρασμα ότι ήρθε η ώρα "αυτή η σπουδαία τέχνη [να] επανενωθεί σωστά στο φυσικό της περιβάλλον". Το επιχείρημα του Μητσοτάκη, που προβλήθηκε σε συνέντευξη στο BBC δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Σουνάκ, ότι η διατήρηση των αρχαιοτήτων χωριστά ισοδυναμεί με το να κόβεις "τη Μόνα Λίζα στη μέση", ήταν "πειστικό", σημείωσε ο Μόργκαν».

«Αλλά πιο έντονα ήταν η απόφαση του βασιλιά Καρόλου να φορέσει γραβάτα και μαντήλι με την ελληνική σημαία, καθώς εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Cop28 την Παρασκευή, η οποία σφράγισε κάθε αμφιβολία ότι η διαμάχη είχε ωφελήσει την Αθήνα», επισημαίνει το δημοσίευμα και αναφέρει:

«Σε μια εποχή δραματικής αλλαγής του τοπίου στην πολιτιστική διπλωματία, όταν οι διεκδικήσεις επιστροφής αμφισβητούμενων αντικειμένων αντιμετωπίζονται παγκοσμίως, ήταν δύσκολο να μη δει κανείς ότι η ενδυματολογική επιλογή του μονάρχη έστελνε ένα "σαφές μήνυμα". Στο τελευταίο επίσημο ταξίδι του στη χώρα όπου γεννήθηκε ο πατέρας του, ο Κάρολος είχε ομολογήσει ότι είχε "βαθιά σχέση" με όλα τα ελληνικά πράγματα και αστειεύτηκε για το "ελληνικό αίμα" του».

«"Κανένα χρηματικό ποσό που θα μπορούσε να ρίξει η ελληνική κυβέρνηση στην εκστρατεία δεν θα βοηθούσε τόσο πολύ", δήλωσε η Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια του δικαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 -όταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη απαίτησε για πρώτη φορά να επιστραφούν στην πατρίδα τους- η προσπάθεια για την ανάκτηση των μαρμάρων είχε να είναι τόσο ζωντανή» σημειώνει ο Guardian και καταλήγει:

«"Στην αρχή ήταν δύσκολο να καταλάβω γιατί ο ηγέτης μιας χώρας με τέτοια παράδοση στο διάλογο απέφευγε τη συζήτηση [με τον Μητσοτάκη]", είπε, προσθέτοντας ότι στα 30 χρόνια που συμβουλεύει κυβερνήσεις στην Αθήνα δεν είχε δει ποτέ τέτοιο ενδιαφέρον για ένα θέμα τόσο αναπόσπαστο για την ελληνική ταυτότητα. "Αλλά στη συνέχεια έγινε πολύ σαφές ότι αυτό που είχε συμβεί είχε βάλει τη συζήτηση στο χάρτη. Το αίτημα για τα μάρμαρα είναι το παλαιότερο αίτημα επιστροφής στον κόσμο. Τη στιγμή που τόσοι πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο το υποστηρίζουν πλέον, οι άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται "γιατί;"».

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε